Wat als onze generatie ook gaat stemmen voor de Top 2000?

In de auto, op de fiets, op de wc en zelfs tot middenin de nacht volgde ik afgelopen kerstvakantie voor het eerst de Top 2000. Ik kon niet meer stoppen met luisteren naar Radio 2. Mijn vrienden vonden het maar gek, want niet veel leeftijdsgenootjes luisteren naar de Top 2000 en al helemaal niet naar Radio 2 in het algemeen. Hoog tijd dat daar verandering in komt! 

De Top 2000 is elk jaar vanaf 25 december te beluisteren op Radio 2. Het is een mega grote ranglijst van muziek. Duizenden mensen stemmen elk jaar op hun favoriete nummers in de hoop dat ze in de lijst komen. De lijst wordt dag en nacht uitgezonden zodat op 31 december, vlak voor de jaarwisseling, de nummer 1 gedraaid wordt.

De complete ranglijst wordt een week voordat het begint altijd al bekend gemaakt, alleen ik had ervoor gekozen dit jaar de lijst pas achteraf te bekijken. 

Waarom ik fan werd van de Top 2000

Ik hou heel erg van muziek. Afgelopen jaar bleef dit niet bij mijn favoriete Spotify-playlistis, maar kreeg ik ook interesse in platen. Toen ik mijn eerste plaat had gekocht, mocht ik de platenspeler van mijn opa lenen. Inmiddels is het een hobby geworden om platen te sparen en ik zet er elke dag wel eentje op. Die platenspeler krijgt mijn opa dus mooi niet meer terug. 

Toen ik kennismaakte met de Top 2000 dit jaar, vond ik het superleuk om zoveel bekende artiesten te horen. Ook heeft de Top 2000 een programma met leuke weetjes en informatie over artiesten en nummers en je kon live meekijken in de studio. Ik keek het vaak met mijn vader tot laat in de avond. 

Wat als onze generatie ook fanatiek gaat stemmen? 

De Top 2000 is enorm populair, maar wordt ook gedomineerd door 'ouwelullenmuziek'. De groep luisteraars bestaat dan ook vooral uit oude mensen (onze ouders dus). Toch zijn er ook jongeren die stemmen op de Top 2000, maar die stemmen ook op de oude nummers. Zoals je kunt zien in onderstaande tabel staan er maar een paar artiesten van deze eeuw in de top 10 van jongeren tussen de 16 en de 20 jaar. 

Veel jongeren die nu stemmen hebben 'De lijst der lijsten' meegekregen van hun ouders en stemmen daarom ook op de gouwe ouwes. Teleurgesteld was ik niet over de lijst - ik kan Michael Jackson, Abba en Diana Ross best waarderen - maar ik had wel gehoopt dat er wat meer nieuwe nummers in zouden staan dit jaar. En die top 10, die mag ook wel eens even goed opgeschud worden. 

Allemaal stemmen komende december!

Komende december moeten wij ook mee gaan stemmen, en dan niet alleen op al die ouwe knakkers. Samen zorgen we ervoor dat de lijst wat nieuwer en frisser wordt met moderne artiesten. Van Ed Sheeran en Dua Lipa tot Pop Smoke, en van Frenna tot Outkast en The Jackson 5. Dat klinkt als als een betere mix, toch? Dan hebben wij ook wat leuks om naar te luisteren met de feestdagen. Dus zet het vast in je agenda voor december 2021: allemaal stemmen! 

Gepubliceerd op 15 januari 2021
ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.