Wegstreepregeling 'lifesaver' voor veel examenkandidaten

Wegstreepregeling 'lifesaver' voor veel examenkandidaten

Door Roos

Vorig jaar was 'ie er ook al, maar dit jaar lijkt 'ie meer nodig dan ooit: de wegstreepregeling, of de duimregeling. Voor veel scholieren is het diploma op de valreep binnengesleept, na inzet van de regeling. "Onmogelijk om te slagen zonder", reageert een scholier op onze vraagsticker.

Iemand anders reageert: "Ik sta vier 5'en. Ik kan dus één vak wegstrepen en dan nog één herkansen om te slagen, maar voor de zekerheid doe ik twee herkansingen." En een andere scholier bericht ons dat ze een 3 voor geschiedenis staat en eindigt haar bericht met een 🎉, want met een streep door dat vak is ze toch geslaagd. 

Hoe zat het ook alweer? 

In het kort: je mag een vak wegstrepen als je een onvoldoende teveel staat en je hebt geen zin om te herkansen óf je wilt die herkansing voor een ander vak inzetten. Dit mag geen kernvak zijn (Nederlands, wiskunde of Engels, voor vmbo alleen Nederlands). Je hoeft overigens het vak dat je wilt wegstrepen dus niet eerst te herkansen. Hoor je van jouw school iets anders, meld je dan bij het LAKS. De regel is ingesteld omdat scholieren die dit jaar en vorig jaar examen deden, veel last hebben gehad van de coronamaatregelen.

Na elk examen kregen we veel reacties over de regel: 'ok, dit wordt wegstrepen' of 'ik ga hier een duimpje op leggen'. De regeling voelde als een soort extra reddingsboei die je kon inzetten, al hadden sommigen het eigenlijk vooraf al opgegeven. Zo haalde examenvlogger Marijn Stekelenburg (17) een 2,1 voor zijn examen Latijn: "Ik had ook niet geleerd." En Isa reageert op Instagram: "2,3 voor scheikunde, ja toch." 

@dana_botman Zomervakantie👅👅👅👅 #fy ♬ Boer Harms - Danny Rousseau

Economie

Vooral op de CSE-cijfers voor vwo en havo economie wordt regelmatig een dikke duim gelegd. Esther Wolff (17) haalde een 4,3: "Echt niet best, ik ga economie wegstrepen." Ook docent economie Toon van Brunschot ziet dit veel gebeuren. "Het vak economie wordt weggestreept en zo hebben niet-geslaagden (soms theoretisch) de kans om schade te herstellen met 2 herkansingen", legt hij uit. 

Voor de scholieren die niet vies zijn van wat risico nemen, komt de regeling ook heerlijk van pas. Yorik Nijhoff (16): "Een klasgenoot van mij haalde precies een 5,5 gemiddeld voor haar cse's, omdat zij een vak kon wegstrepen." En Ellefien sleepte een Gymnasium-diploma binnen met een 3.7 voor Latijn. 

Volgend jaar

Het is nog maar de vraag of Cito en het CvTE de kandidaten van 2023 opnieuw gaan matsen met deze gulle regeling. Maar voor iedereen die volgend jaar examens maakt is er hoop: er zijn ook genoeg scholieren die de regeling totaal niet nodig hebben gehad.

Totaal niet nodig gehad!

Gepubliceerd op 9 juni 2022
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.