Zo studeer je het beste volgens de wetenschap

Zo studeer je het beste volgens de wetenschap

Door Lotte

We stellen het graag zo lang mogelijk uit, maar het moet toch gebeuren: leren voor school. Zelf ben ik altijd op zoek naar manieren om zo effectief mogelijk te studeren. Maar soms kan je door de bomen het bos niet meer zien. De één zegt dat je je het leren moet spreiden, de ander zweert bij alles in één keer leren.

Wat zeggen wetenschappers eigenlijk? Misschien weten zij de manier voor een easy A?

1. Bewegen voor het leren?

Je bent net klaar met school en dan moet je nog een pokke eind naar huis fietsen. Niet iets waar je om staat te springen. Toch heeft het ook z'n voordelen. Uit onderzoek van London's Global University blijkt dat bewegen vlak voordat je gaat leren een aantal voordelen heeft.

Door bewegen komen bepaalde eiwitten vrij, wat je geheugen en je cognitieve prestaties op een positieve manier beïnvloedt. Door twintig minuutjes te bewegen wordt je concentratie al beter. Het leren zelf wordt niet alleen een stukje makkelijker, het helpt ook bij het onthouden van de geleerde stof. Toch nog maar even een extra blokje om, of niet?

2. Niet leren vlak voor het slapen

Ik denk dat dit voor veel scholieren herkenbaar is: het is toetsweek, je bent te laat begonnen en zit dus tot in de late uurtjes nog achter je aardrijkskundeboek (for the record, ik spreek dus absoluut niét uit ervaring - kuch). Hoewel het kan voelen alsof je de volgende ochtend alles nog goed in je hoofd hebt zitten, is dit toch niet helemaal waar. Uit een onderzoek van gezondheidssysteem UCLA Health blijkt dat op tijd naar bed gaan en je rust pakken meer effect heeft dan die extra uurtjes studeren.

Niet alleen op de korte termijn is het belangrijk om op tijd je bed in te duiken, ook op de lange termijn heeft het meer voordelen. Als je over een langere periode niet genoeg slaap krijgt, heeft dit een aantal niet zo plezierige gevolgen. Zo word je meer gestrest en sneller geïrriteerd, werken je lange- en kortetermijngeheugen minder goed en is het moeilijker om nieuwe informatie op te nemen. Voor een middelbare scholier nou niet echt een gouden combinatie.

3. Wel leren vlak voor het slapen

Maar niet getreurd, er is nog hoop voor de uitstellers onder ons. Uit een ander onderzoek blijkt dat studeren vlak voordat je gaat slapen wel effectief is. Met name bij het leren van een taal. Door te studeren wanneer je al een beetje moe aan het worden bent, word je concentratie vergroot. Door iets vlak voordat je gaat slapen nog even door te nemen, ben je er onbewust nog mee bezig als je slaapt, waardoor je dingen makkelijker onthoudt.

Het antwoord ligt dus ergens in het midden: door net even wat eerder te beginnen en alsnog genoeg te slapen, haal je voor je volgende proefwerk Duits vast een tien!

4. Samenvatten of flashcards

Voor iemand die haar hele middelbareschooltijd samenvattingen heeft gemaakt, komt dit wel een beetje als een shock: samenvatten blijkt helemaal niet zo effectief te zijn.

Tenzij je hier echt een megaster in bent, kun je het volgens onderwijskundig adviseur Hetty Grunefeld beter laten. Door samen te vatten ben je te veel bezig met de individuele feiten, in plaats van het grote geheel. Terwijl juist het totaalplaatje belangrijk is voor het begrijpen en onthouden van de stof.

5. Zelf toetsvragen maken

Gelukkig zijn er ook een hoop leermethodes die de wetenschappers wel goedkeuren. Een daarvan is het maken van je eigen toetsvragen. Op deze manier ben je actief met de leerstof bezig en kun je in je boek meteen controleren of iets klopt of niet. Je hebt zo een duidelijk beeld van welk onderdeel je nog niet helemaal onder de knie hebt.

6. Flashcards

Een andere manier is het maken van flashcards. Dit is iets wat ik ook heel vaak heb gedaan, dus ik heb gelukkig nog iets goed gedaan. Schrijf een begrip of vraag op de ene kant van het kaartje en het antwoord op de andere kant. Zo kun je jezelf makkelijk overhoren en ben je doelgericht bezig met wat je nog beter moet oefenen. Leg de kaartjes die je snapt en goed hebt weg en focus je op de flashcards waar je meer moeite mee hebt.

Wat werkt wel en niet?

Hoewel er volgens de wetenschap een aantal dingen zijn die je het beste wel en niet kan doen, is het belangrijk te kijken wat voor jou werkt. Zo heb ik wel eens gelezen dat mindmappen ook een goede methode is, omdat je actief bezig bent met de stof, maar voor mij werkt dit totaal niet. Daarnaast heb ik het met mijn samenvattingen ook prima gered. Kijk dus echt naar wat bij jou past. Jij bent immers degene die een voldoende moet halen, al die wetenschappers niet.

Gepubliceerd op 12 januari 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.