Alleen vmbo'ers gezocht! Waar denk jij aan bij duurzaamheid? Vul de vragenlijst in en maak kans op een Bol.com bon van 15 euro

Meedoen

Zo zorg je voor het perfecte groepswerk

Zo zorg je voor het perfecte groepswerk

Door Mirte

Een nieuwe groepsopdracht, de leraar heeft al groepjes gemaakt. Ik heb nog nooit in dit groepje gewerkt, hoe zal dat gaan? Zes weken later zitten we weer in de klas, we moeten de opdracht inleveren. Ik lever het in, wat ik heb het in mijn eentje helemaal alleen gedaan. Zoals wel vaker, de taken verdelen ging niet zo goed als gedacht. En toch krijgt heel het groepje straks hetzelfde cijfer.

Ben jij ook altijd degene die alles doet als je moet samenwerken? Of ben je juist degene die helemaal niets doet? Er zitten altijd wel mensen in je groepje met wie je niet helemaal top kan samenwerken, iedereen heeft nu eenmaal een andere manier van werken. Hoe je het beste kan werken? Iedereen doet even veel, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. De één blijft wat onderuit gezakt zitten, waardoor de ander juist alles meteen op zich neemt om toch een goed cijfer te krijgen.

Communicatie

Het klinkt super basic, maar communication is key als je moet samenwerken. Maar hoe doe je dat dan, communiceren? Waar je mee kan beginnen, is dat iedereen kort meldt waar diegene aan denkt bij de opdracht. Waar ben je goed in? Wat kan je minder goed?

Wie bijvoorbeeld goed is in presentaties maken, kan dan de presentatie maken. Ook is het goed om een planning te maken. Zorg dat je duidelijke deadlines hebt waar iedereen zich aan moet houden. Als iemand zich er niet aan houdt, moeten daar consequenties aan zitten. Als je aan het einde van het project een ranking voor elkaar moet invullen, kan je daarin zetten wie zich wanneer wel en niet aan de planning en deadlines hielden. Zo verplicht je iedereen goed z’n best te doen.

Motiveren

Heeft een groepsgenoot geen motivatie? Dat is niet zo makkelijk op te lossen met een planning. Motiveren is ook niet makkelijk, maar probeer met elkaar in gesprek te gaan. Waarom is er geen motivatie? Weet diegene zelf misschien hoe hij/zij/hen gemotiveerd kan worden? Als dat niet zo is, komt het eigenlijk al snel neer op uitproberen.

Misschien kan je diegene laten zien dat een opdracht ook wel 'leuk' kan zijn? Zo kun je bijvoorbeeld laten zien hoe chill het is als je nu, in de les, alles doet en thuis niks meer hoeft te doen. Lukt dat echt niet? Dan kan je altijd de leraar om hulp vragen. Die weet vaak raad. 

Je best doen

Uiteindelijk is het natuurlijk ook zo dat als jij ervoor zorgt dat je al je taken afhebt, het eigenlijk geen onvoldoende kan zijn. Zorg wel dat je het dan ook communiceert met je leraar en zet van tevoren alle taken van iedereen op papier. En onthoud: als jij goed je best doet, kan je niet veel meer doen! 

Lees ook
'Je kunt samenwerken, dat scheelt'

Gepubliceerd op 31 mei 2022

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.