Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zo surf je veilig op het internet

Zo surf je veilig op het internet

Privacy en veiligheid zijn twee belangrijke zaken. Maar niet altijd verenigbaar. Zou jij bijvoorbeeld je ontgrendelde telefoon rond laten gaan door de klas? Dat is geen fijn idee, hè? Dit terwijl we op het internet echter een heel groot gedeelte van onze privacy vrijgeven. Sociale medianetwerken, apps, zoekmachines, overheden, internetproviders; van alle kanten wordt ons internetgedrag verzameld. 

Wil jij veilig over het internet surfen? Ik heb in samenwerking met de jongens van vpngids.nl vijf tips voor je verzameld. 

1. Verander je zoekmachine

Waarschijnlijk gebruik je standaard Google om iets op te zoeken, zonder dat je daar bij stilstaat. Jammer, want hiervoor betaal je wel een prijs: de dienst volgt je overal op internet en verdient miljarden met het profileren van zijn bezoekers. Het bedrijf maakt op basis van de zoektermen profielen van zijn bezoekers, waarmee ze advertenties kunnen personaliseren. Als je bijvoorbeeld de prijs van een paar schoenen opzoekt, dan zal je op het internet steeds advertenties met schoenen tegenkomen.

Gelukkig bestaan er alternatieven waarbij dit niet gebeurt, zoals de zoekmachine DuckDuckGo. DuckDuckGo bewaart je persoonlijke gegevens niet, achtervolgt je niet met advertenties en volgt je nooit. Bovendien geeft DuckDuckGo net zoals Google uitstekende zoekresultaten. De zoekmachine kun je installeren voor je browser, Android of Apple toestel.

2. Houd vervelende trackers tegen met Ghostery

Ghostery is een browser-add-on die bedoeld is om vervelende trackers tegen te houden. Deze trackers komen voor op praktisch iedere website en ze worden gebruikt door advertentienetwerken om je op heel veel websites te kunnen volgen. Ghostery toont je per pagina hoeveel trackers achter je aanzitten en je kunt ze individueel of allemaal tegelijkertijd uitschakelen.  Installeer Ghostery voor je browser, Android of Apple apparaat.  

3. Surf volledig anoniem met Tor-browser

Misschien gebruik je weleens het incognito-venster in je browser als je niet wilt dat iemand je zoekgeschiedenis kan terugvinden, maar echt anoniem ben je dan niet. Als je zeker wilt weten dat er niemand – zelfs niet je provider of de overheid - mee kan kijken met je surfgedrag, maak dan gebruik van een Tor-browser. Tor staat voor ‘The Union Router’, een browser die iedereen die om zijn privacy geeft gebruikt. 

Het Tor-netwerk bestaat uit vele duizenden servers over de hele wereld. Als je surft via de Tor-browser wordt al jouw data door meerdere van deze servers geleid. Elke server voegt een extra laag beveiliging toe door jouw data te versleutelen. Ook wordt al je data versnipperd in kleine fragmenten. Mocht iemand jouw data proberen te onderscheppen, dan kan er door het versnipperen en versleutelen van de data geen samenhangend geheel meer van worden gemaakt. Men kan niet meer zien dat de data van jou afkomstig is of wat de data precies inhoudt. Hierdoor ben je zeker anoniem. Een handleiding over hoe je de Tor-browser moet installeren, vind je hier

4. Maak gebruik van een VPN-netwerk

VPN is de afkorting voor Virtual Private Network, in het Nederlands ook wel virtueel privé-netwerk genoemd. Dit is een privé-netwerk van computers die verbonden zijn via de infrastructuur van een publiek netwerk, meestal het internet. Het voordeel van een VPN tegenover een TOR-browser is dat het al het internetverkeer beveiligt en anonimiseert. Dus niet alleen je websitebezoeken zijn dan veilig, maar ook je apps zoals Whatsapp, mail en downloadprogramma’s. 

De werking van een VPN-verbinding uitgetekend. Bron: www.vpngids.nl

 

Op de bovenstaande afbeelding zie je dat het internet normaal gesproken via de reguliere onbeveiligde verbinding gaat, aangegeven door de rode lijn. Als je een VPN-verbinding instelt, wordt al het dataverkeer via de beveiligde VPN-verbinding geleid, aangegeven door de groene lijn. Hackers, overheden en internetproviders en websites die we bezoeken hebben geen inzicht en toegang tot de beveiligde verbinding. Met een VPN blijf je dus veilig en anoniem. Een VPN-verbinding zet je als volgt op:

  1. Installeer de VPN-software
  2. De VPN-software versleutelt het internetverkeer en stuurt alle data over de beveiligde verbinding naar de VPN-server. 
  3. Deze server ontvangt het versleutelde internetverkeer van jouw apparaat en ontsleutelt het.
  4. De VPN-server verstuurt vervolgens het ontsleutelde internetverkeer het internet op. Ook ontvangt de server eventueel teruggestuurd internetverkeer dat bedoeld is voor jou, de gebruiker.
  5. Het internetverkeer dat de VPN-server ontvangt wordt vervolgens versleuteld en via de beveiligde verbinding terug naar jou als gebruiker gestuurd.

In de praktijk draait de VPN-applicatie op de achtergrond van je apparaat en kan je gewoon het internet gebruiken, terwijl je beveiligd en geanonimiseerd bent. Een overzicht met gratis VPN-aanbieders vind je hier

5. Maak gebruik van een anti-virusprogramma

Anti-virusprogramma’s zijn vergelijkbaar met uitsmijters voor de ingang van clubs: wie er niet thuishoort, gooien ze eruit. Deze programma’s proberen computervirussen te identificeren, tegen te houden en te verwijderen. Superhandig, want je wilt niet dat je apparaat wordt gegijzeld, rare geluiden maakt of je gegevens doorsluist naar criminelen. Een aanrader is de gratis versie van AVG Antivirus, voor de computer, Android of Apple toestel.

Succes met veilig op het internet surfen!

Gepubliceerd op 14 december 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.