Wat gebeurde er in onderwijsland?

Wat gebeurde er in onderwijsland?

Door Ivo

Ook 2015 was weer een druk jaar in onderwijsland. Het was niet alleen het jaar dat de basisbeurs officieel werd omgezet in een 'fijne' lening, er werd ook flink gediscussieerd over het maatwerkdiploma en de NS kwam met het fantastische idee om de schooltijden te veranderen om overvolle treinen te voorkomen. Hierbij een opsomming van de hoogtepunten in onderwijsland.

Maatwerkdiploma

Stel: je kan vwo aan, maar je zuigt in wiskunde en scheikunde (zoals ik). Dan zou een maatwerkdiploma uitkomst kunnen bieden. Je kunt dan de vakken waar je goed in bent op een hoger niveau doen en de vakken waar je peentjes op zweet op je eigen niveau. Dit jaar werd er flink over gediscussieerd. Want kwam het er nou wel, of kwam het er nou niet? De onderwijsraad kwam met het advies om het niet te doen omdat een diploma dan minder waard zou worden. Meestal is dat advies bindend, dus voorlopig wordt het zakken, zakken en nog eens zakken.

Treinreizen buiten de spits

NS kwam het afgelopen jaar flink in het nieuws. Niet alleen de afwikkeling van het Fyra-debacle was hot, ook de overvolle treinen waren dit jaar onderwerp van gesprek. Aangezien dit jaar de oude Mat'64 treinen (ook wel liefkozend de Apekop genoemd) van het spoor gaan en de nieuwe treinen pas begin volgend jaar over het spoor rollen ontstaat er een groot probleem. Vergeleken met reizigers in de trein hebben sardientjes het ruim, en daarom kwamen de Nederlandse Spoorwegen met het fantastische plan om de lestijden aan te passen. Dat zou de ochtendspits ontlasten en zou iedereen een zitplek opleveren. Was dat maar waar, want zelfs in de daluren is het tegenwoordig staan. 

Aloysius College dicht

Het Aloysius College uit Den Haag moest dit schooljaar sluiten. Qua financiën ging het niet echt lekker en volgens velen was het onderwijs flink onder de maat. Zelfs de landelijke politiek bemoeide zich met de kwestie. Want, waar moesten al die leerlingen nou ineens naar toe? Scholen in Den Haag kregen het dit jaar dus enorm druk, met die enorme toestroom van leerlingen van het Aloysius. Blogger Hizir zat op het Aloysius en schreef er een column over, zie hier.

Pestprogramma's

Sander Dekker kwam in 2014 al met het plan, maar dit schooljaar moest het ook echt worden ingevoerd: vanaf het schooljaar 2015/2016 moeten alle scholen verplicht een anti-pestprogramma invoeren. Ook moet iedere school vanaf dan een vertrouwenspersoon en anti-pestcoördinator hebben

Docenten beoordelen

Ein-de-lijk is het zover: je mag je meehelpen met de beoordeling van je docent. De Tweede Kamer is in september dit jaar akkoord gegaan met een wetswijziging over de inbreng van leerlingen op de evaluatie van docenten. Door de wijziging staat er in de wet dat scholen nu verplicht zijn om de inbreng van leerlingen op personeelsbeleid in het schoolplan op te nemen. Hoe dat kan? Bijvoorbeeld door het invullen van een anonieme vragenlijst tot een heus sollicitatiegesprek. 

Rekentoets

En hét hoogtepunt van 2015 in onderwijsland is misschien wel de rekentoets. Het was zo goed bedoeld: een toetsje om te testen of je de basisschoolstof van jááááren geleden nog onder de knie zou hebben. Ik bedoel, het is toch awkward als je voor de kassa van de Appie staat en niet kan uitrekenen hoeveel je moet betalen. Maar, nu komt het: de toets was véél te moeilijk en als je 'm niet zou halen zou je je diploma niet krijgen. Zelfs ministers haalden de rekentoets niet, en daarom is de rekentoets deels afgeschaft: hij telt niet of minder mee voor je diploma. Althans, dat geldt voor nu. We weten natuurlijk nooit hoe lang dat stand houd.

Filmles op school

Film in je vakkenpakket? Dat zou over een tijdje zomaar eens kunnen gebeuren. De organisatie van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren is begin dit schooljaar namelijk een petitie gestart. In de petitie staat dat 'film' een echt (keuze)vak moet worden op de middelbare school. Ook filminstituut EYE, de community voor filmdocenten en filmmakers uit de praktijk steunen de petitie. Inmiddels is-'ie 1320 keer ondertekend. 

Gepubliceerd op 31 december 2015
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.