Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Wendag: babysitten op bijna-bruggers

Wendag: babysitten op bijna-bruggers

Door Pim

Stoer schreeuwende kinderen en oeverloos gegiechel van heel veel mede-bijnabruggers: zo was míjn 'wendag' vroeger. Nu, vier jaar, later zie ik alleen maar nerveuze gezichten van alle nog-heel-even-achtstegroepers.

Sommige toekomstige brugmuggen staren voor zich uit. Ik zie ze denken: "Wat doe ik als de leraar me aanvalt? Zal ik door het raam springen of toch de deur nemen? Zou m'n mama al gebeld hebben?" En ik ben vanaf september 'leerlingmentor' van deze ukkies.

De applausmachine

Alle honderzestig staan ze gespannen in de aula. Sommige naast hun ouders, anderen alleen of in een groepje. De vijf toekomstige mentoren staan voorin, lachend en met een zo vriendelijk mogelijk gezicht. Deden ze dat maar altijd.

De afdelingsleider doet zijn praatje: "Het wordt natuurlijk héél gezellig komend jaar, we worden één grote groep." Na elke zin applaudisseren de nuldeklassers vol bewondering. "Als jullie zo doorgaan, staan we hier om 5 uur nog." Een allereerste nablijfdreigement?

Tot mijn middel

Als de rest de aula heeft verlaten, blijft 1D achter in de aula. Mijn klasje mag als eerste op de foto. De aanstaande bruggers staan een beetje verwilderd om zich heen te kijken. Voor het eerst zie ik de 26 nieuwelingen bij elkaar. Over het algemeen? Klein. Heel klein. Sommigen komen tot net iets hoger dan m'n middel, slechts één meisje is vijf centimeter langer dan ik.

Langzamerhand komen ze los, sommigen praten met elkaar. "Mag je telefoon hier aan, meneer!?" vraagt een jongen met een opgewonden gezicht.  Zijn kuif danst heen en weer. "Nou..." zegt mijn mentor rustig, "Op onze school is dat eigenlijk niet de bedoeling." Hij knikt en kijkt beteuterd voor zich uit. Ik fluister hem voorzichtig toe: "Zet maar op stil."  Hij knikt. Wij begrijpen elkaar.

Speeddaten met 12-jarigen

Terug in de klas slaan we aan het speeddaten. Juist, speeddaten. Iedereen loopt twee minuten door de klas en probeert van zoveel mogelijk toekomstige klasgenoten te weten komen wat zijn favoriete film, hobby, muziek of vakantiebestemming is. Ik doe natuurlijk ook mee.

Een kleine jongen met lang bruin haar tot op z'n schouders, stapt brutaal op me af. Hij kijkt omhoog en vraagt: "Wat is eigenlijk jouw favoriete muziek?" Ik: "Ik luister alles eigenlijk," "Oh," zegt hij een beetje teleurgesteld. Dan, met een glimlach: "Ook metal?"

Acht keer hetzelfde

Na de gebruikelijke kennismakingspelletjes, een hoop brieven en de mentor die maar liefst acht keer heeft verteld dat het schooljaar 6 september begint, zijn we klaar. "Mag mijn telefoon nu wel aan?" hoor ik rechts van me. "Ja, is goed, we zijn toch klaar," zeg ik.

Als iedereen even later het lokaal uit is, zitten er nog twee binnen. Kuifje en zijn nieuwe vriend. Allebei zitten ze met een Blackberry in hun hand verwoed te Pingen. Mooi, ze beginnen het scholierenleven al te begrijpen.

Het is zomervakantie! Ook onze redactie gaat van de zon genieten. Tot 5 september publiceren we daarom slechts drie artikelen per week, daarna komen we weer op volle kracht terug. En als je ons gaat missen, check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 6 juli 2011
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Whahaha metal is okee jodeladiejee

10 jaar geleden

S.

S.

Metal-luisterende bijna-bruggers: supercute.

10 jaar geleden

S.

S.

Awwwwwwww, metalbruggers.

10 jaar geleden