Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Wie is de Mol: staakt de speculaties!

Wie is de Mol: staakt de speculaties!

Laten we eerlijk zijn: Wie is de Mol is een hartstikke tof programma. Niets leuker dan een stel BN'ers die elkaar veel te dicht op te huid zitten en langzaam psychotisch worden. Je kunt heerlijk meeleven met de doldwaze avonturen van de niet-zo-heel-bekende Nederlanders en het voelt goed als die ene irritante doos of nare eikel er eindelijk uit is. Maar er is één ding wat Wie is de Mol voor mij totaal ondraaglijk maakt: al dat gespeculeer.

Ik kijk dit jaar dan ook niet meer. Want als mijn ouders eenmaal beginnen met speculeren zijn ze niet meer te stoppen. "Ja nee, maar zag je dan niet hoe dingetje naar de camera kijkt? Hoe bedoel je da's bullshit? HET BETEKENT WAT, JA IK ZEG HET JE!" Ritselen met je chips of hoesten is niet toegestaan; straks missen ze een essentiële clue.

Trucklading aan beelden

Het vervelende is alleen dat het geen zin heeft om te speculeren. Het programma is namelijk totaal niet neutraal. We worden gestuurd. Het lijkt alsof de cameramannen bijna alles filmen, maar dat is niet zo. Ze kunnen kiezen wie ze filmen, wat ze filmen. De mensen die de boel mogen monteren krijgen natuurlijk een super-mega-über-gigantische berg aan materiaal, en daaruit moeten ze dan een verhaaltje zien te breien. Als je zo’n trucklading aan beelden hebt, is het natuurlijk supermakkelijk om de boel anders te presenteren dan het is.

Wij denken dat we als kijker neutraal zijn omdat wij boven alle deelnemers staan. De ene deelnemer van het programma weet niet wat de andere deelnemer weet en andersom. Wij weten dat allemaal wel. Denken we! Want we vergeten dat wij alleen maar weten wat de programmamakers willen dat wij weten. Zij zouden niet willen dat we de mol kunnen ontmaskeren. Het is dus zinloos om te speculeren. We zouden nooit informatie krijgen die écht duidelijk zou maken wie de mol is.

Hints

En dan die zogenaamde hints die de programmamakers erin stoppen en na de finale onthullen: die zijn vaak zo vergezocht dat je ze pas ziet als je het al weet. Bovendien zijn ze zo vaag dat je er overal wel aanwijzingen in kan zien.

Nee, voor mij dus geen Wie is de Mol meer dit jaar. Laat mijn ouders maar lekker speculeren op de bank. Dan eet ik mijn chips boven wel op.

Manipuleren

Noot van Casper: Check hieronder een geweldige video waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe men beelden kan manipuleren om een totaal ander verhaal te maken. Het filmpje is zeker de moeite waard, vooral als je wel vaker naar realityprogramma’s kijkt.

Meer Wie is de Mol

De jacht is geopend!
Ik wil de Mol zijn
App: meedoen met Wie is de Mol

Gepubliceerd op 27 januari 2014
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.