Wat jij kunt doen om het koraal te redden

Wat jij kunt doen om het koraal te redden

Je hebt het vast al meer dan eens voorbij zien komen: de koraalriffen in onze zeeën en oceanen zijn er niet zo best aan toe. Dat is een groot probleem, maar we kunnen er wat aan doen! Studenten van de opleiding Kust- en Zeemanagement hebben de Coral Acadamey opgezet en hopen zo deze mooie gekleurde zeewezens te redden.

"Het eerste wat we kunnen doen, is zorgen voor meer bewustwording van dit probleem", vertelt Mirthe, een van de vijf initiatiefnemers van het project. "Met deze Academy willen we lesgeven op scholen om leerlingen bewust te maken van de slechte toestand van de koraalriffen. Eerst testen we hoeveel de leerlingen al weten over het koraal. Daarna spelen we een spel dat we zelf bedacht hebben om te laten zien hoe belangrijk koraal is. Dat maakt de scholieren dus ook bewust van de omvang van het probleem."

Opwarming van de oceanen

Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat koralen dieren zijn. Deze dieren, die poliepen heten, vormen samen een koraal. De poliepen leven samen met algen die voedingstoffen produceren voor het koraal. Helaas kunnen deze algen niet tegen hele hoge temperaturen. Door klimaatverandering warmt de zee langzaam op en dit bedreigt de samenwerking tussen koraal en alg.

Als deze algen verdwijnen, wordt het koraal wit. Eigenlijk zie je door deze verbleking dus het skelet van het koraal. Als deze verbleking te lang aanhoudt, krijgt het koraal geen voedingstoffen meer binnen en sterft het. Mocht de temperatuur weer dalen, dan kan een verbleekte koraal weer algen opnemen en weer aansterken. In Australië sterven op deze manier al grote aantallen riffen van het Great Barrier Reef af.

Wat kun je zelf doen aan het behoud van het koraal?
Er zijn veel kleine, maar wel belangrijke dingen die je zelf kan doen om te helpen het koraal te redden. Buiten de stijging van de temperatuur, is ook zonnebrand een grote vijand van koraal. Door zonnebrand te kopen zonder de stof Oxybenzone, kun je al een verschil maken. Deze stof is namelijk erg giftig voor het leven onder water en dus ook voor de koraalriffen. Het merk Nivea is vaak Oxybenzonevrij, maar dit kan je altijd even checken bij de ingrediënten op de achterkant. Door Oxybenzonevrije zonnebrand te kopen en te gebruiken, help je de oceanen. Zo simpel kan het zijn! 

Wil je meer weten van de opleiding Kust- en Zeemanagement? Kijk dan eens op de site
van Van Hall Larenstein
of kom naar de open dag op 8 februari 2020 in Leeuwarden.

Gepubliceerd op 1 augustus 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.