Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?Volg ons nu op Instagram

Wie verdient er roem?

Door Amber

Beroemd zijn is voor mij altijd een raar fenomeen geweest. Bij sommige beroepen (acteurs, modellen, artiesten) hoort beroemd zijn er nou eenmaal bij, terwijl mijn tandarts (voor zover ik weet) geen duizenden volgers op Instagram heeft. Waarom ken ik de Kardashians wel, terwijl ik nog nooit heb gehoord van een wetenschapper die een enorme bijdrage heeft geleverd aan de kennis van nu?

Beroemd zijn
Het is redelijk logisch dat de mensen die wij dagelijks op onze beeldschermen zien beroemd worden. Hoe vaker je wordt gezien, hoe beroemder je wordt. Maar waarom worden dit dan sterren? Beroemd zijn houdt tegenwoordig niet alleen in dat mensen je herkennen. Beroemdheden hebben enorm veel volgers op social media, er worden hele artikelen gewijd aan hun outfits en ze kunnen niet eens rustig lunchen zonder dat de paparazzi opduikt. Maar wetenschappers die beroemd zijn worden compleet anders behandeld. Beroemd zijn als wetenschapper houdt meestal in dat alleen een specifieke groep van de bevolking je kent, dat je wellicht in de toekomst in een schoolboek wordt genoemd en niemand het ook maar iets boeit welke outfit je aanhebt. (Niet dat er iets mis met een witte jas.) Dus door welk beroep je bekend bent geworden heeft blijkbaar invloed op  hoeveel interesse mensen hebben in persoonlijke leven. Niet heel logisch eigenlijk.

Waarom zijn mensen beroemd? 
Wat voor het voor mij allemaal nog onlogischer maakt is dat wetenschappers zoveel invloed hebben op ons leven. Nieuwe ontwikkelingen kunnen onze levens totaal veranderen, maar de naam van de wetenschapper in kwestie vergeten we binnen een dag. Dit terwijl deze mensen hun hele leven wijden aan het verwerven van nieuwe kennis, en hiermee de wereld willen verbeteren. Ondertussen kan bijna iedereen minstens twee van de Kardashians noemen. Maar wat deze dames gedaan hebben om deze faam te verdienen? Ik zie het niet.

Persoonlijk
Ik moet toegeven: ik kan ook maar een paar wetenschappers opnoemen. Terwijl ik heel veel onnodige feitjes over allerlei beroemdheden ken. Waarom ik liever de nieuwste tweet van Ryan Reynolds lees dan dat ik serieuze kennis opdoe, kan ik zelf ook niet verklaren. Wellicht kan ik wat beter mijn best doen om wat namen die af en toe worden rond gegooid worden ook te onthouden.

Dit hele beroemdhedenfenomeen blijft voor mij een mysterie. Ik hou het denk ik maar bij de gebruikelijke actrices, zangeressen en schrijvers. Maar wellicht kan ik af en toe ook een artikel lezen over een wetenschapper, en dan de naam ook echt onthouden. Al zal ik denk ik nooit heel erg geïnteresseerd zijn in welke wetenschappers een nieuwe relatie hebben. 

Gepubliceerd op 22 februari 2017