Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wijsheden van senioren

Wijsheden van senioren

Veel ouderen geven aan eenzaam te zijn. Tijd om je opa, oma of een andere senior in het zonnetje te zetten dus! De oudere generatie beschikt namelijk over informatie, ervaring en wijsheid die ze met ons kunnen delen. Ik sprak met het echtpaar Harry (82) en Nelly (79) die mij wat wijsheid bijbrachten door het heden te vergelijken met het verleden. 

Over reizen…Nelly: “Onze kleindochter van zeventien heeft dit jaar eindexamen gedaan. Ze gaat met een groep vriendinnen met het vliegtuig naar Portugal, waar ze verblijft in een vakantiehuisje in de Algarve. Toen ik zestien jaar oud was, ging ik met een stel vriendinnen een fietstocht maken rond het IJsselmeer, met als de meest verre bestemming Schiermonnikoog. Wij sliepen in jeugdherbergen.  Mijn eindexamenreis was wellicht minder luxe, maar niet minder leuk. Met vriendinnen heb je het altijd leuk.”

Over materialisme..."Wij hadden vroeger geen douche," vertelt Harry, "Je had een woonkamer, een soort slaapruimte, een keuken en toiletten. Er zat een gat in de keuken, je kon zo bij de buren. Het toilet vond je in de keuken, je ging naar het badhuis." Zijn vrouw valt hem bij, "Nu is het een levensvoorwaarde dat je een badkamer hebt, dat waren andere tijden. Op dit moment is het beeld dat de ouderen bulken van het geld en genieten van hun vrije tijd. Jongeren zouden later hun eigen inkomen moeten opbrengen voor onze pensioenen. Maar mensen vergeten, dat we in de jaren 50 bijna niets hadden. Dat was een heel ander leven dan nu."

Over de samenleving… “Zelfs in een stad als Amsterdam, had je een strikte scheiding tussen de verschillende bevolkingsgroepen, zoals protestanten, katholieken en socialisten bijvoorbeeld. Je woonde vaak bij mensen met dezelfde opvattingen in de buurt. Begin jaren 60 begon dat te veranderen, met demonstraties door studenten en jongeren tegen de gevestigde orde. Zij wilden meer democratie en beslissingsrecht. De Verzuiling speelde een steeds kleinere rol en in de negentiger jaren was die min of meer verdwenen. Er ontstond meer vrijheid en gelijke rechten voor vrouwen." Nelly kijkt me vastberaden aan.  "Als we kijken naar de huidige samenleving, zien we dat er meer scheiding tussen de verschillende bevolkingsgroepen aan het ontstaan is. Dus de strijd om meer vrijheid en gelijke rechten moet blijven doorgaan!”

Over liefde...

Nelly en Harry hebben langer dan een halve eeuw(!) een relatie. Ik vroeg me af wat hun geheim is om zó lang bij elkaar te blijven: 

"Je moet een beetje tolerant zijn. Maar ook op je strepen staan en elkaar accepteren." antwoordt Harry. "In het verleden was het zo," valt Nelly hem bij, "dat mensen weleens een meningsverschil hadden, maar dat was dan snel voorbij. Tegenwoordig is het zo dat mensen het niet kunnen verdragen als de relatie wat minder wordt. Ze denken vanaf het begin dat alles volmaakt moet zijn. Maar zo werkt het natuurlijk niet." "Niets is volmaakt," sluit Harry af. "Wij zijn allebei niet volmaakt," glimlacht hij.

Gepubliceerd op 19 juni 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.