Scholieren tussen 13 en 17 jaar gezocht!

Doe mee aan dit korte onderzoek over statiegeld en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed

Meedoen

Wat het Songfestival ons probeert te vertellen

Wat het Songfestival ons probeert te vertellen

Dit weekend keek ik voor het eerst in mijn leven het Eurovisie Songfestival. Iedereen zegt altijd dat het zo ontzettend slecht is, maar ik besloot er open minded naar te kijken. Ik zat klaar om een eigen mening te kunnen vormen.

Conclusie: ik vond het raar. Heel raar. Het Eurovisie Songfestival is waarschijnlijk de meest surrealistische kijkervaring die ik ooit heb gehad. Al heb ik wel ontdekt wat het festival onze maatschappij probeert te vertellen.

Om te beginnen zijn de acts zó ontzettend ingestudeerd, dat het bijna niet meer live te noemen is. Zelfs de camerabewegingen zijn zo perfect uitgemeten, dat er net zo goed géén cameraman achter zou hoeven zitten.

Zo moet het níet

Dan de liedjes: niemand weet echt wat nou precies een goed liedje is voor het Songfestival. Omdat de goede muzikanten van Europa niet geïnteresseerd zijn in dit vage festival, wordt het geen tentoonstelling van het beste wat het continent op muzikaal gebied te bieden heeft, maar meer een soort muzikale identiteitscrisis. Een waarschuwing om te laten zien wat je vooral níet moet doen.

Hieronder laat Roemenië bijvoorbeeld zien dat het géén goed idee is operette te mixen met 90's housemuziek:

Wanhopig kijkend

Dan heb ik het nog niet eens over het festival zelf, al het gedoe om de liedjes heen. Het is namelijk allemaal zo waanzinnig nep. De monden van de artiesten en presentatrices lachen, maar hun ogen kijken wanhopig de camera in, wachtend tot iemand hun onhoorbare schreeuw om hulp begrijpt.

Het is een soort gigantische poppenkast voor volwassenen. Neem Anouk, een van de enige vrouwelijke Nederlandse popmuzikanten die me een beetje authentiek leek. Tot ze besloot mee te doen aan het Eurovisie Songfestival: nu weet niemand meer echt wat we van haar moeten denken.

"Lachen, YOLO"

Was het festival een soort promotietour voor haar nieuwe singles? Ging ze puur voor het geld? Of dacht ze juist: "Ik doe mee aan het Songfestival, wordt echt lachen, YOLO"? Het festival heeft haar getransformeerd van integere muzikant tot... iets anders. Iets waar niet goed de vinger op te leggen valt.

De enige act die niet nep en gespeeld op me overkwam, was die van winnaar Denemarken. Een ontzettend schattig meisje dat het gewoon leuk vindt om op te treden. Ze genoot zichtbaar. Dat het nummer een soort oefening in middelmatigheid was, laten we er maar even buiten.

Theorie

In mijn poging dit alles te bevatten heb ik een theorie ontwikkeld. Alle puzzelstukjes vallen op hun plaats als je het zo ziet: het Eurovisie Songfestival 2013 was geen festival, maar een vijf uur durend absurdistisch meesterwerk. Het duurste complot ooit om de mensheid te laten zien dat we nep zijn.

Deze orgie van extreem rare muziek, lelijke kostuums en slechte smaak is zó ontzettend vreemd, dat het wel geregisseerd móét zijn. En dat is het ook. Het Eurovisie Songfestival zit boordevol goede boodschappen over de wereld. Kijk maar: al die voormalige Oostbloklanden huren altijd de beste Amerikaanse producers in om een liedje te maken, en die liedjes zijn slecht. De boodschap? Amerikaanse overgeproduceerde popmuziek is slecht.

Eerlijkheid overwint

Bovenstaande video schopte het niet ver in de ranglijsten omdat het anders was dan de rest. De boodschap? De maatschappij wil niet dat je anders bent dan de rest. En dit is nog het mooiste: aan het eind wint de enige eerlijke artiest in de hele competitie. Het licht in de duisternis, de heldin van ons verhaal. De boodschap? Eerlijkheid overwint!

Het Eurovisie Songfestival is een gemaskerd pleidooi voor eerlijkheid. Het is geniaal. Ik ben een fan!

Gepubliceerd op 20 mei 2013
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

REACTIES

D.

D.

Jammer dat je Montenegro niet als voorbeeld hebt gedaan. Dupstepmaanmannetjes op een Songfestival blijft ook iets raars.

11 jaar geleden

S.

S.

En misschien moet jij je mond maar houden
I

11 jaar geleden

B.

B.

Ik vond Roemeniƫ juist het beste van alle kandidaten. Die gast kan echt goed zingen!

11 jaar geleden

Bram

Bram

Hoewel ik je normaal gelijk moet geven in je betogen, vind ik dat je hier op een aantal punten de plank volledig misslaat. Inderdaad: alle landen sturen B-artiesten omdat A-artiesten niet willen. Maar dat is niet de reden dat dit geen overzicht is van de muzikale cultuur van ieder land. De reden daarvoor is dat landen geen artiesten sturen die hun muziek vertegenwoordigen, maar zichzelf, zoals het hoort. Anouk is en blijft een A-artiest, die heel goed weet wat ze wil en op deze manier Nederland een mogelijkheid geeft kwaliteit neer te zetten op het songfestival, aangezien andere A-artiesten haar nu ook in de voetsporen durven te treden. Het is niet het songfestival dat de muziek slecht maakt, het is de muziek die het songfestival slecht maakt. En daartegen heeft Anouk zich dit jaar naar mijn mening goed verzet.

11 jaar geleden

Kim

Kim

Muzikale cultuur van ieder land? Joan Franka? Sieneke?

11 jaar geleden

S.

S.

Helemaal eens met Bram(:

11 jaar geleden

Casper

Casper

@Bram van Hulten: Allereerst is het natuurlijk niet echt een betoog, aangezien de conclusie van het stuk achterlijk is. Natuurlijk hoeven de artiesten niet hun muzikale traditie te vertegenwoordigen, maar dat beweer ik ook nergens in dit stuk. Nergens beweer ik overigens iets anders dan wat je nu zegt. Natuurlijk maakt de muziek het songfestival slecht en niet andersom. Ik had geen zin om een zoveelste zeikstuk te schrijven, dus leek het me leuk om de algemene kritiek die iedereen heeft op te bouwen naar iets veel groters, iets belachelijks. Eigenlijk heb ik er dus moeite mee te vinden wat je kritiek op mijn stuk nou echt is. Sterker nog, je kritiek lijkt me geen kritiek op mijn stuk, maar meer op het songfestival. Je zegt dat de line-up van het Eurovisiesongfestival hoofdzakelijk bestaat uit B-artiesten en zegt vervolgens dat we een A-artiest hebben gestuurd, die dus niet gewonnen heeft. Het is dus allemaal hopeloos. Daarom is het zo absurd. Stuur je eindelijk een A-artiest, wint het schattigste meisje met het dansbaarste liedje alsnog! Iedereen stermt op A: tieten of B: buurlanden. Tip voor volgend jaar: kijk het songfestival net als ik alsof het absurdistische satire is. Ik had het idee halverwege bedacht en lag sinds toen constant dubbel.

11 jaar geleden

S.

S.

11 jaar geleden

Bram

Bram

Ik heb me ook doodgelachen, geef je ook volledig gelijk in het voornaamste wat je in je stuk beargumenteerd en snapte ook dat dit geen echt betoog was, wat niet wegneemt dat je nogal een mening uit hier ;). Het voornaamste wat ik bedoel, is dat het nooit het idee is geweest om te laten zien wat voor muziek wij als continent te bieden hebben, maar om te laten zien wie de artiesten zijn. En dat je Anouk afschildert als iets anders dan een van de beste artiesten die Nederland ooit heeft gehad, vind ik vrij onterecht ;)

11 jaar geleden

A.

A.

Dafuq, die Roemeen spoort niet. En hij doet me denken aan 'the craziest voice' kijk maar op youtube.
Overigens vond ik Anouk niet denderend, Azerbeidzjan klonk wel lekker vond ik al was die gozer een nicht.

11 jaar geleden

B.

B.

haha

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.