Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Waarom muziek net zo gezond is als sport

Waarom muziek net zo gezond is als sport

Door Niek

Iedereen ervaart wel eens stress. Of dit nou door een toetsweek, je werk of een relatiecrisis komt, stress is ongezond. Er zijn verschillende bekende manieren om te 'ontstressen': sporten, mediteren of gewoon een paar uurtjes netflixen op de bank bijvoorbeeld. Maar wist je dat muziek minstens net zo goed werkt tegen stress? 

Stress brengt een hoop vervelende klachten met zich mee, zoals hoofdpijn, een lage weerstand en een gevoel van leegte. Sommige artsen beweren zelfs dat langdurige stress slechter is dan roken. Ook op jonge leeftijd is dit al een probleem. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 jongeren tussen de 15 en de 25 jaar last heeft van psychische vermoeidheid door stress, bijvoorbeeld burn-outklachten. ‘Minder stressen’, dat is het advies. Ontspannen dus. 

Muziek

Waar je van ontspant is natuurlijk voor iedereen anders. Sommigen vinden rust in de natuur, anderen gaan graag tekenen, maar onderzoek bewijst dat naar muziek luisteren ook een heel goed middel is om te ontspannen. Of dit nou klassieke muziek of heavy metal is; muziek haalt je even uit de dagelijkse sleur. De muzikanten onder jullie zullen dit vast herkennen, want dit effect wordt versterkt wanneer je de muziek zelf maakt.

Stress kan ervoor zorgen dat bepaalde delen van onze hersenen verlamd raken; ze vallen als het ware 'in slaap' en moeten dus weer even wakker geschud worden. Naar muziek luisteren, maar vooral zelf muziek maken, stimuleert je hersenen. Een brein dat beter functioneert, zorgt voor minder stress.

Maar sporten is toch ook heel gezond? Ja, maar de prestatiedruk die daarbij hoort kan ook juist stress met zich meebrengen. Bovendien is sporten niet voor iedereen weggelegd, dus dan is muziek een mooi alternatief. 

En maak je geen zorgen, je hoeft niet meteen piano te spelen als Mozart of gitaar als John Mayer. Gewoon een beetje pingelen kan al veel doen tegen stress. Daar heb je echt geen concertzaal voor nodig!

Gepubliceerd op 19 maart 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.