Zes tips tegen inspiratieloosheid

Zes tips tegen inspiratieloosheid

Door Bram

Je hebt een probleem en weet geen oplossing of je bent vastgelopen in je verhaal (of werkstuk). De pagina is angstaanjagend wit en de tekstcursor blijft ongeduldig knipperen. Terwijl de deadline steeds dichterbij komt groeit het besef dat je een idee moet vinden. Maar hoe? Ik heb een aantal tips om je inspiratieloosheid te overwinnen: 

​1. Schrijf ideeën altijd op
Inspiratie komt op de meest vreemde momenten. Zorg er daarom voor dat je altijd een notitieboekje meeneemt, waar je de ideeën die je krijgt gelijk in op kunt schrijven. Dan vergeet je ze niet, en heb je altijd een paar ideeën achter de hand. Ook op de momenten dat de inspiratie je weer in de steek laat. 

2. Ervaar iets nieuws
Maar stel dat je nu niet zo'n back-up hebt en je dus op zoek moet gaan naar nieuwe ideeën... Waar vind je die dan? Ik vind die vaak door nieuwe dingen te ervaren. Ga naar een plek waar je nog nooit eerder bent geweest, luister naar een andere soort muziek, sla een woordenboek open en ontdek nieuwe woorden of ontmoet mensen die je nog nooit gezien hebt. Geloof me, dat helpt!

3. Dingen die je als kind maakte 
Mocht dit niet helpen, dan heb ik nog een andere tip: ga eens op zoek naar de dingen die je gemaakt hebt toen je een kind was. Toen dacht je namelijk veel vrijer na, en vond je de meeste ideeën nog niet 'stom'. Dit is de reden dat de knutselwerkjes en verhaaltjes die je toen maakte een hoop inspiratie kunnen bieden. 

4. Pas het idee aan
Na minuten lang je brein gekraakt te hebben denk je eindelijk een idee gevonden te hebben. Toch is het idee nog niet helemaal waar je naar op zoek was. Gooi het idee nu niet gelijk in de prullenbak, maar pas het net zo lang aan tot je er wél graag mee aan de slag gaat. Doe het bijvoorbeeld door dit spelletje toe te passen.

5. Praat met anderen
Je kan ook anderen om ideeën vragen. Als je een onderwerp of opdracht met anderen bespreekt komen er sowieso weer andere ideeën en associaties boven water. Misschien stelt die ene tante wel een briljante vraag die je op weg helpt, of komt je vader met een interessante invalshoek.

Werken hun ideeën niet gelijk? Dan kun je hetzelfde trucje als hierboven gebruiken.

6. Kijk om je heen
Nog steeds geen idee gevonden? Dan wordt het misschien tijd om te stoppen met het checken van je Facebook-tijdlijn. Unplug je computer en kom achter dat scherm vandaan. Ga op ontdekking uit in de échte wereld. Hier zit namelijk meer inspiratie verstopt dan je denkt. Je moet het alleen leren te zien. 

Gepubliceerd op 22 februari 2016
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Hele leuke blog! Echt super handig als ik een liedje of verhaaltje wil schrijven, zodat ik niet verdwaal in een lege oase van writersblock. :)

6 jaar geleden

K.

K.

vet

6 jaar geleden