Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Lekker belangrijk! door Lotte Hagen

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Lekker belangrijk!
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Lekker belangrijk!
Shadow
Lekker belangrijk! door Lotte Hagen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2011
  • 192 pagina's
  • Uitgeverij: Dutch Media Uitgevers

Flaptekst

De veertienjarige Puck houdt van dansen, is verschrikkelijk eigenwijs en flapt er altijd van alles uit. Gelukkig kan ze het met iedereen goed vinden. Nou ja, met bijna iedereen… Met haar jazzdanslerares Lonneke namelijk niet. Dan wordt er op school een musical georganiseerd. Dit is voor Puck dé kans om mee te doen aan een dansoptreden. Tot ze hoort dat Lonneke de regie heeft. Lonneke is vastberaden om Pucks plannen te dwarsbomen. Maar Puck zou Puck niet zijn als ze geen plan bedacht om alsnog de show te stelen!

Terwijl Puck hard oefent voor de musical, schrijft ze grappige klaagbrieven aan Ola, Dream Cosmetics, Connexxion en andere bedrijven, vrolijkt ze de ernstig zieke mevrouw Reuzer op en probeert ze uit alle macht de jongen op wie ze verliefd is te ontlopen.

Eerste zin

“‘Puck!’ Als een soort woest, briesend nijlpaard stampvoet Lonneke op me af.”

Samenvatting

Puck zit al jaren op dansles, samen met haar beste vriendin Sterre. De danslerares Lonneke heeft echter de pik op haar. Ze moet haar constant hebben en kan volgens haar echt niet dansen. Puck trekt zich daar niets aan en gaat gewoon door, maar ze kan het niet hebben dat Lonneke haar ongelijk behandelt. Daarom besluit ze niet meer naar de danslessen te gaan. Thuis gaat het ook niet altijd even goed. Haar moeder droomt van een perfect gezinnetje, iets wat zij thuis echt niet hebben, en zit Puck constant achterna omdat ze haar huiswerk moet doen. Haar vader kan enorm brullen en leest de krant, haar broertje is constant aan het voetballen en haar zusje zit constant met haar neus in de boeken. Daarbij is ze verliefd op een jongen uit de vierde, Jesse, maar ze weet dat ze hem toch niet krijgen kan. Hoe kan een oudere jongen nou verliefd zijn op de onhandige Puck? Maar samen met Sterre slaat ze zich overal doorheen. Als de schoolmusical aan wordt aangekondigd, doen ze beiden auditie. Tot Pucks verschrikking heeft Lonneke de regie. In eerste instantie mag Puck daarom ook niet meedoen, maar door de audities heeft ze wel het eerste gesprek met haar grote liefde. Hij nodigt haar uit om te komen kijken bij de decors die hij maakt voor de schoolmusical. En dan blijkt dat de oude lerares Engels, de vrouw van de leraar wiskunde, ernstig ziek is. Puck en Sterre gaan aan de slag om haar en haar man op te vrolijken.

Gelukkig krijgt Puck ook nog een kans voor musical, want iemand is uitgevallen. Lonneke baalt enorm, maar Puck heeft er veel zin in. Ze wordt wel achteraan gezet en Eline probeert intussen Jesse in te pikken. Jesse probeert Puck aan te spreken, maar Puck ontwijkt hem. Als de schoolmusical nadert verzint Puck een plannetje om Lonneke te dwarsbomen samen met Sterre en Leonie, een danseres die een ongeluk heeft gehad en daardoor de flikflak niet meer kan doen. Lonneke is razend als ze het ontdekt, Pucks ouders zijn trots op haar en nog mooier: Puck komt erachter dat Jesse en Eline niet samen zijn en krijgt zelf wat met hem. Op het einde gaat mevrouw Reuzer dood, het laatste hoofdstuk gaat over de begrafenis.

Personages

Puck

Ze houdt van dansen, maakt de gekste plannetjes met haar beste vriendin Sterre en is heel onhandig. Puck komt wel eens in de problemen en dat haar danslerares Lonneke de pest aan haar heeft maakt het niet echt gemakkelijk voor haar om haar hobby uit te voeren. Zeker niet als blijkt dat Lonneke betrokken is bij de schoolmusical waar Puck graag aan mee wil doen. Ze kan er niet tegen dat ze zo ongelijkwaardig wordt behandeld en haar ouders snappen er helemaal niets van. Gelukkig heeft ze Sterre waar ze alles aan kwijt kan en met wie ze leuke plannen maakt. Alle negatieve dingen weet Puck (samen met Sterre) altijd te overwinnen door iets positiefs.

Sterre

Overal waar Puck bij betrokken is, is Sterre ook bij betrokken. De beste vriendinnen delen alles. Ze kennen elkaar door en door en helpen elkaar altijd. Sterre is spontaan en erg vrolijk, heeft meestal overal wel een oplossing voor en weet Puck altijd moed in te praten.

Lonneke

De danslerares van Puck weet de danslessen voor haar goed te verpesten. Puck doet volgens haar nooit iets goed en ze heeft echt de pik op haar. In de loop van het verhaal blijkt dat Lonneke vroeger gepest is en nu waarschijnlijk jaloers is op Puck omdat zij alles heeft. Ze probeert haar danscarrière af te pakken en haar zusje Eline probeert Jesse in te pikken. Op het einde slaat ze door en draait Eline bij. Het is nooit gezegd waarom Lonneke werkelijk de pik had op Puck.

Jesse

Een jongen uit de vierde klas waar Puck ongelooflijk verliefd op is. Hij vindt haar ook leuk, maar dat weet ze niet. Bovendien komt dan Eline om de hoek kijken en die laat Puck geloven dat zij iets heeft met de jongen. Ondertussen probeert Jesse haar aandacht te trekken, maar Puck probeert hem te ontwijken. Ze heeft niet door dat Jesse dit wel doorheeft. Op het einde wordt duidelijk dat Jesse niets met Eline heeft en stapelgek is op Puck.

Quotes

"“Ik sta altijd achteraan.” – Gedachte van Puck"
"“Dat is niet eerlijk!” – Puck"

Thematiek

Puberteit

In dit boek is het middelbareschooltijd en de puberteit de leidraad van het verhaal. Onzekerheid, jonge liefde, en alle andere aspecten van de puberteit komen terug in het verhaal. Als je op de middelbare school zit heb je zoveel verschillende docenten dat het vrij vaak gebeurt dat het met eentje niet zo goed klikt. Dit overkomt Puck ook met haar danslerares.

Motieven

Verliefdheid

Puck is verliefd op een veel oudere jongen van haar middelbare school. In eerste instantie gelooft ze niet dat het mogelijk is dat een oudere jongen haar leuk zal vinden. Maar later, wanneer ze hem beter leert kennen, lijkt het alsof hij een relatie met Eline heeft. Dit blijkt echter niet zo te zijn en uiteindelijk krijgt ze een relatie met hem.

Familiebetrekkingen

Het gaat niet goed bij Puck thuis omdat iedereen slecht bezig is met zijn leven en haar moeder doet haar best om van het gezin een perfect gezinnetje te maken. Maar juist door haar drang om het zo te maken, wordt iedereen alleen maar vervelender.

Minderwaardigheidscomplex

Door de danslerares Lonneke krijgt Puck een minderwaardigheidscomplex, waardoor ze uiteindelijk stopt met dansen. Wanneer ook blijkt dat Lonneke de audities van de schoolmusical leidt weet Puck meteen ook dat zij geen kans maakt op een plek. Daarom gaat ze maar decor bouwen voor de musical. Ook is Puck onzeker over zichzelf in de zin of Jesse haar wel leuk vindt.

Trivia

Lotte wilde al jaren een boek schrijven, met Lekker belangrijk! maakt ze deze belofte waar.

Lotte schrijft columns voor Chicklit.nl.

Titelverklaring

Puck komt regelmatig in de problemen terecht, maar weet zich er altijd uit te halen. Ze bedenkt plannetjes met haar beste vriendin Sterre en blijft bovenal positief.

Structuur & perspectief

Het boek is gemakkelijk te lezen. Het verhaal is geschreven vanuit de ik-persoon. Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven. Er komen geen flashbacks of –forwards in voor.

Decor

Er gaan een paar weken over het hele verhaal, vanaf het moment voordat bekend werd dat er dansers voor de schoolmusical werden gezocht tot de begrafenis van mevrouw Reuzer na de schoolmusical.

Stijl

Je volgt letterlijk de gedachten van de hoofdpersoon, wat erg leuk is om te lezen. Lekker luchtig en bovendien zijn het niet te lange zinnen. Er zijn geen moeilijk worden gebruikt en als ze worden gebruikt, worden ze uitgelegd door de hoofdpersoon. Als je van lezen houdt, heb je het boek zo uit. Zeker met de grappige brieven die Puck naar bedrijven stuurt tussendoor.

Slotzin

“En dan laat ik me meetrekken door Jesse.”

Beoordeling

Dit zou het soort boek zijn dat ik in een dag uitlees, wat ik ook heb gedaan. Eigenlijk maar een paar uurtjes, een boek voor tussendoor. Zonder echte diepgang, maar lekker luchtig om te lezen. Hoewel je weet dat alles goed afloopt, kan het verloop van het verhaal altijd leuk zijn om te lezen.

Recensies

"Kortom, geen hoogvlieger, maar een ideaal boek voor jongeren die zin hebben in ongecompliceerde en herkenbare verhalen zonder veel diepgang maar met de nodige humor. " http://www.pluizuit.be/12...ngrijk.htm
"Vooral de brieven die Puck schrijft brengen de lachspieren in werking. Al met al is dit een prima debuut, waar ook ouders of andere volwassenen best wel om kunnen lachen." http://frontpage.fok.nl/r...n-kom.html
"De schrijfstijl van Lotte is echt onwijs grappig. Meermalen heb ik hardop zitten lachen om de grapjes van Puck en haar wijsneuzerige brieven naar Ola, kattenvoedsel-fabrieken en shampoo-merken, waarin ze op eigen wijze haar beklag doet over een product." http://www.chicklit.nl/bo...belangrijk
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.808 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lekker belangrijk! door Lotte Hagen"

Ook geschreven door Anouk