Zo beleven eerstejaars de introweek: 'Ik zit er niet helemaal in'

Er was afgelopen week veel om te doen: de introductieweken voor nieuwe studenten. Normaal gesproken zijn deze weken het feestelijke startschot van je nieuwe studentenleven, maar dit jaar moet het vanwege corona allemaal een stuk soberder. Geen ontgroeningen, geen grote evenementen in de stad, geen alcohol. Wij spraken met een aantal ex-scholieren die deze week begonnen aan hun introductie.

Anne Pasman (19) gaat journalistiek studeren in Utrecht en meldde zich met hoge verwachtingen aan voor de UIT-week. "Je hebt daar toch een beeld van: mensen leren kennen, feestjes, leuke dingen doen." Maar nu zit ze er 'niet helemaal in'. "Tot nu toe ben ik er niet heel veel mee bezig. Dat hele online gebeuren spreekt me minder aan. Zelfs al zou het regenen: zou ik het ook niet gaan kijken." Romy Bakker (19) is wat milder over de online activiteiten. "Ze hebben het leuk in elkaar gezet. Drie keer per dag is er een livestream en maandagavond was er een pubquiz. Ze maken er wat van."

Voorzitter van de UIT Jean-Paul Matser is tevreden over hoe het gaat. "Het is natuurlijk een moeilijk jaar voor de eerstejaars, maar ze zijn blij dat er nog iets is. Onze livestreams worden goed bekeken en er komen positieve reacties. Ik zie foto's voorbij komen van aanstaande studenten die meekijken vanaf de camping, vanaf het strand, of een boot. Ze nemen echt de moeite en tijd om mee te doen."

Weinig fysieke activiteiten

Na de persconferentie vorige week, werd duidelijk dat de meeste fysieke activiteiten niet konden doorgaan. Gelukkig hadden veel introductiecommissies al nagedacht over een aangepast programma.

In Groningen bij de KEI-week lukte het in overeenstemming met de veiligheidsregio en gemeente toch om de geplande activiteiten door te laten gaan. Voorzitter Floris Ganzeboom: "De informatiemarkt, inhouse tour bij studenten- en sportverenigingen en de keiroute om stad te verkennen gaan door. We hebben deze ingedeeld in tijdsloten en we nemen altijd maatregelen op evenementen zelf."

Bij de UIT werden na de persconferentie een aantal klassieke onderdelen zoals etentjes en rondleidingen door verenigingspanden toch geschrapt. "We bieden nog wel veel sportactiviteiten aan, die zitten allemaal vol", aldus voorzitter Jean-Paul.

Afspreken met je groepje

Hoewel er een beperkt aantal fysieke activiteiten plaatsvindt, worden nieuwe studenten in Utrecht nog wel ingedeeld in een groepje. Ze kunnen zelf bepalen wat ze met hun groepje doen. "Mijn groepje wilde samenkomen, maar ik heb besloten niet mee te gaan. Ik trek deze temperaturen niet goed en ik vind het nog steeds een beetje risky. Ik kom bovendien uit Bovenkarspel en moet 3 uur reizen", aldus Romy, die de hele introweek vanachter haar laptop beleeft.

Anne heeft wel met haar groepje afgesproken. "We hebben een picknick in het park gedaan. Je komt samen met 10 mensen die je nog nooit hebt gezien, dat was heel gezellig. Iedereen wilde contact maken en elkaar leren kennen. Andere groepjes kwamen er ook bij zitten. Met ons groepje hebben we een WhatsAppgroep." Toch staat Annes week niet in het teken van de UIT, zoals ze vooraf wel had gedacht en gehoopt. "Ik heb geen studenten-ov, geen huis in Utrecht, dat speelt ook mee."

Heb jij naast de introweken behoefte aan meer verhalen over het studentenleven? Luister naar ervaringsdeskundigen Oscar, Dienke en David in onze podcast Studententijd. Zij praten over alles wat jij als eerstejaars wil weten, zoals hospiteren, daten, nieuwe vrienden, schoonmaken. Seizoen 1 staat nu helemaal online op Spotify, seizoen 2 komt in september!

Gepubliceerd op 11 augustus 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.