Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Waarom maken zo veel mensen hun profielfoto blauw?

Waarom maken zo veel mensen hun profielfoto blauw?

Je kent ze wel, de blauwe profielfoto’s op instagram en twitter. Veel mensen doen mee: van jongeren zoals wij, tot beroemdheden als Rihanna, Kylie Jenner en Famke Louise. Het is geen systeemfout, zoals ik eerst dacht, maar het heeft alles te maken met de situatie in Soedan. 

 De chaos in de Soedanese hoofdstad Khartoum is hopeloos. Na een opstand van de bevolking trad midden april president Omar Al-Bashir gedwongen af. Vervolgens greep het leger de macht. Op 3 juni organiseerden boze demonstranten hier een zitprotest tegen. Zij hadden gehoopt op een democratischer bestuur. Militairen reageerden hardhandig op het zitprotest: duizenden mensen werden neergeschoten, honderden overleden. Hun lichamen werden soms zelfs in de rivier de Nijl gedumpt, waar ze daar bleven ronddrijven. 

De situatie is verschrikkelijk: het internet is geblokkeerd, waardoor veel Soedanezen niet weten hoe het met hun familie en vrienden gaat. Moslims mogen niet naar de moskee om te bidden. Verder zijn er ontzettend veel meldingen van seksueel misbruik, arrestaties, aanrandingen en schietpartijen in ziekenhuizen en EHBO-hokjes. Toch hoorde je er, tot voor kort, in de media weinig over. 

Waarom #BlueForSudan?

De inspiratie om de kleur blauw te gebruiken voor de profielfoto’s komt door een van de demonstranten, Mohammed Hashim Mattar. De 26-jarige ingenieur werd tijdens het zitprotest op 3 juni door de militairen doodgeschoten. Blauw was zijn favoriete kleur. Hij gebruikte het altijd als profielfoto. ''Ik gebruik kleuren om mijn gevoel te omschrijven'', zei hij altijd. En "ik voel me blauw.'' Zijn vrienden en familie volgden, na zijn dood, Mohammeds voorbeeld en besloten hun selfies in te wisselen voor blauwe profielfoto’s. Toen dat werd opgemerkt door activisten zijn ook beroemdheden, en later dus scholieren, dit gaan doen. 

Het doel

Omdat er in het begin weinig media-aandacht was voor de situatie, hebben de blauwe profielfoto’s één belangrijk doel: aandacht vragen voor Soedan, voor de overleden protestanten, voor de misbruikte vrouwen en voor de in angst levende Soedanese bevolking, die alleen maar een democratie wil. 

De discussie

Elke keer als ik met een half oog meekijk met het nieuws om acht uur, terwijl ik mijn huiswerk aan het doen ben, of als ik door de online versie van de krant scroll tijdens maatschappijwetenschappen, realiseer ik me hoe hard de wereld kan zijn. En meestal voel ik me zo nutteloos, omdat ik bijna niets kan veranderen, als scholier. Het is daarom zo mooi, vind ik, dat we aandacht vragen met de blauwe profielfoto’s. Als scholieren kúnnen we ook weinig doen, maar we kunnen in ieder geval wél volwassenen en de media alarmeren. Het is dan ook mooi dat onder de filmpjes van @nosstories steeds meer tieners reageerden met: ''en wanneer horen we iets over Soedan?''

Wel zijn er veel mensen die bijvoorbeeld via memes de blauwe profielfoto’s belachelijk maken. Ze twijfelen aan hoe effectief het is. ''Het is gewoon groepsgedrag'', aldus een random jongen in mijn dms, toen ik de blauwe profielfoto instelde. Hoewel ik zelf initieel ook twijfelde aan het nut van de actie, ben ik van gedachten veranderd. Als ik 'Soedan' google, vind ik allemaal nieuws dat gerelateerd is aan de blauwe profielfoto’s. De media-aandacht voor de situatie in het land is dan ook mede door ons veroorzaakt. Als meer mensen ervan weten, kunnen ook meer mensen iets doen. Ik vind het echt mooi dat we dat konden bereiken. 

Gepubliceerd op 2 juli 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.