Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Waar het internet wél goed voor is

Waar het internet wél goed voor is

Kattenfilmpjes, haattweets, vlogs, duckfaces, gamefilmpjes: het internet staat vol met best wel nutteloze dingen (ik moet eerlijk zeggen dat ik het liefst niets anders doe dan Instagram afspeuren naar de nieuwste onzinnige filmpjes). Maar, internet heeft ook een goede kant: er staan ook een hoop nuttige dingen op. Er is zoveel te vinden op internet, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zet ik een aantal (gratis) sites op een rijtje waarop je heel veel dingen kan leren.

Talen

Een aantal jaar geleden schreef Pim dit blog over de site en app duolingo.com. Nu is er in die jaren wel wat veranderd, want je kan nu ook vanuit het Nederlands leren, slechts Engels, maar dat is een begin. Vanuit het Engels zijn er nu nog veel meer dan zes talen te leren. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer talen.

Programmeren

Over talen gesproken: dan is er ook nog de programmeertaal. Ook die is gratis op het internet te leren. Er zijn heel veel verschillende sites waar je online kan leren programmeren. Bijvoorbeeld de site codecademy.com. Hier kan je heel veel verschillende programmeertalen leren. Kleine maar: de site is in het Engels. Maar, dat is goed op te lossen met duolingo.

Een andere, Nederlandse site om te leren programmeren is deze. Deze is gemaakt voor kinderen vanaf 7 jaar, dus erg goed te volgen. Je wordt hier in simpele lessen door de programmeertaal Python geleid.

Filmpjes

Eigenlijk is Youtube een mini-versie van het internet; er staat heel veel onzin op, maar ook heel veel nuttige dingen. Kanalen die je daadwerkelijk helpen bij je schoolwerk zijn die van docenten als JORTgeschiedenis, of natuurlijk de video’s van video.scholieren.com.

Maar, er zijn nog veel meer kanalen om van te leren. Zo is er bijvoorbeeld het kanaal Khan Academy, waar bijna zesduizend filmpjes op staan met de meest uiteenlopende onderwerpen. Maar ook CrashCourse (Kids) of SciShow hebben heel veel verschillende filmpjes. Vaak matchen ze wel een beetje met de dingen die je op school leert, maar er zijn ook hele afspeellijsten over bijvoorbeeld astronomie.

Een kanaal dat eigenlijk vrij weinig met school te maken heeft, maar waar je wel veel kan leren is TED-Ed. Dat is een side-product van TEDTalks, dat je misschien wel zal kennen. TEDTalks zijn speeches van ongeveer vijf tot vijftien minuten van allerlei mensen over allerlei onderwerpen. Van het onderwijssysteem tot motivatiespeeches: werkelijk alles is er te vinden. Op TED-Ed staan filmpjes waarbij vaak ingewikkelde dingen simpel worden uitgelegd door middel van animaties.

Muziek

Heb je net als ik spijt dat je als klein kind nooit een instrument hebt leren spelen? Ook dat valt nu nog te leren! Het gaat misschien wat langzamer, want ja, jong geleerd is oud gedaan. Maar op internet zijn genoeg methodes te vinden om gratis een instrument te leren spelen. Zo is dit een hele goede voor gitaarlessen, en op deze site kan je gratis piano of keyboard leren spelen.

MOOCs
MOOC staat voor Massive Open Online Courses. Deze MOOCs worden aangeboden door universiteiten en hogescholen. Inmiddels zijn er honderden MOOCs die je kunt volgen: van Javascript tot mediawijsheid (ja, er bestaan ook Nederlandse!). Zie hier 'n hele lijst.

Heb jij nog aanvullende tips voor handige, leerzame dingen op het internet? Laat het weten in de reacties!

Gepubliceerd op 24 maart 2016
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.