Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Xander vlogt over politiek voor de NOS

Xander vlogt over politiek voor de NOS

Dat politiek onder jongeren geen hot item is, is bekend. NOS-verslaggevers Xander van der Wulp en Vincent Rietbergen willen daar al vloggend verandering in brengen. Geen filmpjes à la Enzo Knol maar de politieke actualiteit. Met hun formatievlogs scoren ze nu tienduizenden views: "We proberen met wat grappen en een kijkje achter de schermen de actuele politiek dichterbij te brengen". 

"Mijn oma kijkt nog naar het journaal maar mijn vrienden bijvoorbeeld niet meer", geeft Xander aan.  Hij vervolgt: "De NOS ziet deze ontwikkelingen ook en heeft nu als doel om politiek aantrekkelijk en inzichtelijker te maken voor jongeren, daar zijn de vlogs een probeersel bij en ik denk dat dat goed lukt." Er zijn nu al een tiental vlogs over politiek Den Haag verschenen, waarvan één tevens trending was. 

Xander en Vincent brengen het nieuws op een komische manier en stellen vragen aan politici als Mark Rutte en Edith Schippers, die vaak ook spontaan en grappend te zien zijn op beeld. "Ik denk dat je ook wel ziet dat ik lol in mijn werk heb, ik vind het ontzettend leuk om de vlogs te maken!", vertelt Xander. Voor Xander zijn de vlogs ook een manier om de wachttijd tussen de formatiegesprekken op een leuke manier op te vullen. En dat is maar goed ook: er moet namelijk ontzettend veel worden gewacht. 

Vlogs kijken tijdens maatschappijleer

Xander merkt dat de vlogs aanslaan. "De oppas van mijn kinderen vertelde laatst dat ze tijdens maatschappijleer mijn vlogs hebben gekeken". Hij geeft te kennen hier erg blij mee te zijn: "Ik denk dat het belangrijk is dat scholieren interesse krijgen in de samenleving en de manier waarop alles geregeld is. Je merkt toch wel dat heel veel mensen in het algemeen boos zijn op de politiek en zich ertegen afzetten." 

Xander vermoedt dat het begrip voor de politiek veel groter kan worden als jongeren weten hoe het werkt en als mensen zich er ook betrokken bij voelen. "Als jongeren op een gegeven moment mogen stemmen, moeten ze goed weten waarom ze dat doen en waarom het zo belangrijk is."

 

Gepubliceerd op 30 juni 2017
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.