Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wees je bewust van je bubbel!

Wees je bewust van je bubbel!

Door Anouk

Elke dag fiets je dezelfde weg naar school, luister je dezelfde afspeellijst, haal je je koffie bij hetzelfde zaakje, geeft Facebook artikelen van dezelfde soorten media weer en app je dezelfde mensen. Nieuwe meningen komen op die manier eigenlijk nooit je blikveld in en de waarheid waar jij in gelooft wordt keer op keer bevestigd. We leven in een bubbel, dat mag duidelijk zijn. En dat is niet iets waar we blij mee moeten zijn.

Misschien denk je nu, god, komt zij weer met d’r bubbel gezeik, want ik schreef al eerder over dit onderwerp. Toch is het heel belangrijk om het over de bubbel te blijven hebben, want alleen op die manier kun je er toch een beetje buiten kijken. Bubbels zijn onvermijdelijk, maar belangrijk is wel dat je beseft dat jouw bubbel niet perse beter is dan die van een ander.

Bubbelseption

Die bubbelsuperioriteit is waar het vaak mis gaat. Doordat jouw bubbel binnen jouw bubbel (snap je ‘m nog?) alleen maar bevestigd wordt, ontstaat bij sommige mensen het idee dat iedereen die het niet met hun eens is, het sowieso fout heeft. Op dat moment, het moment dat we stoppen met luisteren naar anderen, sluit de bubbel zich af: stalen wanden vormen zich en zelfs het Amerika van tegenwoordig is makkelijker binnen te komen. Dit zorgt vaak voor een paradox: mensen in een naar hun zeggen open-minded bubbel, gaan zichzelf ontzettend open-minded voelen en vinden mensen die dat niet zijn, mensen met een andere mening dus, per definitie minderwaardig. Dat is geen open mind meer te noemen.

Wees bewust

Je kan dus niet aan je bubbel ontkomen, maar je kan de laag wel een stukje dunner maken. Belangrijk is daarbij om je bewust te zijn van je bubbel. Dat klinkt alsof ik nu miss zweefteef ga uithangen, maar het valt reuze mee. Zolang je beseft dat jouw mening niet beter of slechter is dan die van een ander, maar gewoon een andere mening is, wordt het een stuk makkelijker om daadwerkelijk te luisteren naar die andere meningen. Vrees niet, je hoeft het echt niet opeens met iedereen eens te zijn: juist niet. Door te luisteren naar andere meningen kun je echter wel je eigen mening beter onderbouwen of er een kritische blik op werpen.

Een goed voorbeeld van een bubbelverminderend artikel is dit artikel over white privilege. Als wit persoon zal je deze term nooit kunnen begrijpen en dat is ook waar dit artikel op doelt. In  tegenstelling tot veel andere artikelen probeert het je niet white privilege te laten begrijpen, maar legt het vooral uit dat je het nooit zal kunnen begrijpen. Dat is natuurlijk op veel meer onderwerpen toepasbaar, niet alleen op het specifieke onderwerp waar de schrijver zijn metafoor in dit geval aan verbindt. Voor mij was het een echte eye-opener, waarna ik veel meer over die bubbel ben gaan nadenken.

Nu heb ik natuurlijk niet de waarheid in pacht en dat wil ik ook helemaal niet propageren. Ik hoop alleen wel dat je de tijd neemt om je te verdiepen in andermans bubbels. Door naar elkaar te luisteren en op die manier uit ons eigen vertrouwde wereldje te kruipen, kunnen we elkaar hopelijk een beetje beter begrijpen. Dus, luister goed en praat: wat heb jij te vertellen?

Gepubliceerd op 19 april 2017

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.