Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Walt (16) heeft een ontbijtbezorgbedrijf

Walt (16) heeft een ontbijtbezorgbedrijf

Een van de grootste voordelen van achttien worden is dat je eindelijk je rijbewijs mag gaan halen. Dit wilde Walt (16) uit Den Haag ook. Maar hij moest wel nog even sparen. Een baantje achter de kassa leek hem niet echt iets, dus begon hij een bedrijf dat ontbijtjes bezorgt aan hongerige Hagenezen. Met groot succes. 

Walt vertelt dat ondernemen hem al altijd al leuk leek: "Het ondernemerschap zit er bij mij al vanaf mijn tiende in. Toen ik mijn rijbewijs bij elkaar wilde verdienen en het moeilijk was een baantje te krijgen, besloot ik zelf een idee te verzinnen om te kunnen sparen. Zelf heb ik moeite met opstaan en ontbijt maken op de zondagochtend. Zo kwam ik op het idee voor dit bedrijfje."

Om zijn idee te testen, ging Walt eerst in de buurt zijn zelfgemaakte ontbijtjes bezorgen: "Dit leverde lacherige reacties op van klasgenoten. Nadat ik bekend werd via Facebook en in het AD stond, kreeg ik wel positieve reacties van ze. Inmiddels bezorg ik elke zondag zo'n 30 tot 35 ontbijtjes in Den Haag."

Bakken, bezorgen, beantwoorden

Het schema van de zondagochtend van Walt ziet er als volgt uit: "Rond kwart over zes/half zeven sta ik op. Ik zet dan alles op een rijtje en ga in de keuken spullen klaarzetten. Als eerste gaan de broodjes en croissants in de oven. Tijdens het bakken pers ik de sinaasappels voor de sinaasappelsap. Als alles klaar is, wordt de eerste ronde bezorgd, dat doet mijn broertje van 14. Rond half 11/11 uur is ook de tweede ronde bezorgd en zijn we klaar."

De marketing van de onderneming neemt Walt ook voor zijn rekening: "Ik verzin bijvoorbeeld acties: op Valentijnsdag kreeg je een roos bij je ontbijt. Daarnaast kun je ook dingen erbij bestellen zoals een eitje of een koffiebroodje." 

Dit alles valt volgens Walt prima te combineren met school: "Na het maken van de ontbijtjes ben ik gelijk wakker en fit waardoor ik meteen aan mijn huiswerk kan beginnen. Soms moet ik wel een mail of een Facebookbericht met een bestelling beantwoorden, maar dat duurt niet heel lang."

Ouders

Walt zegt dat hij dit alles zonder hulp van zijn ouders doet, althans: "Mijn ouders proberen mij vaak te helpen maar ik ben eigenwijs dus ik luister vaak niet. Hun advies volg ik soms op, maar soms ook niet."

Of zijn ouders nou wel of niet meehelpen, het bedrijf loopt als een trein: "Nu ben ik al bezig met mijn scooterrijbewijs. Mijn theorie heb ik deze week gehaald en over drie weken heb ik praktijkexamen. Zo kan ik straks zelf bezorgen op mijn scooter terwijl iemand anders de ontbijtjes maakt. Iedereen is er enthousiast over en ik wil er ook langer mee doorgaan."

Hij weet nog niet zeker of hij met zijn bedrijf verder gaat als hij een HBO-opleiding gaat doen volgend jaar: "Tijdens mijn studie krijg ik het drukker dan nu. Wel wil ik met mijn verdiende geld mijn autorijbewijs gaan halen. Plus ik wil studeren aan de Business School om meer bij te leren."

Gepubliceerd op 15 mei 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.