Zo ziet een dag uit het leven van LAKS-voorzitter Iben eruit

Zo ziet een dag uit het leven van LAKS-voorzitter Iben eruit

Iben Maas

Stel, je bent voorzitter van LAKS, hét Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Best een verantwoordelijke klus. Hoe ziet je dag er dan uit? Iben Maas (16 jaar, vwo-5), dit jaar voorzitter van LAKS, kan je daar álles over vertellen.

Speciaal voor Scholieren.com neemt ze je een dagje mee in haar werkzaamheden.

Ook gewoon leren

Mijn dag begint zoals de dag van de meeste tieners begint: een wekker die voor mijn gevoel te vroeg gaat en die me mijn bed uitsleept. Ik moet me nu toch echt gaan klaarmaken voor de dag. Ik ga vandaag een aantal lesuren naar school en wordt om tien uur in het klaslokaal verwacht. Normaal had ik me dan nog even heerlijk omgedraaid in bed, maar helaas: de toetsweek komt eraan en alle tijd die ik heb om daarvoor te leren, kan ik gebruiken. 

Als ik ontbijt heb gemaakt en genoeg heb gedaan voor mijn Nederlands toets van volgende week, check ik snel mijn werktelefoon en mails om te kijken of ik belangrijke dingen heb gemist. Vandaag zijn er een aantal app'jes die ik snel moet beantwoorden. Als ik daar klaar mee ben, stap ik op de fiets en ga ik op naar school.

LAKS

Als LAKS-bestuurslid ben je minder op school dan je klasgenoten. Een groot deel van de week ben je bezig met allerlei werk bij ons op kantoor in Utrecht. Als ik op school ben, vind ik het gezellig om bij te praten met vrienden (in dit geval te kletsen over vooral de kerstvakantie). Ik heb vandaag wiskunde, geschiedenis en Nederlands. Daarna stap ik in de trein naar Utrecht voor een aantal afspraken die ik daar heb. 

Eenmaal op kantoor aangekomen zet ik nog even snel een kop thee. Ik zet daarna mijn laptop aan voor een overleg, waar onder andere de nieuwe minister voor onderwijs, Dennis Wiersma, bij aanwezig is. Voordat ik het weet, is het overleg alweer voorbij en wordt er aangebeld voor mijn volgende afspraak: een journalist komt langs om wat stukjes voor een rapportage op te nemen. Als voorzitter van het LAKS is het mijn taak om naast de politiek, ook de media te woord te staan. 

Overleggen, overleggen, overleggen

Als laatste grote overleg van de dag staat onze bestuursvergadering op de agenda: ons wekelijkse overleg waarbij het bestuur samenkomt, elkaar bijpraat over waar we mee bezig zijn geweest en waar belangrijke zaken met elkaar besproken worden. En dat is altijd heel gezellig! Een deel van het bestuur is vandaag online aanwezig, maar met de mensen die op kantoor zijn, eten we later nog wat. Ik ga daarna weer richting huis en in de trein lees ik de laatste pagina’s van mijn boek uit. Een geslaagde dag!

Klinkt dit als een interessante dag en is het onderwijs iets waar jij je graag voor inzet? Misschien is een LAKS-bestuursjaar dan iets voor jou. Samen met zes andere scholieren zet jij je een heel schooljaar in voor de belangen van scholieren in de media, de politiek en op scholen zelf. Dat betekent een jaar lang ontwikkelen, veel leren en vooral heel erg veel gezelligheid. Wij zijn op zoek naar onze opvolgers, dus solliciteer vooral nu! Meer weten? Kijk op: www.laks.nl/bestuursjaar. 

Lees ook
Vacature: bloggers voor Scholieren.com gezocht!

Gepubliceerd op 14 januari 2022
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.