Wat is de lekkerste schoollunch?

De centrale schoollunch komt voor in landen als de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Je hoeft daar niet je eigen gesmeerde bammetjes mee te nemen naar school, maar haalt je eten gewoon in de kantine. Stel dat we dat nou ook zouden invoeren in Nederland? En wat voor 'n soort lunch zou dan het lekkerst zijn?

Ik schotelde een testpanel drie verschillende schoollunches voor, uit drie werelddelen: namelijk Noord-Amerika, Europa en Azië. 

De fictieve situatie was als volgt: door een veel te lange rij bij de kantine kregen de dames en heren van het testpanel hun lunch erg laat. Toen het testpanel eindelijk een tafel had, bleek het nog maar twee minuten te hebben. Wie krijgt z'n lunch binnen die tijd op? En zou die lunch ook echt kunnen worden ingevoerd op Nederlandse scholen? 

Bekijk de video hierboven, lees de samenvatting van het experiment hieronder.

Amerikaanse lunch

Als eerste waren Megan en Lisette aan de beurt. Zij mochten de Amerikaanse lunch testen, die vol met suiker zit. De twee konden lekker smullen van de chocolademuffins, poptarts, reese's, cookies en broodje pindakaas-jam, en een halve liter cola zuipen. Gevolg kan wel zijn dat ze straks als een stuiterbal in de klas zitten.

Conclusie: "Het was zeker lekker, maar het brood was gortdroog. Met cola konden we het wel wegspoelen. We zouden deze schoollunch best willen invoeren, maar een appeltje kan geen kwaad." 

Europese lunch

Maurits en Sander mochten de übergezonde versie van de lunches eten. Die hield in: een pistoletje, yoghurt, croissant, stuk fruit en een rucola/avocado- smoothie (het recept vind je hier).

Conclusie: "We zijn wel een voorstander van een gezonde lunch, maar af en toe iets warms kan wel. Een portie friet bijvoorbeeld, maar dan wel verantwoord natuurlijk."

Aziatische lunch

De slachtoffers, uh ik bedoel de proefpersonen, Tom en Jeroen waren als laatste aan de beurt. Zij konden genieten van een Aziatische schoollunch, die best uitgebreid bleek te zijn. De lunch bestond uit noedels, broodje bapao, gedroogde ansjovis, mandarijn, lychees en chinese gunpowder thee.

Conclusie:  "We zijn van mening dat een centrale schoollunch wel kan worden ingevoerd, maar deze versie absoluut niet. Ook al zijn de noedels best populair onder scholieren en studenten."

Wat is jouw mening? Laat een reactie hieronder achter!

Gepubliceerd op 9 februari 2015
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Ik neem liever zelf sneedjes brood mee!

5 jaar geleden

Cat Rules

Cat Rules

slachtoffers? dat is niet heel mooi om te zeggen. Aziatische lunchen zijn veel beter dan een Nederlandse brood met hagelslag. Denk alsjeblieft na voor dat je dit schrijft! Het is echt niet respect vol. Dank U

5 jaar geleden

A.

A.

Ik vind deze insinuatie van u zeer frappant. De schrijver maakt met slachtoffers een grap richting de proefpersonen aangezien deze de lunch kennelijk niet volledig waardeerden.

5 jaar geleden

D.

D.

Leer eerst Nederlands. Dan een Nederlands* brood.

5 jaar geleden

R.

R.

Ik vind dit een redundante reactie aangezien je met jou reactie niks toevoegt aan een dispuut dat zou kunnen ontstaan naar aanleiding van deze blog.

Je bent dus slechts een beetje aan het epibreren hier en daar is dit forum naar mijn mening niet voor bedoeld.

5 jaar geleden

M.

M.

Heel bizar dit, je schuift dit nu af op deze schrijver die er zijn ziel en zaligheid ingooid en alles zo genuanceerd mogelijk probeert op te schrijven

Denk jij voortaan na voordat je een auteur beledigd! Mafkees

5 jaar geleden

Winus

Winus

Maar waar is de Hollandse stamppot ?

5 jaar geleden

A.

A.

Mooie lunch man

5 jaar geleden

D.

D.

Nou ik heb die aziatische lunch ook geproefd maar dat is nog viezer dan t vuil onder me voeten
Maar dat komt omdat men in deze westerse wereld daar niet aangewendt is lieverd

5 jaar geleden