Zeven tips voor je eigen bedrijf

Zeven tips voor je eigen bedrijf

Door Koen

Koen is misschien wel een van de jongste ondernemers van Nederland. Hij is  12 jaar oud, bouwt websites, blogt, vlogt, monteert, en werkte al eens als 'partner manager' bij een bedrijf. Nu helpt hij andere bedrijven met tips. Eerder gaf hij speciaal voor Scholieren.com al YouTube-tips, nu somt hij zeven gouden tips voor het starten van je eigen bedrijf voor je op.

Waar wacht je dus nog op?

1. Maak een plan

Bedenk voordat je gaat beginnen met je bedrijf een goed plan met wat je precies gaat doen, wat je gaat verkopen, en hoe. Begin niet zomaar, maar bedenk eerst ook de ups en downs die je kan krijgen.

2. 0 tot en met 99 jaar

Bedenk op wie je je gaat focussen. Op jongeren? Op bejaarden? Op baby’s? Denk daar goed over na zodat je bijvoorbeeld je winkel of website daarop kunt richten. Zo krijgen je klanten meteen een hele goede indruk.

3. Zoek investeerders

Met je kleed- en/of zakgeld bij elkaar red je het niet om je eigen webwinkel te starten. Zorg dus dat je bijvoorbeeld een lening kan afsluiten bij je ouders of bij de bank; daarmee maak je een goede start.

4. Wantrouw

Geloof niet in 'achteraf betalen', vraag altijd of mensen een vooruitbetaling kunnen doen of vraag rond bij anderen over de reputatie van je klant.

5. #tegendebakker

Je klanten zijn niet dom, maar jij ook niet. Ga bijvoorbeeld geen dingen gratis doen in ruil voor een link op een website met drie views per maand, of alvast een voorbeeld maken en dan uiteindelijk toch niet betaald worden omdat ze al een ander hebben. Check ook dit hilarische stuk. 

6. Heb je het al gehoord?

Mond-tot-mond reclame is misschien wel de beste reclame die je kan maken. Zorg er natuurlijk ook voor dat je op andere manieren reclame maakt, maar je krijgt veel klanten als je een goede indruk achterlaat en mensen een fijne ervaring bezorgt.

7. Maak vrienden

Zorg dat je een groot netwerk opbouwt met mensen die ongeveer of exact hetzelfde doen als jij, vergaar tips en spreek met mensen af. Werk met ze samen of promoot elkaar bijvoorbeeld. Of ontwikkel een spaarsysteem: koop 3 broodjes bij Jan en krijg een tijdschrift bij Koos. Hiervoor zijn heel veel Facebookgroepen te vinden.

Hou deze zeven tips in je achterhoofd als je aan de slag gaat, en de wereld van het ondernemen ligt aan je voeten... Veel succes!

Gepubliceerd op 14 april 2016
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Max

Max

Hey Koen! Is er een manier om je te spreken over de mail of via een priv├ębericht? Kon nl. geen e-mail of iets in die richting vinden van je vinden hier. Hoor het graag!

6 jaar geleden