Bitter Vocht door Annet de Jong

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Bitter Vocht
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Bitter Vocht
Shadow
Bitter Vocht door Annet de Jong
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 306 pagina's
  • Uitgeverij: Querido

Flaptekst

Als in een populair en hoog aangeschreven kuuroord een van de gasten tijdens het sapvasten op verdachte wijze overlijdt, begint advocate Franka Kingma - zelf ook aan het kuren - haar eigen onderzoek. De relaxte en sensuele sfeer in het kuuroord slaat acuut om. Artsen constateren bij het slachtoffer een natuurlijke dood, maar Franka denkt dat er opzet in het spel is. Het weekje zingeving dat zij in eerste instantie als vakantie heeft geboekt, brengt haar leven in gevaar.

Eerste zin

Wie laat zich nu vrijwillig tien dagen lang opsluiten zonder eten? Franka Kingma parkeerde haar auto langs de kant van een verlaten landweg en stapte uit.

Samenvatting

De 35-jarige strafadvocate Franka Kingma is van plan tien dagen lang in een Zeeuws kuuroord (Villa Rozenkwarts) door te brengen. Ze heeft die tijd nodig om tot bezinning te komen. Ze heeft een relatie waarbij haar vriend Jasper kinderen wil en zijzelf niet. Zullen ze daarom uit elkaar moeten gaan? De eigenares van het kuuroord is Anneke Boon, die de gasten van die week hartelijk welkom heet. Het gaat om de reiniging van het lichaam: niet roken, niet eten maar sapvasten en vooral veel lichamelijke oefeningen als massage, saunagang. Er zijn wat bijzondere gasten: Pieter Koch, een prachtige oudere chirurg, die en paar jaar geleden zijn vrouw heeft verloren op een bergwandeling. Lotje, een anorexiapatiënte, een ex-voetballer Remy. Verder zijn er nog Tanja, Esmée, Mark en Jorik. In de eerste bijeenkomst vertellen de gasten waarom ze een weekje komen sapvasten. Enkele verhalen zijn behoorlijk irritant, vindt Franka. Ze is er veel te nuchter voor. Er mag echter vrij veel en ’s nachts gaat Franka Zwemmen, maar ze wordt gadegeslagen door dokter Pieter. Van Esmée hoort Franka dat Pieter Koch de botoxinspuitingen van haar vriendin volkomen heeft verknald waardoor ze helemaal mismaakt is. Maar van schadevergoedingen en excuses wilde Pieter niet weten. Franka praat daar later over met Pieter, maar die ontkent zijn falen. De vriendin was zelf naar een andere kliniek gegaan en toen was het helemaal misgegaan. Hij biedt haar echter aan die avond om 10 uur te gaan masseren en dat kan hij hemels zegt hij. Om tien uur gaat Franka inderdaad naar zijn kamer en hij liegt niet. Hij kan urenlang strelen en Franka wil op dat moment zelfs wel seks met hem, maar hij gedraagt zich keurig.

(In een cursieve tekst zien we dat Pieter Koch dit fragment ook vertelt. Maar ook dat hij de volgende ochtend in de infraroodcabine gaat zitten waar de deur van geblokkeerd wordt als hij eruit wil. Dat heeft de dood tot gevolg.)

Lotje doet de saunacabine open en daaruit valt Koch dood neer. Dat geeft veel consternatie in het kuuroord en Anneke Boon wil het lijk zo spoedig mogelijk weg hebben uit haar rustieke villa. Ze belt de plaatselijke en bevriende huisarts (Kramer) die een natuurlijke dood constateert. Maar Franka is advocate en zij gelooft er helemaal niets van dat zo’n gezonde man en ervaren saunabezoeker een hartstilstand krijgt in de saunacabine. Ze gaat op onderzoek uit en doet dat in de eerste plaats bij de huisarts, die erg ontwijkend doet. Die verwijst haar naar het mortuarium van twee plaatselijke broers, die ze met jenever om haar vingers windt. Ze mag het lijk zien en maakt foto’s met haar mobiel, omdat ze enkele verdachte blauwe plekken ziet. Maar op de terugweg wordt ze door een motorrijder van de dijk gereden en op haar gezicht getimmerd. Bovendien blijkt haar mobiel gestolen te zijn. Ze heeft de foto’s van het lijk echter via haar iPhone al doorgemaild naar haar computer.  Ze heeft dus de lijkfoto’s nog als bewijs. Ook ligt er een dode vogel op haar bed met een briefje waarop staat dat ze beter kan weggaan uit het kuuroord. Ze verdenkt Anneke Boon daarvan. Franka krijgt sterk het vermoeden dat Pieter vermoord is door één van de gasten. Van Mark hoort ze dat Pieter Koch ook bij Lotje is geweest om haar te  verwennen (masseren en neuken) Hij had dat door de wanden heen gehoord. Lotje zou dus misschien wel eens wraak hebben kunnen nemen. Franka besluit de politie te waarschuwen. De plaatselijke diender Alderliesten gaat wel met haar mee naar de plaats delict, maar toont zich weinig actief in zijn opsporingswerk. Anneke Boon heeft gewoon teveel invloed op het eiland. Ze vindt wel haar mobiel terug op de plaats waar ze is overvallen en ze merkt dat haar lijkfoto’s gewist zijn. Gelukkig heeft ze die al doorgemaild naar haar pc. Alderliesten vertelt haar bovendien dat er nog een andere kuuroordgast naar het lijk is gaan kijken nl. Katja. Franka vraagt er naar bij Tanja en die zegt dat ze een ongewone belangstelling voor lijken heeft. Bovendien had Pieter Koch ook haar willen verwennen. Franka weet intussen wel dat Koch een womanizer is die alle vrouwen in zijn bed wil krijgen. Ze gaat ter ontspanning naar zee en denkt daar terug aan haar ontmaagding op haar zestiende in Zeeland door “Rooie Kees.” Ze hadden het ooit zo afgesproken en ze had Kees nooit meer teruggezien. Ze vindt er wel een loslopende hond die ze mee wil nemen. Ze noemde hond “Zeeuw.” Ze praat weer met Esmée die volhoudt dat Pieter Koch een bedrieger is en dat haar vriendin mismaakt is geworden. Bij terugkomst in het kuuroord doorzoekt Franka de kamer van Koch. Ze ziet veel geld in zijn reistas en foto’s van vrouwen in zijn portefeuille (zijn vrouw, zijn minnares Claire en een onbekende vrouw). 

Wanneer Franka de volgende dag zelf in de infraroodcabine zit, kan ze die ook niet open krijgen. De masseur Daan redt haar uit de benarde situatie.

(Vanuit het hiernamaals krijgen we een cursief verteld stukje tekst door Pieter Koch, die het enerzijds wel goed vindt dat Franka de dader probeert te achterhalen, maar ook dat ze zijn verleden niet helemaal moet opgraven.)

Franka gaat verder met haar onderzoek. Ze zet een jonge journalist in voor een publicatie en die doet dat op zo’n goede wijze dat de landelijke pers ook op de zaak duikt. Het lijk moet weer worden opgegraven en uit nader onderzoek blijkt inderdaad dat Pieter geen natuurlijke dood gestorven is.  Dat is slechte publiciteit voor Anne Boon en die is dan ook laaiend. Lotje geeft nu ook toe dat Koch haar inderdaad seksueel misbruikt heeft en dat ze zich daarvoor flink schaamt. Via een vriendin komt Franka achter het adres van de vroegere minnares van Pieter, Claire. Die weet nog van niets, maar omdat ze door hem onheus aan de kant geschoven is, wil ze wel praten over Pieter. Ze doet Franka mededelingen over Pieters Broer Adriaan (die ook arts was en zijn broer niet kon uitstaan, omdat die hem steeds vernederde) en over zijn lieve vrouw (die bij de bergwandeling om het leven was gekomen). Pieter blijft vanuit het hiernamaals contact zoeken met Franka (hij masseert haar o.a. opnieuw en Franka ervaart dat als een enorme sensatie). 

Franka’s societyvriendin is er achter gekomen dat Katja de dochter is van de onbekende vrouw op de derde foto. Dat was een beroemde toneelspeelster in de jaren zestig in Arnhem. Wat die met de zaak te maken heeft, is echter op dat moment onduidelijk. En passant meldt ze dat ze de vriend van Franka, Jasper, gezien heeft met een jonge, blonde vrouw. Ze adviseert haar snel contact met Jasper op te nemen.

Eerst praat Franka echter weer met Katja. Die wilde weten of Pieter Koch haar biologische vader is. Haar moeder (de toneelspeelster) heeft vlak voor haar dood verteld dat ze een affaire met de toen nog heel jonge Pieter Koch had. Misschien is Katja het resultaat van die vluchtige sekspartij. Daarom had Tanja geboekt in het kuuroord: ze wilde Pieter Koch wel eens van dichtbij meemaken.

De landelijke dagbladen hebben er met hun artikelen intussen wel voor gezorgd dat er een nieuw rechercheteam op de zaak wordt gezet. Alle gasten moeten weer terug naar de villa en Anneke Boon is “not amused” vanwege de negatieve aandacht voor haar kuuroord. Ze wordt bovendien als verdachte opgepakt. In een vergadering bij het zwembad mogen de gasten tegen elkaar vertellen wie ze verdenken van de moord op Pieter Koch. Diverse mensen hebben een motief, maar hebben vaak ook een alibi. Zelfs Franka wordt door één van de gasten verdacht, maar ze heeft een alibi, omdat ze in een schoonheidsverpakking lag tijdens de dood van Pieter. Ze komen er met zijn allen  niet uit.

Franka krijgt een sms’je van Alderliesten die schoon schip wil maken. Tijdens een ritje op zijn paarden vertelt hij aan Franka dat Anneke Boon haar de bewuste avond was gevolgd en in het pak van de motorrijder haar van de dijk had geduwd, haar had geslagen en haar foto’s had gewist. Anneke Boon heeft veel invloed op Schouwen-Duiveland. Alderliesten was vanaf het begin op de hoogte, maar hij had ook een oogje op haar. Hij wil graag terug in zijn baan, maar Franka denkt daar heel anders over. De vraag is echter of Anneke Boon ook de moord op Koch gepleegd heeft. Daarvoor moet een gestolen dossier met medische blunders van Pieter uitkomst bieden. Adriaan (zijn broer) heeft dat gestolen voor Franka en daaruit blijkt dat Pieter heel veel dingen op medisch gebied verkeerd heeft gedaan, waardoor mensen mismaakt werden. Bij een transgenderoperatie (van vrouw tot man) heeft hij zelfs gruwelijk gefaald, maar de bewuste man/vrouw had nergens zijn recht kunnen halen. Koch heeft er medisch gezien echt een zootje van gemaakt. Geld was de belangrijkste drijfveer.

Wegens gebrek aan bewijs wordt Anneke Boon weer vrij gelaten. Maar dan komt onverwacht Claire weer op de proppen. Ook zij heeft genoeg van de leugens en het gedraai van Anneke Boon en de lelijke zaakjes van haar met Pieter Koch. Ze vertelt over de deal die Pieter en Anneke hebben gesloten. Zij verwijst klanten na de kuuroordsessies naar de kliniek van Pieter voor inspuitingen. Maar het ergste is dat ze geen botox of ander volwaardig materiaal inbrengen, maar doodgewone huis -, tuin- en keukenmiddeltjes die Anneke zelf fabriceert als een moderne kruidenheks. Het is een erg lucratieve bezigheid.  Honderden euro’s voor onbenullige middeltjes. Alles lijkt nu bekend, al is het onduidelijk waarom Anneke Pieter zou hebben vermoord. Vanwege geld?

Maar wanneer Franka haar spullen in haar kamer opruimt om weg te gaan, ziet ze een briefje van Daan, de masseur. Het is hetzelfde handschrift als dat van het briefje met de dode kraai in haar kamer. Ze gaat bij masseur Daan verhaal halen, maar die zegt alleen dat hij zoveel bewondering voor haar had dat hij haar wilde waarschuwen op tijd weg te gaan uit het kuuroord. Kort erna komt hij toch weer naar haar toe om te bekennen dat hij de moord op Pieter heeft gepleegd. Hij is namelijk het eerder genoemde slachtoffer van Pieter Koch van de transgenderoperatie. Zijn door Koch aangebrachte pik was helemaal mislukt en hij leed al jaren psychisch onder de medische blunder. Toen Pieter Koch in  het kuuroord kwam, had hij zijn kans schoon gezien en terwijl hij met een lekkere hotstonemassage op dat moment Mark in slaap had gebracht, was hij snel heen en weer gelopen om de zware bank voor de saunadeur te plaatsen. Hij weet dat hij schuldig is aan moord en is bereid de consequenties te aanvaarden. Maar Franka ziet zo’n hoopje ellendig mens dat ze voor zichzelf het besluit neemt hem niet aan te geven. Als hij het ook niet doet, zal niemand erachter komen. “Strafpleiters zijn geheimhouders”, zegt ze. In het allerlaatste hoofdstukje keert Franka terug naar Amsterdam. Jasper wacht op haar en op haar hond Zeeuw. De blonde vrouw met wie hij was gezien, bleek slechts een nieuwe leerlinge van hem te zijn. Franka is bereid tot een nieuw begin met hem.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Franka Kingma

Franka Kingma is een 35-jarige strafadvocate die het erg druk met zichzelf heeft, waardoor haar relatie in de knel komt. Haar vriend Jasper zou graag kinderen willen, maar Franka is daar nog niet aan toe. Ze gaat een week nadenken tijdens een sapvastkuur in een kliniek. Ze vindt het allemaal wat zweverig, maar wordt gepaaid door de charmes van een oudere man Pieter Koch, die haar weet te betoveren met zijn massagekunsten. De volgende dag is hij echter dood. Franka voelt dat hij vermoord is en gaat op zoek naar de dader. Ze is erg vasthoudend ondanks allerlei tegenslagen en weet – zij het met enig geluk- de dader te ontmaskeren. Omdat ze medelijden met hem heeft (Daan is meer slachtoffer dan dader) geeft ze hem niet aan. Ze gaat terug naar Amsterdam , waarschijnlijk om de relatie met Jasper te herstellen. Franka heeft ook een hond meegenomen uit Zeeland. Ze is dus ook een dierenvriend.

Anneke Boon

Anneke Boon runt een kuuroord. In het begin komt ze erg zweverig en overdreven over, maar als de moord gepleegd is, weet ze het lijk met hulp van haar netwerkvrienden snel weg te werken. Ze heeft grote macht op Schouwen-Duiveland, waar de mannen voor haar vallen. (de huisarts, de agent, Pieter Koch) Ze is ook slim, want ze gaat Franka achterna wanneer die naar het mortuarium gaat om het lijkt te zien. Daarna rijdt ze haar van de dijk, slaat haar neer en steelt de foto’s. Ook heeft ze met Pieter Koch een handeltje opgezet, waarbij zij haar gasten doorstuurt naar Koch, die deze mensen inspuit met een goedkoop middeltje tegen een hoge prijs. Uiteindelijk valt ze door de mand, maar ze heeft geen moord gepleegd.

Pieter Koch

Pieter Koch is een eerste klas womanizer. Hij weet alle vrouwen in het verhaal te veroveren met zijn massagekunsten en zijn goed getrainde lijf. Hij is echter een slechte arts en knoeit er maar lustig op los. Hij heeft heel vervelende trekjes in zijn karakter en eigenlijk vindt de lezer het wel leuk dat hij om het leven komt op een creatieve manier: hij droogt uit/ontploft in de infraroodsauna. Hij vindt het vanuit het hiernamaals prima dat Franka achter de dader probeert te komen, maar ze moet niet verder gaan en zijn grote geheim achterhalen. Daar ligt voor hem een grens.

Quotes

"Nee, dit was van een geheel andere orde. De grootste genoegens zijn altijd de onverwachte. Ze schaamde zich ergens dat ze zich zo had laten gaan. De bereidheid om seks te hebben met iemand anders dan Jasper, dat was in haar ogen eigenlijk al vreemdgaan. Pieter had haar na urenlang strelen, aaien en kneden uiteindelijk in slaap gemasseerd. Maar voor het zover was had ze zich moeten beheersen om hem niet te smeken om verder te gaan, door te gaan om niet alleen zijn dwingende handen te gebruiken, maar zijn hele prachtige harde lijf. " Bladzijde 81
"Nog één keer deed hij zijn ogen open. De zandloper was alweer acht minuten onderweg. Dorst. Zijn huid was nu kurkdroog. Met zijn laatste krachten probeerde hij te schreeuwen, maar er ontsnapte hem alleen een piepend geluid. Zijn tong voelde aan als schuurpapier. Zich verzetten had geen zin meer. Zijn hart kon het tempo niet meer bijbenen. Hij voelde hoe hij langzaam weggleed en zijn geest zijn lichaam verliet." Bladzijde 78
"De voetstappen kwamen nu dichtbij. Franka’s hart ging als een gek tekeer. Kwam hij haar helpen? Had hij haar onbedoeld van haar fiets getrapt? Ze haalde diep adem, tilde voorzichtig haar hoofd op en zag een vuist in een leren handschoen recht op haar gezicht afkomen." Bladzijde 110

Thematiek

Misdaad: whodunit

Het boek is een onvervalste whodunit: pas aan het einde weet je wie de moord gepleegd heeft en waarom (whydunit). Moord speelt daarom een belangrijke rol als thema.

Motieven

Wraak

De eigenlijke moord wordt gepleegd omdat Daan wraak wil nemen voor zijn mislukte operatie van vrouw tot man.

Moord

Franka wil de moord op Pieter koste wat kost uitzoeken. Hierdoor wordt zij echter bedreigd.

Liefde

Franka twijfelt aan haar relatie met Jasper; ze gaat een week weg om te bekijken of ze verder met hem wil en of ze een kind wil.

Leugens en bedrog

Veel mensen uit de omgeving van Anneke Boon liegen en bedriegen. Ze heeft veel macht en ze heeft met Pieter Koch een lucratief bedrijf opgezet. Ze brengen goedkope middels via inspuitingen in en rekenen daar een hoge prijs voor. De politie werkt ook met haar mee.

Seksualiteit

Pieter Koch probeert zoveel mogelijk vrouwen in zijn bed te krijgen.

Machtsverhoudingen

Pieter heeft macht over vrouwen en Anneke heeft macht op het eiland.

Dierenliefde

Franka neemt de hond Zeeuw mee naar Amsterdam, daarmee kan ze misschien een begin maken met het verbeteren van de relatie tussen haar en Jasper.

Motto

Er zijn twee Engelstalige motto’s:

"Now I’m not a saint but I’m not a sinner. Now everything is cool as long as I’m getting thinner." (Lily Allen “The fear”)

"And by the way. I’m so glad that you came. I just wanna make you sweat." (Snoup Dogg “Sweat.”)

Beide motto’s zijn van toepassing op de inhoud. Het eerste motto lijkt wel betrekking te hebben op Franka. Die is in haar onderzoek zeker geen heilige maar ook geen echte zondaar. Als advocate gebruikt ze echter wel enkele middelen die niet gebruikelijk zijn om achter de identiteit van de moordenaar te komen. Wanneer ze die queeste heeft voltooid, maakt ze de naam van de dader alleen aan de lezer bekend, niet aan justitie, omdat ze medelijden met hem heeft.

Het tweede motto verwijst naar de infrarode sauna waarin Pieter Koch om het leven komt. Hij kan niet meer naar buiten, droogt uit door middel de hete sauna en krijgt een hartstilstand. Maar het verwijst ook naar de situatie van de nacht ervoor wanneer de womanizer Koch Franka heerlijk masseert, waarbij seksuele fantasieën worden geactiveerd, wanneer zijn lichaamszweet op haar huid valt. Het komt net niet tot een penetratie, maar Franka had dat niet erg gevonden. Als ze dan toch vreemd zou gaan, dan maar op deze manier en met deze man. Ook dat verwijst dan weer naar het eerste motto (geen heilige maar ook geen zondaar).

Trivia

Annet de Jong is sinds 1994 journaliste bij De Telegraaf.

Titelverklaring

Franka Kingma gaat voor tien dagen naar een kuuroord om tot rust te komen. Omdat er een moord wordt gepleegd, lukt dat niet erg goed. Het gaat om een kuur met o.a. sapvasten waardoor de slechte stoffen uit je lichaam verdwijnen. De titel komt letterlijk voor in het verhaal. Op blz. 79 denkt Franka : “Misschien moest ze het er deze week van nemen en ook de “hemelse modder” proberen, of “het bittere vocht” Nu ze alle betaalde massages had afgezegd, kon ze zich wel een extra behandeling veroorloven.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld in 26 getitelde hoofdstukken. Alle hoofdstukken hebben de titel die vernoemd is naar een edelsteen. In een soort appendix legt de schrijfster uit wat de betekenis daarvan is. De personages verblijven in het kuuroord “Vila Rozenkwarts.” De personages hebben allen  een kamer die naar een edelsteen is vernoemd. Franka verblijft in de Smaragd. In de appendix noemt de schrijfster de bijzondere eigenschappen van de edelstenen.  Wanneer een hoofdstuk over een ander personage gaat dat niet in het kuuroord verblijft, geeft de edelsteen de karaktereigenschappen van het personage weer. De hoofdstukken  worden chronologisch weergegeven.

Het perspectief berust bij Franka Kingma, een 35-jarige advocate die een weekje rust wil hebben om bij te komen van haar relatieproblemen. Maar aangezien er een moord wordt gepleegd in het kuuroord, gaat ze er vol in: ze wil de dader te weten komen. Franka is een personale vertelster in de o.v.t.

Er zijn bovendien enkele cursief gedrukte stukjes tekst die tussen de hoofdstukken worden gepresenteerd. Deze blijken later verteld te worden door Pieter Koch, de 66-jarige vermoorde arts. Grappig is in zekere zin ook dat de laatste stukjes tekst door hem worden verteld nadat hij vermoord is. Vanuit een hiernamaals kijkt hij neer op wat vooral Franka uitspookt. Op een bepaald moment geeft hij haar het advies niet verder te graven in zijn verleden en Franka ervaart dat min of meer aan den lijve: een spirituele scène. Ook Pieter Koch vertelt in de hij-vorm en in de o.v.t.

Decor

Er worden door de vertelster nauwelijks gegevens over de tijd meegedeeld. Wel vernemen we als lezer dat het lente is: ze verblijven met een aantal personen voor een weekje in een kuuroord. De vertelde tijd is dus ongeveer de tijd die ze in het kuuroord verblijven. Uit de gegevens kun je opmaken dat er sprake is van een actueel verhaal: internet, mobiele telefoons, Google Maps, Facebook. Er is echter één aanwijzing waaruit je het jaar kunt afleiden. Op blz. 161 staat vermeld dat  Pieter Koch in 1945 geboren is (en dat hij over zijn leeftijd heeft gelogen). Volgens Franka is hij 66 jaar en dat betekent dat het verhaalheden in 2011 speelt.

Het decor is wel vast te stellen maar niet exact. De topografische ruimte is een kuuroord dat in een Zeeuws dorp op Schouwen-Duiveland ligt, niet ver van de grotere plaats Zierikzee. Maar het kuuroord ”Villa Rozenkwarts” is natuurlijk ook een belangenruimte (symbolische ruimte) waar mensen tot rust zouden moeten komen. Het wordt echter een plek waar de ultieme vergelding zal plaatsvinden. Op de achtergrond speelt het feit dat Franka advocaat is in Amsterdam en dat haar vriend Jasper daar verblijft wanneer zij tien dagen tot rust probeert te komen om na te denken over hun relatie.

Stijl

Annet de Jong schrijft vlot met realistisch overkomende dialogen. Het verhaal is uitstekend te volgen, ook voor jonge mensen. Aan de voorbeelden onder de kop Quotes kun je de stijl van Annet zien. Gewoon helder dus, zoals het in een thriller hoort.

"Nog één keer deed hij zijn ogen open. De zandloper was alweer acht minuten onderweg. Dorst. Zijn huid was nu kurkdroog. Met zijn laatste krachten probeerde hij te schreeuwen, maar er ontsnapte hem alleen een piepend geluid. Zijn tong voelde aan als schuurpapier. Zich verzetten had geen zin meer. Zijn hart kon het tempo niet meer bijbenen. Hij voelde hoe hij langzaam weggleed en zijn geest zijn lichaam verliet." (blz. 78)

Slotzin

Langzaam reed ze het grindpad af, de kleine kiezels dansten vrolijk onder haar wielen, ze was alweer dertig meter dichter bij Amsterdam.

Beoordeling

“Bitter vocht” is alweer de vierde thriller van Annet de Jong. Het is zeker niet de slechtste. Het verhaal heeft een enorme vaart en is spannend. Grappig is ook wel dat het decor van het verhaal sterk doet denken aan een Agatha Christie-omgeving. Een aantal mensen wordt bij elkaar gebracht in een kuuroord: een van hen wordt er vermoord en de dader kan alleen maar uit een kleine groep gasten komen. Tot het laatste toe weet de schrijfster te verhullen wie de dader is en al komt het niet helemaal als een verrassing, het is toch ook niet zo dat je halverwege het boek weet wie de dader zal zijn. Daarvoor bouwt ze het verhaal voorzichtig op. Ik vind dat het verhaal geschikt is voor scholieren van havo en vwo. De amusementswaarde bij deze groep zal ruim voldoende tot goed zijn. De waarde voor de literatuurlijst: 2 punten.

Recensies

"De uitgewerkte personages en de verweven actualiteit maken van Bitter vocht een verhaal waarin humor en verdriet samensmelten en waar de lezer snel betrokken bij raakt." http://www.crimezone.nl/w...-vocht.htm
"Annet de Jong bouwt in Bitter Vocht een spannend verhaal op, waarin zelfs de doorwinterde thrillerlezer op het verkeerde been wordt gezet. " http://www.telegraaf.nl/v...046263.ece
"Spannend, maar enigszins simpel verteld verhaal." http://www.vrouwenthrille...9021441986
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.912 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bitter Vocht door Annet de Jong"

Ook geschreven door Cees