Waarom ik in deze zomervakantie écht wat ga doen

Waarom ik in deze zomervakantie écht wat ga doen

Door Stach

Zes weken zomervakantie incoming: ik snap heel goed dat de verleiding gigantisch is om de hele dag te Netflixen, die nieuwe game eindelijk eens uit te spelen of om elke dag tot 15:00 uur in bed te blijven liggen. Voor mij werkt het niet. Ik moet wat doen.

Een paar weken geleden eindigde mijn laatste testweek en had ik twee weken niets te doen. Ik besloot mijn tijd nuttig te besteden. Samen met mijn moeder ontwierp ik een online escape room: Kasteel Op Slot. Dat project heeft echt mijn ogen geopend. Mijn tijd ging niet verloren aan nutteloze Netflixmarathons, maar werd geïnvesteerd in de ontwikkeling van nuttige skills zoals programmeren, vormgeven en schrijven. Ook niet onbelangrijk: Kasteel Op Slot levert me tot op de dag van vandaag een leuk zakcentje op.

Wat nu?

Nu die escape room klaar is, en ik nog zes weken vakantie te gaan heb, weet ik niet wat ik moet doen. Moet ik me gaan verdiepen in fotografie? Zal ik gaan werken in een supermarkt? Moet ik meer gaan Geocachen of nog sneller de theorie van mijn rijbewijs leren? In elk geval ga ik de blogs van Mette en Fay over activiteiten in coronatijd herlezen. Daar valt een hoop inspiratie uit te halen.

De luie scholier in mij denkt nu, en misschien denk jij dat ook: waarom zou ik moeite doen? Ik heb vakantie. Daar heb ik hard voor gewerkt. Mag ik niet even van mijn rust genieten? Natuurlijk mag ik dat. En jij mag dat ook. Die vakantie hebben we verdiend en we hoeven niet al onze zuurverdiende tijd op te offeren om wéér van alles te moeten. Toch kun je relaxen en iets nuttigs doen prima combineren.

Begin simpel

Wat je bijvoorbeeld kan doen, is laagdrempelig beginnen met een paar 'nuttige' uurtjes per dag. Stel dat je besluit om gemiddeld twee uur per dag te gaan vakkenvullen. Als je 5 euro per uur vangt en 5 dagen per week werkt, krijg je aan het einde van de vakantie 300 euro op je rekening gestort. Da's best lekker.

En wat misschien nog een betere optie is, is als je de nutteloze tijd investeert in je toekomst. Loop je achter met je leeslijst? De vakantie is het perfecte moment om een paar leuke boeken te lezen. Sta je slecht voor wiskunde? Maak oefenopgaves. Wil je later iets met techniek doen? Leer jezelf alvast programmeren. Dat scheelt een boel werk als je met je vervolgopleiding start.

Kortom, ik ga een paar uurtjes per dag investeren in een nieuwe skill. Jij ook? Netflixen kan altijd nog.

Gepubliceerd op 28 juli 2020
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.