Wiskunde A en B op havo: "examen van extremen"

Wiskunde A en B op havo: "examen van extremen"

Door Merel

Een hele hoop havisten moesten vandaag hun wiskundeknobbel activeren: zowel wiskunde A als B stonden op het programma. Het niveau van de vragen bleek nogal wisselend.

Wiskunde A-er Pim Roest vond het examen niet erg makkelijk. "Klasgenoten die naar buiten kwamen vonden het bijna allemaal een eitje, maar ik niet." De eerste vraag was al lastig, vertelt hij. "Toen sloeg ik even dicht. Ik zat helemaal verkeerd na te denken." Het niveau van de vragen verschilde ook nogal, vond Pim. "Al met al denk ik toch wel dat ik een voldoende gehaald heb." 

Helga den Otter had weinig problemen. "Wiskunde is één van mijn makkelijkere vakken, en het examen leek redelijk op de oefenexamens." De laatste jaren zit er bijna altijd een opdracht in die over school gaat, vertelt ze. "Dit keer ging er een vraag over de profielwerkstukpresentatie." 

Meetkunde

Marit Wolff doet wiskunde B, en was ruim een uur voor tijd al klaar. "Het ging prima. Maar ik ben ook goed in wiskunde. Het enige wat ik moeilijker vind is meetkunde, maar daar ging maar één opdracht over. Veel klasgenoten vonden het wel moeilijk, die waren wel tot het eind van de zitting bezig." Marit heeft haar antwoorden op een extra vel geschreven en haar eigen examen inmiddels al nagekeken. "Ik heb een paar slordigheidsfoutjes gemaakt, maar verder is het goed gegaan."

Loïs van der Spoel had juist al haar tijd nodig. "Het was moeilijk, zoals altijd. Ik zag dan ook veel gefrustreerde blikken om me heen." Ter voorbereiding heeft Loïs oefenexamens gemaakt, en uitlegvideo's van docenten bekeken. Dat heeft gewerkt: "Ik heb waarschijnlijk rond de zes gehaald, als ik het antwoordmodel zie." 

Facebook

Wiskundedocent Hester Verpaalen vond dat wiskunde A iets lastiger was dan in voorgaande jaren. "Je moest net iets meer nadenken om tot een antwoord te komen. Wel vond ik de teksten leuk!" 

Dat vond ook Hester Vogels. "De onderwerpen waren vaak interessant voor leerlingen. Zo ging er een tekst over de expontentiële groei van Facebook." Ook zij vond het niveau van de vragen nogal verschillen. "Het begin was bijvoorbeeld erg moeilijk, met een ingewikkelde tekst over aardappelteelt. Zoiets is vooral voor leerlingen met dyslexie erg lastig. Andere vragen waren dan weer heel goed te doen."

Extremen

Marcel Eggen, docent wiskunde B, verbaasde zich over het kleine aandeel van meetkunde in het examen. "Ruimtelijke meetkunde gaat vanaf volgend jaar geleidelijk verdwijnen uit het programma voor de havo. Het leek wel alsof dit examen daar al rekening mee hield." Ook het wiskunde B examen was wisselend van niveau, volgens Eggen. "Je kunt wel zeggen dat het een examen van extremen was. Ik verwacht dus dat de weegfactor gewoon 1 wordt." 

Het LAKS heeft om 19:00 over wiskunde A bijna 3.500 klachten gekregen, tegenover ongeveer 750 over de B-variant. Er hebben dan ook 2,5 keer zoveel havisten examen gedaan in wiskunde A. 

Twitter

Sentimentmeter wiskunde A

[sentiment:27]

Sentimentmeter wiskunde B

[sentiment:28]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 20 mei 2015
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

E.

E.

Ik had een redelijk gevoel over wiskunde B, maar toen ik na keek bleek ik toch best veel fout te hebben. Dat terwijl ik wel goed ben in wiskunde. Ik had wel al mijn tijd nodig, heb een paar keer flink met het handen in het haar gezeten.
Al met al baal ik verschrikkelijk

7 jaar geleden

Z.

Z.

ik ook/

7 jaar geleden

C.

C.

Even serieus. 2014 wiskunde a was zo makkelijk en nu dit?!?! Lekker dan

7 jaar geleden

A.

A.

Pff, Wiskunde A totaal niet moeilijk. Helaas heel veel vragen te snel gelezen waardoor ik het antwoord compleet fout heb, terwijl ik wel gewoon wist hoe je het moest doen. Zit nu rond de 7,6

7 jaar geleden

R.

R.

Wel goed gemaakt, rond de 8, maar wat waren er weinig meetkunde vragen terwijl daar nu juist de punten op te scoren zijn. Er waren ook best wel veel vragen waarbij je wel even een kwartiertje nodig had per opgave.

7 jaar geleden

K.

K.

Ligt het aan mij of was dit examen wiskunde A onmogelijk?

7 jaar geleden

Y.

Y.

Jammer van die kansberekening dingen want anders had ik sowieso rond de 9

7 jaar geleden

W.

W.

wat was ik blij dat er niks over goniometrie kwam in wisk b.
Ik was best snel klaar, maar blijkbaar aantal slordig foutjes gemaakt :( zoals niet afronden in duizendtallen enzo.

7 jaar geleden

A.

A.

Ugh, net globaal nagekeken en heb sowieso veel kansberekeningen verpest en verkeerd gedaan of begrepen. Vond hem wel zwaar moeilijker dan die van 2014, dus hopelijk wel een hogere norm dan vorig jaar.

7 jaar geleden

H.

H.

Wiskunde A was redelijk simpel, 1 klein puntje niet van alle kansberekening, formules waren (naar mijn idee) lastig, ondoorgrond en gebaseerd op non sence en niet logische redenaties, des ondanks toch tussen de 6.4 en 8.4, zonder doorrekenfouten meegerekend

7 jaar geleden

R.

R.

hey hans, krijg je voor doorreken fouten bij wiskunde a ook punten voor?

7 jaar geleden

A.

A.

Wiskunde A was echt pure k**k**... Daar gaat mn 7 op wiskunde. Wss volgend jaar weer havo 5

7 jaar geleden

A.

A.

Bij vraag 2 staat onderzoek ipv bereken en ik heb dus geen berekeningen bij die vraag gehanteerd maar wel logische verklaringen met de grafiek. Beter wordt dit aangepast

7 jaar geleden

O.

O.

7 jaar geleden

O.

O.

ik heb daar dus precies hetzelfde, stond nergens dat je het moest ondersteunen met berekeningen...

7 jaar geleden

A.

A.

Ik heb GR gebruikt, is dit ook fout?

7 jaar geleden

W.

W.

Wiskunde B was niet moeilijk. Ze hebben meetkunde gedeelte makkelijker gemaakt en de andere delen moeilijker. Dus het was te doen ;)

7 jaar geleden

A.

A.

Ik vond het wiskunde A examen van havo meer dan pittig. Hij was veeel moeilijker dan het examen dan vorig jaar en ook al waren de teksten niet erg om te lezen, ze waren wel er lang en gecompliceerd met veel informatie. Ondanks het vele oefenen (wat goed ging) heb ik toch wel een voldoende en zou het dan ook 'extreem' raar vinden als de norm lager blijkt te zijn als 1. Als ik zak dan zak ik hier op

7 jaar geleden

A.

A.*onvoldoende bedoel ik (!!)

7 jaar geleden

L.

L.

Jezus, Wiskunde A was tyfus moeilijk. Was 15 minuten na het begin van de examens nog steeds bezig met vraag een na een hoop verkeerd denken en hetzelfde gold bij vraag 2. Verder vragen 7 tot en met 10 opengelaten waardoor ik veel punten mis en was en over de PWSpresentaties en Lingo ging het ook al verkeerd. Kortom een rot examen waarvan ik 33 van de 87 punten behaald heb.

7 jaar geleden

R.

R.

Ik vond dit examen eigenlijk wel makkelijker dan afgelopen jaren en dat vonden de meeste uit mijn klas ook. Had zelf 71 punten. #noworries

7 jaar geleden

G.

G.

i smell bullshit met je 71 :-)

7 jaar geleden

A.

A.

@anoniem: Raar, hier vond bijna iedereen het examen juist moeilijker dan voorgaande jaren, waar ik het mee eens ben.

7 jaar geleden

K.

K.

Ik denk dat ik het met 1 van die tweets hierboven eens ben: waar zijn de mensen die de normeringen bepalen? Paar dagen geleden nog die van vorig jaar geoefend: 6,8, maar nu...

7 jaar geleden

A.

A.

Ik had verschillende oefen examens van wiskunde A gemaakt resultaat: keer een 8 en 2 keer een 9 en ook nog een 7,9. Leek mij prima. Maar dit examen gaat dat helaas niet lukken.. Had gehoopt hoog cijfer te halen maar denk dat ik rond de 5,5- 6 heb.
Beetje jammer dat het vergeleken met vorige jaren zo anders was.

7 jaar geleden

M.

M.

Wiskunde A was een eitje! Helemaal geen examens van afgelopen jaren geoefend en 81 van de 83 punten! Dus mijn cijfer zal 9,5 - 9,9 zijn :) maar dat had ik al wel verwacht!

7 jaar geleden

F.

F.

7 jaar geleden

O.

O.

Wiskunde A was echt niet te doen, kwam ook ik tijdsnood

7 jaar geleden

S.

S.

Ik vind dat er een fout staat bij vraag 3 van Wiskunde B.
Ze vragen of het vliegtuig er in de lengterichting in past, dat doet het ook alleen past het er in de breedte richting niet in maar daar vragen ze niet om. In de antwoorden berekenen ze de breedte richting en niet de lengte richting. Zijn er hier meer mensen die dit ook zo gelezen hebben en denken dat er dus een fout in staat?

7 jaar geleden

Y.

Y.

ze berekenen de breedte richting , omdat het vliegtuig er met de lengte richting in wordt geschoven. Niet dat ze willen weten of het vliegtuig er qua lengte zelf in past, maar snap je punt wel.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.