Zorgen op scholen om scholieren die geronseld worden door criminelen

Stelen, drugs verkopen en zelfs overvallen plegen. Schoolbesturen van ongeveer 150 middelbare scholen maken zich zorgen om het welzijn van hun leerlingen. De scholen zijn bang dat hun leerlingen onder druk worden gezet door criminelen om voor ze te laten werken. 

Van de 277 scholen die mee hebben gewerkt aan het onderzoek van het CKM (Centrum voor Kinderhandel en Mensenhandel) ziet ongeveer de helft dat hun leerlingen worden geronseld door criminelen voor diefstallen of drugsdelicten. Uit het onderzoek blijkt dat 10 procent van de scholen zich maandelijks zorgen maakt om zijn leerlingen.

Het CKM wil scholen meer bewust maken van het probleem. De organisatie vindt dat de jongeren zo snel mogelijk geholpen moeten worden, om te voorkomen dat ze vast blijven zitten in de criminele sector en later dus ook criminelen worden. 'Als leerlingen gedwongen worden strafbare feiten te plegen, zijn ze geen crimineel, maar slachtoffer',

Aantrekkelijk

Jongeren zijn aantrekkelijk voor criminelen omdat ze makkelijk beïnvloedbaar zijn. Daarnaast verdient het werken in de criminaliteit ook een stuk meer dan je uurloon van €4,22 in de supermarkt.

Om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de vakkenvullers niet in de verleiding komen om klusjes te doen voor criminelen, worden er op scholen in het hele land voorlichtingslessen gegeven over drugscriminaliteit. 

Lastig te herkennen

Voorlichtingslessen zijn niet genoeg, vinden scholen. Zij willen daarom ook meer actie van de overheid. Het is voor docenten en ander personeel op scholen lastig te herkennen of scholieren te maken hebben met criminelen of niet. Meestal gaat het om leerlingen die op school modelstudenten zijn, het is daarom lastig te zien of leerlingen geronseld worden. Het CKM wil dat docenten beter opgeleid moeten worden zodat zij het beter doorhebben als een leerling geronseld is door criminelen.

Gepubliceerd op 24 februari 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.