Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Whatsapp is lek. Wat nu?

Whatsapp is lek. Wat nu?

Door Joca

Een whatsappje sturen met het woord 'BOM!' kan er voor zorgen dat vier gewapende agenten bij je aanbellen. Het gebeurde een man in Limburg. Er werden donderdag kamervragen gesteld om erachter te komen of de politie ook echt meeleest met whatsappgesprekken. Tijd om bang te worden?

Agenten die elk berichtje meelezen bestaan in ieder geval niet, volgens een woordvoerder van de politie Limburg. Een groter gevaar zijn de beveiligingslekken die om de zoveel tijd in Whatsapp ontdekt worden. Zo vond een Nederlandse student afgelopen week uit hoe je de versleuteling van de berichten kon kraken en gesprekken kan meelezen.

Staatsgeheimen en creditcardnummers

Daar moet je natuurlijk wel een beetje technisch voor zijn, dus niet elke scholier zal Whatsapp meteen kunnen kraken. Het is niet zo dat iedereen met een paar klikken Whatsapp kan kraken. “Je zou moeten aannemen dat iedereen die er voldoende tijd in steekt, je WhatsApp-communicatie kan onderscheppen”, schrijft Alkemade op z'n blog. 

Daar komt nog bij dat de gemiddelde scholier geen staatsgeheimen en creditcardnummers rondstuurt. Voor cybercriminelen is er dus weinig te halen, laat staan voor de politie. 

Alternatieven

Een simpele oplossing is natuurlijk om over te stappen naar een andere app om je berichtjes mee rond te sturen. Of je kunt weer ouderwets gaan sms'en. Ook zijn er voor Android en iOS apps die je berichtjes beter beveiligen, bijvoorbeeld ChatSecure en Gibberbot. Toch is het de vraag of het allemaal wel de moeite waard is. Probeer eerst maar eens al je vrienden over te laten stappen naar weer een nieuwe berichten-app. Als zij nog steeds gebruik maken van Whatsapp, schiet je er natuurlijk niet zoveel mee op. 

Genânte berichtjes

Echt bang hoef je nu nog niet te worden van al die beveiligingsproblemen. De kans is nog steeds veel groter dat de andere persoon, met wie je aan het appen bent, je genânte berichtjes op straat gooit. In geval van het bombericht kwam de politie bijvoorbeeld in actie nadat ze een anonieme tip hadden gekregen. Of de politie eerder wel whatsappberichten heeft nagekeken is onbekend. De kamervragen erover zijn nog in behandeling.

Wat wel tegen die loslippige vrienden werkt? Snapchatten dat je een gigantische bom hebt. Of beter, helemaal geen bericht erover sturen.

Gepubliceerd op 11 oktober 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

N.

N.

vett, zal het woord bom blokkeren uit mn woordenlijst...

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.