Waarom ik niet naar het WK ga kijken

Waarom ik niet naar het WK ga kijken

Door Klaas

Na vier jaar wordt binnenkort het grootste voetbaltoernooi ter wereld weer afgetrapt: het WK. Veel mensen zitten op het puntje van hun stoel en kunnen niet wachten om het Nederlands elftal te zien schitteren. Toch zijn er ook mensen die uit protest van plan zijn om niet te gaan kijken. Het gastland Qatar schendt namelijk de mensenrechten van arbeidsmigranten. De vraag in heel Nederland luidt dan ook: is het wel aanvaardbaar om het WK te bekijken?

Ik vertel jullie graag waarom ik heb besloten om niet naar het WK te gaan kijken.

Schrijnende arbeidsomstandigheden

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: uit meerdere rapporten van onder andere Amnesty International en The Guardian komt naar voren dat de werkomstandigheden van de arbeidsmigranten alle perken te buiten gaan. Deze arbeidsmigranten bouwen allerlei faciliteiten die nodig zijn voor het WK: stadions, hotels, vliegvelden, et cetera. Zonder arbeidsmigranten geen wereldkampioenschap. Een toereikende compensatie zou dan ook op zijn plaats zijn. Toch is dit niet het geval. De arbeidsmigranten krijgen veel te weinig of überhaupt niet betaald, en de lange dagen in combinatie met de hitte van Qatar zou hebben geresulteerd in minstens 6500 doden.

Praktisch heel de wereld is inmiddels op de hoogte van het feit dat deze excessen hebben plaatsgevonden, en toch gaat het WK op 20 november gewoon van start. Hoe kan dat, in een maatschappij waar je tegenwoordig al gecanceld wordt als je zegt dat je vóór zwarte piet bent? Hoe kan het dan gebeuren dat we het WK niet afblazen? 

Een statement maken

Ook ik was al langere tijd redelijk op de hoogte van de erbarmelijke omstandigheden waarin de arbeidsmigranten verkeerden. In eerste instantie was ik van plan om toch naar het WK te kijken. Ik vroeg me af wat voor 'n verschil ik nu kon maken door niet te kijken naar het WK. Later besefte ik me echter dat het de enige manier is om een statement te maken. We kunnen wel met z'n allen helemaal losgaan op Twitter, maar uiteindelijk komt het erop neer dat we dat hele WK gewoon niet aan moeten zetten. Je kan nog zoveel schreeuwen over al die tragische werkomstandigheden, maar zolang je de tv aanzet heeft dat geen echte invloed.

Andere geluiden

Hoewel een onderzoek van Ipsos uitwijst dat een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking zegt niet te gaan kijken naar het wereldkampioenschap, is nog steeds de grote meerderheid dit wel van plan. Maar waarom? Ondanks al die argumenten om het WK deze keer eens in de wind te slaan. 

Daar is niet één antwoord op. De voornaamste reden voor veel scholieren is dat ze het nu eenmaal te leuk om het toernooi te bekijken. Ik ben zelf geen enorme voetbalfanaat, dus dat verklaart al waarom ik het een stuk makkelijker vind om het WK een keertje over te slaan. Toch snap ik volkomen dat niet iedereen hier zo in staat, en dat: 'Het WK deze keer overslaan', voor veel fans makkelijker gezegd dan gedaan is. Alleen al als ik kijk naar mijn klasgenoten valt me op dat het niet zo eenvoudig is. Het WK is meer dan alleen voetbal voor veel van hen. Het verbindt. Om samen met al je vrienden naar een wedstrijd te kijken, zonder dat er onderlinge rivaliteit is omdat Piet voor Ajax is en Kees voor Feyenoord, dát is het gevoel waar zoveel mensen waarde aan hechten en wat het WK zo speciaal maakt.

Er zijn wel meer mensen die niet gaan kijken naar het WK, dus ik word niet per se als 'raar' beschouwd. Toch fronsen veel mensen wel even hun wenkbrauwen als ik ze vertel dat ik niet van plan ben om te gaan kijken naar het WK. Uiteindelijk is het je eigen keuze of je wel of niet gaat kijken. Onthoud en erken in ieder geval wel wat er gebeurd is; dat is het minste wat we kunnen doen voor al die families die de dupe zijn geworden van dit WK.

Gepubliceerd op 20 november 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.