Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.

Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt?

In samenwerking met Van Hall Larenstein

Je loopt lekker rustig door en bos en dan ineens kijk je recht in zijn gele ogen. Een wolf! “Ik word net als grootmoeder met huid en haar verslonden” - flitst het door je hoofd. Maar sprookjes vertellen gelukkig niet de waarheid. Maar wat doe je als je een wolf tegenkomt?

Niet alleen is de wolf nu officieel gevestigd in Nederland, maar er is ook een wolvenpaar gespot. De kans dat het aantal wolven in het land gaat toenemen is dus groot. Rondom de wolf hangt veel mysterie en discussie, maar wat klopt wel en wat niet? Gemeenten merken ook dat inwoners zorgen baseren op desinformatie. De gemeenten willen graag haar inwoners voorzien van correcte informatie over de wolf. Een gemeente heeft hiervoor de hulp ingeroepen van Miron en Koos, laatstejaars studenten van Bos- en Natuurbeheer bij Van Hall Larenstein. Zij hebben beide als afstudeeropdracht een communicatieplan/draaiboek geschreven voor een gemeente.

Wat is de inhoud van dit communicatieplan/draaiboek?

Koos vertelt: “Dit draaiboek bevat eerst een beschrijving van de zorgen en emoties rondom de wolf. Vervolgens bespreken we verschillende theorieën en laten we zien hoe deze ingezet kunnen worden. Aan het einde van het plan staat een aantal aanbevelingen voor communicatie uitingen en voorbeelden. Hiermee kan de gemeente praktisch aan de slag met het informeren van haar inwoners.” Koos en Miron zijn trots op het eindresultaat. “Het is leuk dat we aan de slag zijn geweest met zo een actueel onderwerp!”

Natuurlijk blijft de kans klein dat je een wolf tegenkomt als je de natuur ingaat, maar voor zekerheid: wat moet je doen? “Als je er een tegenkomt, moet je langzaam afstand nemen, eventueel je stem verheffen en drukke gebaren maken als het dier te dichtbij komt. En als je een hond bij je hebt dan moet die vooral aan de lijn blijven", vertelt Miron. 

Wil jij je groene hart achterna om actief aan de slag te gaan met natuur? Dan is de opleiding Bos- en Natuurbeheer iets voor jou. Meld je aan voor de open dag op zaterdag 15 februari 2020 in Velp!

Gepubliceerd op 1 december 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.