Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

"We proberen onze buurt veilig te houden"

"We proberen onze buurt veilig te houden"

Door 7Days

Na nachten vol rellen keerde deze week de rust terug in de Haagse Schilderwijk. Mede dankzij Abdellah (rechts op de foto) en Abderrahman. Zij gingen de straat op om de boel te sussen. "Ik hoop dat die relschoppers nooit meer terugkomen in onze buurt."

Door 7Days/Govrien Oldenburger

Honderden mensen gingen vorige week de straat op in Den Haag, omdat ze woedend waren op de politie. De reden: de dood van de Arubaan Mitch Henriquez (42). Bij zijn arrestatie ging het er zo hardhandig aan toe dat hij overleed. Hoogstwaarschijnlijk aan zuurstoftekort. Vijf agenten worden verdacht van betrokkenheid en de zaak wordt onderzocht. Volgens de demonstranten was het de zoveelste keer dat de politie hardhandig optrad tegen allochtonen. Discriminatie, vinden ze.

Rellen

Vorige week maandag barstte de onrust los in de Schilderswijk. "Het begon al in de middag", vertelt Abdellah. "Iedereen zei dat er die avond rellen zouden komen." ’s Avonds stond hij bij het politiebureau, waar de demonstranten verhaal kwamen halen. "Ze riepen de bureauchef naar buiten maar die wilde niet komen. Toen begonnen ze te rellen." Hij schrok van wat er gebeurde. "Het liep echt uit de hand. De ME kwam en sloeg met stokken. Ik werd bijna geraakt." Uiteindelijk ging hij maar naar huis. Dinsdag- en woensdagavond gingen de rellen door.

Verrader 

Donderdag belde jongerenwerker Yassine Aberkane (25) hen om te vragen of ze wilden helpen de boel te sussen. "Dat doen we normaal ook in het weekend", vertelt Abderrahman. "We lopen door de buurt met gele hesjes en spreken jongeren aan die vechten of schreeuwen. Het gaat de laatste tijd echt beter in de buurt." Samen met zo’n honderd anderen gingen ze de straat op, tussen de relschoppers. 

Ze spraken mensen aan op hun gedrag, stuurden kinderen naar huis en hielpen vrouwen veilig thuis te komen. "Sommigen reageerden heel bot, maar anderen begrepen het", vertelt Abdellah. "We werden uitgescholden voor verrader, dat vond ik wel vreemd. Ik was bezig mijn buurt veilig te houden en als je me dan een verrader vindt dan kan ik daar niks aan doen."

Patrouilleren

Hij deed het vooral voor de onschuldige mensen in zijn buurt, vertelt hij. Volgens Abderrahman kwamen een hoop relschoppers uit andere buurten en regio’s. "Die kwamen echt om te rellen. Ik hoop dat ze nooit meer terugkomen naar de Schilderswijk." Drie avonden hebben de jongens gepatrouilleerd. Donderdag ging het volgens Abdellah zelfs de hele nacht door. "Ik was zo druk dat ik niet eens kon eten. Tijdens de ramadan mogen we alleen eten als het donker is, maar ineens was het al licht." De politie heeft vorige week in totaal 246 verdachten van de Schilderswijk- rellen aangehouden, van wie de meesten volgende week voor de snelrechter staan. 

Rust

Beide jongens begrijpen wel waarom de demonstranten boos waren. "Ik ben ook boos omdat de politie haar fout ontkende en een onschuldige man heeft vermoord", zegt Abdellah. Zo denkt  Abderrahman er ook over. "Maar de demonstranten konden ook gewoon blijven praten in plaats van met stenen te gooien." 

Over hoe het nu verder moet met de wijk worden volop gesprekken gevoerd tussen de burgemeester en buurtvaders, moskeeën, de politie, wijkorganisaties en bewoners. Ook jongerenwerker Yassine Aberkane is daarbij. In de Schilderswijk was het de afgelopen nachten weer rustig. Abderrahman: "Ik ben er echt trots op dat we die hesjes aan hebben gedaan voor onze buurt."

Gepubliceerd op 10 juli 2015
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.