Winnaars fotowedstrijd van het Rijksmuseum zijn bekend!

Winnaars fotowedstrijd van het Rijksmuseum zijn bekend!

In samenwerking met het Rijksmuseum

In het Rijksmuseum zijn woensdag scholier Kyle Siliee en student Eline Kanters uitgeroepen tot winnaars van Document Nederland Junior, de jaarlijkse fotowedstrijd voor middelbare scholieren en mbo-studenten. Negen genomineerden brachten het thema 'Een tweede leven, hoe recycle jij?' in beeld. Dit jaar deden voor het eerst ook scholieren en studenten uit het Caribisch gebied mee.

Elk jaar organiseert het Rijksmuseum samen met onder andere Scholieren.com de fotowedstrijd Document Nederland Junior. Jonge fotografen kunnen hun foto's insturen bij steeds een ander thema. Op Scholieren.com/rijksmuseum kon iedereen vervolgens stemmen uitbrengen en daarnaast worden deelnemers genomineerd door een jury.

Kyle Siliee (Abel Tasman College, Curaçao) won in de categorie voortgezet onderwijs met zijn serie over een schoolmoestuin, die hij samen met zijn klas heeft gebouwd en verbouwd. Eline Kanters (Koning Willem I College, Den Bosch) won met foto's van het proces van bloeddonatie in de categorie mbo.

Een van de foto's van Kyle

Beide winnaars mogen een dag meelopen als fotoassistent van Sharelly Emanuelson. Winnaar Kyle zal daarnaast van Scholieren.com een foto-opdracht krijgen als huisfotograaf en Eline mag als winnaar van het mbo een stage bij het Rijksmuseum volgen.

Een tweede leven

De inzendingen van dit jaar gingen over duurzaamheid: hoe wordt aan spullen een tweede leven gegeven? Hoe wordt er gerecyled. De jury vertelt: "De inzendingen van dit jaar waren in staat om aan het standaardbeeld van plastic en afval te ontsnappen."

De genomineerden voor Document Nederland Junior hebben samen tijdens een masterclass een kunstwerk gemaakt dat ook te zien is in de tentoonstelling. Dit zijn stillevens gemaakt van afval dat zij hebben opgevist uit de Amsterdamse grachten samen met Plastic Whale Foundation. Zo kreeg het afval een tweede leven.

Wil je het werk bekijken? De foto's van alle negen genomineerden zijn gelijktijdig te zien met de tentoonstelling Document Nederland 2022: Duurzaam / Tene / Sustain van fotograaf Sharelly Emanuelson.

Gepubliceerd op 23 september 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.