Waarom het begin van het schooljaar niet zo erg is als het lijkt

Waarom het begin van het schooljaar niet zo erg is als het lijkt

Door Zoë

Het nieuwe schooljaar is weer van start gegaan. Om eerlijk te zijn kijk ik aan de ene kant nog totaal niet uit naar het aankomende jaar. Maar aan de andere kant heb ik er ook wel een klein beetje zin in.

Het begin van het nieuwe schooljaar is misschien niet zo erg als het lijkt. Ik zal je snel vertellen waarom ik dat vind.

1. Nieuw schooljaar, nieuwe start

Afgelopen schooljaar is voor mij geëindigd met uit elkaar vallende schriften en een etui vol met half functionerende pennen. Het nieuwe schooljaar staat voor mij gelijk aan een nieuw arsenaal aan schoolspullen. Zelf word ik altijd erg blij van mooie, nieuwe schriftjes in leuke kleuren en printjes en het begin van een schooljaar is dé tijd om nieuwe spulletjes aan te schaffen.

2. Stapje dichter bij doen wat je echt leuk vindt

Aankomend jaar start ik in vwo-6, mijn eindexamenjaar. Een spannend jaar met veel belangrijke deadlines. Als ik dit jaar heb afgerond, kan ik eindelijk een opleiding gaan doen die volledig aansluit op mijn interesses. Als je in de tweede of derde klas zit klinkt dit misschien als een ver-van-mijn-bedshow, maar ook dan kom je steeds dichter bij een keuzemoment: de profielkeuze.

Misschien ben je wel super slecht in natuurkunde of krijg je spontane stress tijdens de les Frans. Bij de profielkeuze kun je deze vakken gewoon laten vallen en volg je dus vooral de vakken die jij interessant vindt. Steeds meer kunnen doen wat je echt leuk vindt, maakt school ook weer een beetje leuker.

3. Routines, routines, routines

Het klinkt wellicht een beetje suf, maar ik word echt ontzettend blij van routines en planningen. Tijdens de zomervakantie is mijn slaapritme volledig in de war gegooid en veel productiefs heb ik ook niet uitgevoerd. Bij het begin van het schooljaar kom je weer rustig in een ritme en weet je dankzij planningen precies waar je aan toe bent. Deze zekerheid is stiekem best fijn.

4. Uren kletsen met klasgenootjes

Naast die saaie wiskundeles of eindeloze biologie-uitleg bestaat school eigenlijk gewoon uit kletsen met vrienden en vriendinnen. Tijdens de zomervakantie heb je dit wellicht ook wel gedaan, maar een schooldag zorgt weer voor nieuwe gespreksonderwerpen. Al hoef je daar nog eventjes niet aan te denken, want je bent waarschijnlijk nog zoet met het uitwisselen van vakantieverhalen. 

5. Nieuwe dingen leren

Ja, ik weet dat veel mensen leren niet als een hobby hebben. Ook ik geniet zeker niet van uren blokken en pagina’s huiswerk maken. Maar het luisteren naar interessante verhalen van een geschiedenisdocent of het lezen van een boek voor Engels is soms zo gek nog niet. En best interessant. Eigenlijk voelt het toch best fijn om een nieuw feitje te kunnen delen met jouw ouders of een PO te maken waar je echt trots op bent.

Al met al is het nieuwe schooljaar wellicht toch niet zo erg als eigenlijk wordt gedacht. Toch heb ik nog even met volle teugen van mijn laatste vakantie-uurtjes genoten. En als je alsnog erg tegen het nieuwe schooljaar opkijkt: over een paar weken is het weer vakantie! 

Gepubliceerd op 21 september 2022
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.