Waarom ik een hekel heb aan Valentijnsdag

Waarom ik een hekel heb aan Valentijnsdag

'ACTIE: nu twee chocoladeharten voor de prijs van één!' Geërgerd loop ik door de winkelstraat in mijn woonplaats, op zoek naar een simpele spijkerbroek. Maar in plaats daarvan word ik gebombardeerd met chocoladeharten, rozen en zelfs valentijnssokken. 

Valentijnsdag: de dag van de liefde. Dé dag om je vriendin of vriendje te verwennen, om je secret crush eindelijk op date te vragen of om je beste vriend(in) te bedanken. Maar in mijn ogen is het vooral de dag waarop winkeliers hun klanten kunnen afzetten en enorme winsten behalen. Zoals je wel merkt, ben ik niet echt fan van Valentijnsdag. Hier heb ik vijf redenen voor:

1. Al die reclame!

Ik word helemaal gek van al die reclames. Je kunt nergens meer normaal komen zonder omringd te worden door (reclames voor) liefdevolle cadeaus die je zéker aan iemand moet geven op deze bijzondere dag. En dat vlak na Sinterklaas en kerst. Ik heb het dan eigenlijk wel gehad met al die seizoensgebonden acties en dus mogen we wat mij betreft wel gewoon weer even normaal doen.

2. Confronterend

De donkere dagen na kerst en oud en nieuw zijn al erg genoeg: er valt niets meer te vieren, je hebt jezelf helemaal dik gegeten, neemt je voor dit er weer af te sporten en faalt daar dan ook nog eens in. Dan hoef ik er niet ook nog eens mee geconfronteerd te worden dat ik wéér een Valentijnsdag alleen doorbreng. Nou ja, samen met een grote zak chips en een of andere zielige film dan.

3. Stelletjes

Het ergste zijn misschien nog wel de smakgeluiden in de kantine - en dan bedoel ik niet de eetgeluiden. Die zijn normaal al niet te harden, maar op Valentijnsdag doet iedereen daar nog even een schepje bovenop en eten ze hun partner op in plaats van hun brood. De hele dag zitten de stelletjes nog hechter aan elkaar vastgekleefd dan appelstroop aan een tafel en ik word er gek van.

4. Rozen

Wie romantiek zegt, zegt bloemen en daarom worden er met Valentijnsdag op veel scholen rozen verkocht die je dan kunt geven aan je (geheime) crush, beste vriend(in) of wie dan ook. Diep triest. Het is allang geen verrassing meer naar wie alle rozen gaan: namelijk naar een zeer kleine groep populaire meisjes en jongens die hun aanbidders vervolgens één voor één af gaan. 

5. Commercieel

Valentijnsdag is hartstikke commercieel en puur bedacht zodat bedrijven hun klanten kunnen afzetten met veel te dure flutcadeaus. En ze verkopen er duizenden. Iedereen moet natuurlijk een cadeau hebben voor zijn of haar grote liefde! Maar waarom zou je je vriend of vriendin alleen op Valentijnsdag kunnen verwennen en een leuk cadeau kunnen geven? Er zijn genoeg andere dagen in het jaar (364 maar liefst) waarop je diegene óók kunt verwennen. En dat is eigenlijk nog leuker ook. Dan hoor je tenminste niet tot die enorme massa mensen die precies hetzelfde koopt op precies dezelfde dag.

Van mij hoeft het allemaal dus niet zo, Valentijnsdag. Ik heb gelukkig uiteindelijk achter de vele reclameborden mijn ideale spijkerbroek gevonden en er toch nog maar twee chocoladeharten bijgekocht. Voor mezelf. Want ik vier ook dit jaar Valentijnsdag weer helemaal in mijn uppie. Maar als het aan mij ligt vieren we het helemaal niet meer.

Gepubliceerd op 14 februari 2020
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.