Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zo vind je een vereniging die bij jou past!

Zo vind je een vereniging die bij jou past!

In samenwerking met Wageningen Universiteit

Een studie kiezen, bepalen waar je die wilt volgen, besluiten of je op kamers gaat en zo ja hoe en waar… Er is veel om over na te denken voor je gaat studeren. Ook staat je studententijd bekend als ‘de mooiste tijd van je leven’, maar hoe en waar beleef je die?

Misschien heb jij wel de meest fantastische tijd ooit in de collegezaal, maar een groot deel van het studentenleven bestaat uit meer dan alleen studeren. Het bestaat ook uit nieuwe mensen leren kennen en de gekste en leukste ervaringen opdoen. Dat kan met vrienden van de middelbare of studiegenoten, maar het kan ook bij een vereniging. De vraag is wil je bij een vereniging? En zo ja, bij wat voor één dan? Om je te helpen om die vragen te beantwoorden maakte wij een overzicht van de verschillende soorten verenigingen.

Studentenvereniging: het corps

Het eerste waar veel mensen aan denken bij studentenverenigingen is ‘het corps’ (spreek uit als “het koor”). Zo worden de oudste, traditionele studentenverenigingen genoemd. Ze staan onder andere bekend om hun feestjes, en de levenslange vriendschappen die er ontstaan. Veel van dit soort verenigingen hebben ook hun eigen sociëteit (borrelplek) en huizen (waar leden/disputen met elkaar wonen).

Elk corps heeft een ontgroening (kennismakingstijd of KMT) waarin de nieuwe leden een soort vuurproef moeten doorstaan. Wat er precies tijdens een ontgroening gebeurt is geheim, maar het komt erop neer dat nieuwe leden samen een intensieve periode doormaken waarbij ze verschillende activiteiten ondernemen, zodat er een sterke band tussen de nieuwe leden en de vereniging ontstaat. Ook Annelijn (19) maakte een ontgroening mee als lid van het studentencorps van Wageningen (W.S.V. Ceres):  "Als ik terugdenk aan mijn ontgroening houd ik hier geen vervelend gevoel aan over, vooral heel hechte vriendschappen zijn tijdens die tijd gevormd."

Studentenvereniging: Corporaal en gezellig

Naast het corps zijn er nog andere corporale verenigingen. Vaak zijn deze verenigingen iets minder intens, maar ook hier draait het om gezelligheid en feestjes. Ook hier heb je een jaarclub (een groep bestaand uit mensen met wie je hetzelfde jaar bij de vereniging gaat) en een dispuut (een groep bestaand uit zowel leden die pas net lid zijn en leden die al zo lang lid zijn dat ze wel veteranen lijken).

Kijk je nou op tegen een ontgroening en/of zit je niet te wachten op al die verplichtingen? Ook dan is er nog een studentenvereniging voor je te vinden. Er zijn genoeg studentenverenigingen die geen ontgroening hebben. Vaak hebben ze wel een introductieperiode, maar die is dan veel minder heftig en het gaat puur om de gezelligheid. Ook hier zijn er jaarclubs, disputen en commissies. Sommige studentenverenigingen focussen zich nog op specifieke communities zoals muziekfanaten, LGBTQ’ers of mensen die van reizen houden.

Studievereniging

Het is in ieder geval iedereen aan te raden om bij je studievereniging te gaan. Bij zo goed als alle studieverenigingen krijg je namelijk korting op je studieboeken, superchill! Daarnaast kom je zo makkelijk in contact met medestudenten en ouderejaars.

Naast dat het handig is voor je studie, kan een studievereniging ook heel gezellig zijn. Veel studieverenigingen organiseren borrels, reisjes en andere activiteiten net als andere verenigingen dat doen.

Sportvereniging

Verlaten al je vrienden je team nu ze gaan studeren? Of moet je zelf stoppen met je sport doordat je in een nieuwe stad gaat wonen? Dan is het leuk om wel iets te blijven doen. Dat kan natuurlijk in de sportschool, maar een stuk gezelliger is om bij een sportvereniging te gaan. Zo werd Jort (20) lid van een roeivereniging: "Ik wilde een nieuwe sport proberen en mij daarnaast aansluiten bij een vereniging. Roeien bij WSR Argo was de perfecte combinatie. Naast het sporten zijn de feestjes ook altijd gezellig en kan ik door de vereniging een goed netwerk opbouwen."

Belangenorganisatie  

Wil je iets wat meer serieus is? Ook dan zijn er genoeg opties voor je. Je kan namelijk ook lid worden van bijvoorbeeld de studentenraad van jouw onderwijsinstelling, de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) of het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Andere voorbeelden van dit soort verenigingen zie je op de site van de Wageningen Universiteit. Al dit soort verenigingen hebben een serieuzer thema, maar ook dat wordt gecombineerd met gezelligheid.

Lid worden

Nu heb je hopelijk een beetje een overzicht van wat voor verschillende soorten verenigingen er zijn. Het is nu handig als je voor jezelf nadenkt over wat bij jou past. Wil je wel of geen verplichtingen? En wil je een specifiek thema of een algemene vereniging?

Tijdens de introductieweken van je onderwijsinstelling heb je vaak de optie om meer te leren over verenigingen. Vaak zijn er keuzemarkten en open activiteiten waar je een kijkje kan nemen of het iets voor je is. Verder kan je op websites en sociale media ook al veel video’s, brochures en andere informatie vinden over de verenigingen waar je geïnteresseerd in bent.

Houd ook in je achterhoofd dat je nergens lid van hoeft te worden. Doe waar jij je prettig bij voelt. Je zal sowieso nieuwe leuke mensen ontmoeten! Of dat nou bij een vereniging, in de collegezaal, in de kroeg, op straat of ergens anders is maakt niks uit. 

Lijkt jou het studentenleven in Wageningen je wel iets?  

Bekijk dan eens de bacheloropleidingen die Wageningen Universiteit aanbiedt! Er is keuze uit 19 verschillende bacheloropleidingen in studierichtingen als biodiversiteit, klimaatverandering, de wereld voeden, circulaire economie, gezonde voeding & gezond leven en artificial intelligence.

Gepubliceerd op 23 april 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.