Waarom zou ik nog lezen voor mijn lijst?!

Waarom zou ik nog lezen voor mijn lijst?!

"WAT? Hoef jij voor Duits maar vijf boeken te lezen? Ik moest er wel twaalf!" Dat zei mijn tante vol verbijstering toen we het over mijn literatuurlijst hadden... Yup, 'de jeugd van tegenwoordig' heeft het maar makkelijk. Ik hoef voor mijn vwo-diploma in totaal 'maar' 22 boeken voor drie vakken te lezen. Maar… Waarom zou ik ze überhaupt eigenlijk nog lezen?

Dit is wat ik me afvroeg na mijn eerste Nederlandse mondeling. Ik had heel braaf mijn vijf boeken uit en een leuk mondeling achter de rug. Maar toch was ik er ook van overtuigd dat het ook goed was gegaan als ik alleen boekverslagen had gebruikt van Scholieren.com... Want, come on, daarvoor ben jij nu ook vast op deze site ;)

Overbodig

Voor dit eerste mondeling moesten wij van elk gelezen boek een analyseverslag inleveren. Hierin moest je een hele korte samenvatting geven en verder zooi opnoemen als vertelperspectief, motieven, tijd, personages, titelverklaring en je eigen mening. Hier gingen alle vragen over. Je zou dus alles kunnen leren op basis van gejatte schoolverslagen. Zou dat lukken? Vast wel, een klasgenoot had geen enkel boek gelezen en toch een keurige 7.

Zinloze uren…

Voor Duits moest ik dus vijf boeken lezen, maar ik vond het maar lastig om daar tijd voor vrij te maken. Natuurlijk, als je op tijd begint, is het steeds maar 20 minuutjes per dag, maar ook dat werkte niet. Na elke bladzijde had ik eigenlijk geen idee wat ik nou eigenlijk gelezen had.  

Vervolgens kwam ik op het idee om mijn boeken te lezen terwijl er op YouTube hetzelfde luisterboek aanstond. Dit zorgde ervoor dat ik in hetzelfde tempo bleef meelezen. Soms herkende ik een woord ook meer aan de uitspraak dan aan de lettertjes. Maargoed, ook dit hield ik niet lang vol.

Ik zou meer dan 14 uur alleen maar aan het luisteren zijn voor een mondeling van 15 minuutjes, dat weegt toch niet tegen elkaar op? Ik dacht echt dat ik die uren beter in andere vakken zou kunnen steken. Toch maar overschakelen naar Scholieren.com dan?

Misschien toch niet...

Hoewel ik echt gek werd van poging tot poging Duits lezen, wilde ik het toch doen. Ik denk dat het goed is om braaf je boeken te lezen omdat het gewoon een deel van je opleiding is. Mijn ouders moesten per vak geen zes, maar dertien boeken lezen, dus voor ons valt het toch ook wel een beetje mee. 

En er zijn heus wel leuke boeken voor je lijst te vinden als je even zoekt. Bovendien gaat door te lezen ook je woordenschat en kennis van de taal erop vooruit (oké boomer). Maar er is nog een andere reden.

Een 9 slijmen

Je weet nooit hoe je mondeling gaat. Voor hetzelfde geld krijg je op je mondeling allemaal detailvraagjes die je echt alleen weet als je wél je boek hebt gelezen. Zo kreeg ik bij Duits de vraag: "wat voor weer was het op deze bepaalde dag in het boek?"

En verder, als je al je boeken hebt gelezen, wéét je ook gewoon waar je het over hebt en kom je veel overtuigender over. Ik heb het idee dat een cijfer mede bepaald wordt door hoe leuk je docent het gesprek vond. Ik raad je dus toch aan gewoon braaf je lijst te lezen, vertel gewoon enthousiast alles wat je weet, overdrijf een beetje, en je wordt beloond met een mooi cijfer!

Gepubliceerd op 2 mei 2021
ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

REACTIES

Q.

Q.

hahah mooi geschreven!

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.