Wat kun je met een talenstudie?

Door Nationaal Platform voor de Talen

Wat kun je eigenlijk worden als je een talenstudie hebt afgerond? Redacteur, tekstschrijver, docent, onderzoeker of toch iets in het bedrijfsleven of bij de overheid. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Talenstudies bieden de mogelijkheid om tijdens je studie zelf te ontdekken welk beroep bij jou past. Je wordt niet, zoals bij Geneeskunde of Rechten, opgeleid voor één specifiek beroep. Dat geeft je de kans om je tijdens de studie te specialiseren in de richting van jouw keuze. Je kunt bijvoorbeeld als redacteur of tekstschrijver werken, maar je kunt ook aan de slag gaan bij een gemeente, ministerie of universiteit. Docent worden is ook een mooie optie. En wist je dat ook een groot aantal afgestudeerden van talenstudies in de communicatie gaat werken of een baan vindt in de ICT?

Heb je interesse in taal en cultuur, maar weet je nog niet precies welke studie je wilt volgen? Gebruik dan de Opleidingenzoeker. Hier vind je informatie over alle universitaire bachelors op het gebied van taal! 

Maak je eigen keuzes

In wat voor functie je na een talenstudie gaat werken, is vooral afhankelijk van jouw keuzes tijdens de studie. Met een studie Nederlandse Taal en Cultuur kun je bijvoorbeeld niet zomaar softwaretester worden. Maar door in het vrije deel ICT-vakken te volgen en stage te lopen op een ICT-afdeling, kun je jezelf alsnog geschikt maken voor dat beroep. Ook de masteropleiding die je kiest na je bachelor speelt een belangrijke rol. Daarmee kun je je verder specialiseren in een bepaalde richting, bijvoorbeeld journalistiek, literatuur, communicatie of onderwijs.

Belangrijke vaardigheden

Een talenstudie biedt een goede basis om aan het werk te gaan op een plek waar je je kennis en vaardigheden kunt inzetten. Uit onderzoek van het Nationaal platform voor de Talen blijkt dat werkgevers de uitstekende schrijfvaardigheid en de goede beheersing van de eigen taal of van een vreemde taal waarderen aan taalstudenten. Dat kan taalstudenten een voorsprong op de arbeidsmarkt geven.

Aan de slag na een talenstudie

Om te bepalen hoe het beroepsperspectief voor taalstudenten eruitziet, heeft het Nationaal Platform voor de Talen enquêtes afgenomen bij mensen die tussen 2012 en 2018 een talenstudie hebben afgerond. Van hen heeft 89,3% op dit moment een baan! De meerderheid van deze afgestudeerden is (zeer) tevreden over hun huidige functie.

Beroepen met een talenstudie

Benieuwd naar concrete voorbeelden van beroepen na een talenstudie? Op basis van de uitkomsten van de enquête onder afgestudeerden volgen hieronder een aantal mogelijke beroepen. Klik op een sectornaam om meer over die sector te lezen.

  • Bedrijfsleven: bedrijfsjournalist, beleidsmedewerker, communicatietrainer.
  • Communicatie & Marketing: communicatieadviseur, marketeer, pr-consultant, online marketeer.
  • ICT: softwaretester, technisch schrijver, informatiespecialist, Business Intelligence Specialist.
  • Kunst, Cultuur & Entertainment: literair vertaler, communicatiemedewerker bij een culturele instelling, blogger, boekverkoper.
  • Media & Journalistiek: redacteur bij een krant, bureauredacteur, tekstschrijver, journalist, ondertitelaar, pr-medewerker, redactiecoördinator, tolk, vertaler.
  • Onderwijs: docent op de middelbare school, docent Nederlands voor anderstaligen, ontwikkelaar van lesmethodes, leidinggevende op een school.
  • Onderzoek & Wetenschap: consultant, onderzoeker, universitair docent.
  • Overheid: medewerker bij een ambassade, beleidsmedewerker bij een ministerie, fractiemedewerker bij een politieke partij, speechschrijver bij de overheid.

Wil je meer weten of wat een talenstudie is of wil je verhalen lezen van studenten die een talenstudie volgen? Check dan hieronder alle blogs! 

 

Gepubliceerd op 1 oktober 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.