Zo vond ik mijn leesplezier terug

Zo vond ik mijn leesplezier terug

Door Naomi

Op de basisschool las ik zes, soms wel zeven, boeken per week. Lezen was mijn grootste hobby; ik deed niets liever. Tot ik op de middelbare school kwam en ik boeken van de verplichte leeslijst moest gaan lezen. Mijn leesplezier verdween als sneeuw voor de zon.

Afgelopen jaar ben ik toch weer meer gaan lezen. Boeken lezen is weer een van mijn hobby’s geworden. Ik vertel je graag waardoor deze verandering plaatsvond.

2. Genre

Wat mij echt het meest heeft geholpen, is een genre vinden dat bij mij past. Maar hoe vind je jouw perfecte genre? Simpelweg: proberen, proberen, proberen. Zo heb ik allemaal boeken uit verschillende genres gekozen en daarna gekeken naar wat mij het meest aansprak. Je hoeft hierbij echt niet elk boek helemaal te lezen; vind je een boek niks, leg hem lekker weg en ga door naar de volgende. Doe dit totdat jij helemaal content bent met een boek.

Zelf las ik eerst veel thrillers. Ik kwam er alleen achter dat dit eigenlijk helemaal niet bij me past. Mij maak je me nu het meest gelukkig met een goede psychologische roman.

2. BookTok

Lezen is weer populairder geworden dankzij de komst van BookTok. Op het veelgebruikte platform TikTok delen BookTokkers hun favoriete boeken met de buitenwereld. Elke keer als ik zo’n filmpje zie, word ik gemotiveerd om zelf ook weer te gaan lezen. Zien lezen, doet lezen. Ook vind ik het leuk om de BookTok-aanraders te lezen en daarna alle reviews te bekijken op TikTok.  

@scholieren #booktoknl #fyp #boektok #voorjou ♬ 오리지널 사운드 - 설홍 - seolong 설홍

 

3. Boeken annoteren

In boeken schrijven: het voelt soms bijna illegaal, maar wat is het leuk om te doen. Bij het annoteren van boeken schrijf je je gedachten op over wat je leest in het boek en markeer je je favoriete delen. Ik vind dat het annoteren van boeken het lezen echt nog veel leuker maakt. Het daarna uit te wisselen van geannoteerde boeken met vrienden, en zo hun gedachten bij een boek te lezen, geeft een hele nieuwe leeservaring. Doe dit natuurlijk niet in een geleend boek!

4. Goodreads

Wat mij veel leesmotivatie geeft, is de app Goodreads. In deze app kun je boeken reviewen, bijhouden hoever je in een boek bent en een reading goal stellen. Aan het begin van het jaar stel je je reading goal in: dit is het aantal boeken dat je wil gaan lezen. Ik wil me natuurlijk aan dit doel houden en ga dan ook graag de uitdaging aan om zoveel mogelijk boeken te lezen. Zelf heb ik mijn doel dit jaar op vijftig boeken staan.

Het leuke aan Goodreads is dat je ook de reviews van anderen kunt lezen en kunt zien wat zij momenteel lezen. Het is een soort Instagram, maar dan voor boeken.

Goed, er zijn dus heel wat dingen die mij hebben geholpen om mijn leesplezier weer terug te vinden. Wie weet kan jij jouw liefde voor boeken ook (terug)vinden. Ik ben er van overtuigd dat er in iedereen een lezer schuilt. Je moet alleen wél het goede boek voor je hebben. Ik wens je veel leesplezier toe!

Lees ook
Hoe maak je lezen leuk? Jip Steman vond vijf jaar geleden de oplossing

Gepubliceerd op 18 juli 2022
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.