Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Wat te doen met 3 maanden zomervakantie?

Door Anne

Na wekenlang strijden is het nu eindelijk voorbij, de eindexamens zitten erop. En voor eindexamenleerlingen betekent dat: 3 maanden vakantie! Dat zijn zo’n 2200 uren vakantie en de helft daarvan wordt vast gebruikt om te eten en slapen, maar dat betekent dat er nog meer dan 1000 uren over zijn om op te vullen. Wat moet je dan in godsnaam gaan doen? Dit zijn 6 mogelijkheden. 

1. Treinreis door Nederland

Ons kleine kikkerlandje telt meer mooie en gezellige steden dan je wellicht zou denken en een aanzienlijk deel daarvan heb je vast nog nooit bezocht. Veel steden zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en daarom kan een roadtrip per trein door eigen land heel leuk zijn. Wanneer je een speciale dag-/weekendkaart koopt, kost het niet eens bakken met geld. Bovendien is treinreizen leuker dan je denkt wanneer je geen haast hebt en kan zo’n roadtrip best avontuurlijk zijn. 

2. Rijbewijs halen 

Die 3 maanden vakantie kunnen het perfecte moment zijn om je rijbewijs te halen. Je hebt waarschijnlijk alle tijd voor meerdere lessen per week. Daarnaast hoeft je het niet na schooltijd te plannen en voorkom je dus dat je altijd vaststaat in de file door de spits aan het einde van de middag. Spreiden over de drie maanden is natuurlijk mogelijk, maar er zijn ook cursussen van een week. Denk er wel aan dat je vooraf even je theorie haalt, want zonder daarvoor geslaagd te zijn gaat het hele feest natuurlijk niet door. 

3. Feest en vakantie

Het feit dat je examens erop zitten en je hopelijk klaar bent met de middelbare school moet natuurlijk goed gevierd worden. Een deel van de eindexamenstrijders gaat dat vieren op vakantie, maar ook thuis kan er natuurlijk gefeest worden. Daarnaast zou het leuk kunnen zijn om een keer een heel ander soort ‘feest’ te organiseren. Een high tea met vriendinnen of een picknick in het park kan bijvoorbeeld ook heel leuk zijn en die lange vakantie is het perfecte moment om zoiets te ondernemen. 

4. Opruimen 

In de afgelopen jaren heb je vast een mooie collectie aan werkboeken, oefenbladen en opdrachten verzameld en na de eindexamens is het hoog tijd om dat allemaal te dumpen. Dat geschiedeniswerkboek uit klas 2 heb je echt niet meer nodig en die opdracht van Frans uit de derde hoef je niet nog een keer te maken, dus de grote schoonmaak kan beginnen. Je kan alles natuurlijk zo in de container flikkeren, maar mijn persoonlijke aanrader is om (een deel van de) boeken en bladen ritueel te verbranden.  

5. Werken 

Ook voor werken is in de komende maanden veel tijd. Wellicht een mooie periode om te sparen voor het studentenleven, of om alle drankjes in Albu te financieren. Je kunt, als  je die hebt, natuurlijk je huidige baantje voortzetten, maar wellicht kan het ook leuker/minder erg zijn om in de vakantie juist iets heel anders te gaan doen. In de vakantie komen er zomerbaantjes en vakantiewerk beschikbaar, waardoor het assortiment aan baantjes groter is. Maak dus een studie van het beste baantje voor jou en zorg ervoor dat je niet 3 maanden lang in de Albert Heijn bivakkeert, hoewel met hamsters en bonuskaarten natuurlijk ook niks mis is.

6. Muziekinstrument

Een mooie uitdaging kan zijn om in 3 maanden een muziekinstrument te leren bespelen. Je kan daarvoor op les, maar met Youtube-filmpjes en een beetje proberen kom je ook een heel eind. Muziek leren maken kost tijd, maar kan, zeker wanneer het een beetje lukt, ook heel leuk zijn. Bovendien is het Songfestival volgend jaar in Nederland en ik heb begrepen dat ze nog achtergrond-muzikanten zoeken, dus wie weet. 

Hopelijk kom je hiermee de tijd een beetje door. En wanneer je terug bent uit Albu, wekenlang hebt gestreden in de Appie en je alle werkboeken in vlammen hebt laten opgaan, kun je altijd nog gaan ronddwalen op Scholieren.com. Daar verschenen in de afgelopen jaren honderden artikelen, dus met een blog-marathon kan je je vast ook wel even vermaken. 

Gepubliceerd op 31 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?