Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zo plan je een examenreis

Door Anne

Zon, strand, uitgaan en gezelligheid: na jarenlang strijden op de middelbare school is het voor veel scholieren binnenkort tijd voor een welverdiende examenreis! Zo’n vakantie boeken lijkt heel makkelijk: leuke bestemming kiezen, vlucht en villa erbij en klaar. Was het maar zo’n feest. Een examenreis boeken is moeilijker dan je denkt, maar met deze tips ontwijk je de veelvoorkomende valkuilen.

Reisgezelschap

Het belangrijkste aan je examenreis, nog belangrijker dan de bestemming of de accommodatie, is de groep waarmee je gaat. Een week met leuke mensen op een camping op Terschelling is leuker dan een week met matige mensen in een dikke villa op Malta. Denk daarom goed na over de mensen met wie je gaat en de grootte van de groep. Doe dat vooral tijdig en op sympathieke wijze. Selectief zijn in het gezelschap mag best, maar laat mensen wel op een aardige manier weten wat de plannen zijn.

Budget

Wanneer de groep bepaald is, kan je gaan nadenken over de verwachtingen en het budget. Een complete begroting met dertig posten en een balans is natuurlijk niet nodig, maar het is wel fijn als iedereen een beetje op een lijn zit. Zo voorkom je dat de één in zijn hoofd heeft dat jullie gaan kamperen in Duitsland en de ander vast zoekt naar een klein kasteel op Mallorca. Stel ruim voor de reis vast welk bedrag jullie ongeveer per persoon willen uitgeven en stel daar realistische verwachtingen op af.  

Data

Misschien denk je dat je na de examens zeeën van tijd hebt en dus op vakantie kan gaan wanneer je wilt, maar dat valt vies tegen. Veel hogescholen en universiteiten plannen namelijk matchingsdagen in de periode na de examens. En als een examen ongeldig wordt verklaard, moet jij in de periode vlak na de examens beschikbaar zijn om een nieuw examen te maken. Zoek dus goed uit wanneer jullie het beste kunnen gaan.

Bestemming

Naast het reisgezelschap is de bestemming van je examenreis ook heel belangrijk. Neem de tijd om te bepalen wat de beste locatie is voor jullie. De belangrijkste afweging daarbij: zuip-oord of niet? Veel scholieren trekken naar de welbekende feestbestemmingen als Albufeira en Lloret, maar er zijn ook mensen die dat bewust niet doen. Bepaal dus het percentage van de tijd dat je dronken wilt zijn en baseer daarop of je kiest voor een zuip-oord of niet.

Accommodatie en vervoer

Wanneer het duidelijk is wat de bestemming wordt, is het tijd om te bepalen waar je wilt gaan pitten en hoe je daar gaat komen. Dit kan in een villa, maar ook in een appartement of hotel. Voor het vervoer daarnaartoe is de makkelijkste optie waarschijnlijk het vliegtuig. Maar in deze tijd van klimaatspijbelaars kan je ook aan andere mogelijkheden denken. Misschien is een treinreis bijvoorbeeld wel veel vetter (en sowieso beter voor het milieu) dan zo’n vlucht. Kan je ook nog eens belachelijk veel bagage meenemen.

Activiteiten

Als je niet van plan bent om alcohol, je bed en het strand te gaan afwisselen, zou je ook alvast kunnen kijken naar wat er te doen is in de buurt van jullie verblijfplaats. Op een vakantie waarbij je eindelijk je ouders thuis laat, is een museum of stadswandeling vast niet je eerste keuze, maar een pretpark of winkelcentrum kan best leuk zijn.

Alles hierboven is van belang voor een relaxte vakantie, maar het allerbelangrijkste is misschien wel: ga  op tijd zoeken en boeken! Want ruim van tevoren een vakantie plannen zorgt voor meer mogelijkheden en minder stress en kosten. Begin dus vroeg in het examenjaar met plannen en voorkom dat je examenreis je meer hoofdpijn en stress gaat bezorgen dan je wiskunde-examen. En als alles dan rond is, kun je gaan genieten van een welverdiende vakantie!


 

Gepubliceerd op 4 maart 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}