Het AD onderzoekt: wat vind jij van de lerarenstaking en wat merk jij van het lerarentekort? Invullen duurt maar 2 minuutjes!

 


Naar de vragenlijst

Vwo'ers krijgen modern examen filosofie voorgeschoteld

Door David

De 3.811 filosofen onder de vwo'ers mochten vrijdagmorgen vanaf 09:00 uur het examen filosofie maken om na drie uur uit de donkere gymzaal te stappen en het licht te aanschouwen. Over het algemeen was het examen goed te doen, vertelt Lisette Groeneveld (17) ons: "Het had veel erger gekund."

Rosa Meijer (17) zag van al haar vakken het meest op tegen filosofie: "Ik had van vrienden gehoord dat dit examenonderwerp erg vervelend is waardoor ik dit examen ook het spannendst vond." Die spanning verdween echter toen Rosa al om 11:00 de examenzaal opgelucht verliet. "Ik had voor het examen alle stof nog even snel doorgelezen waardoor ik veel dingen nog wist en snel door het examen heen kon gaan."

Twijfelen als Descartes

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook heel goed ging: "Ik denk dat ik ongeveer een 6,5 heb gehaald. Kijk, filosofie is zo’n vak waar je nooit zeker weet of een antwoord goed is. Je kan er, net zoals Descartes, over blijven twijfelen en soms zijn zelfs meerdere antwoorden goed."

De vraag over hoe Plato en Aristoteles geluk zien, vond Rosa wel wat lastig. "Die stof heb ik in de vierde gehad, dus dat was een beetje weggezakt.  Ook het Twijfelexperiment vond ik wat lastiger."

We zijn echt gematst

Lisette was minder snel klaar met het examen en had de tijd dan ook hard nodig. "Ik vond het examen een beetje aan de lange kant, maar dat is altijd zo bij filosofie, dus dat hadden we wel kunnen verwachten. En ik schrijf ook langzaam, dus daar ligt het misschien ook aan. Wel is het jammer dat ik daardoor wat vragen, die ik eerst had overgeslagen, op het eind niet meer volledig heb kunnen invullen."

Ondanks dat het tekort aan tijd, was het examen wel op niveau. "We zijn echt een beetje gematst, want het had veel erger gekund. En er zaten ook best leuke vragen in."

Een leuk examen met mooie casussen

Ook Katherine Gardiner, docent filosofie op het Preadinius Gymnasium in Groningen, vond het een fijn examen: "De casussen waren heel mooi en ik vond het heel leuk dat die oude filosofieën werden gekoppeld aan de moderne tijd middels de films die in het examen terug kwamen." Ook het niveau van het examen was volgens Gardiner heel goed. "Ik wil niet negatief klinken, maar het examen was best voorspelbaar. Ik denk dat de leerlingen ook niet ontevreden zullen zijn."

Wel zat er een kleine verrassing in het examen. "De filosoof Feyerabend kennen we niet uit het filosofieboek, omdat hij echt een wetenschapsfilosoof is. Toch ging er een vraag over, maar desalniettemin was de vraag wel te beantwoorden."

Ook de laatste vraag vond Gardiner erg leuk. "Aan het eind van het examen werd gevraagd om zelf een standpunt in te nemen over integriteit. De laatste jaren is niet gevraagd om de mening van de scholier dus ik vond het terecht dat het er nu wel in zat."

Vraag 11 

Lizelot van den Berg, klachtenlijncoördinator van het LAKS, laat ons weten dat er tot dusver 69 klachten binnen zijn. "De klachten zijn wel allemaal erg inhoudelijk en gaan over een bepaalde vraag. Vooral vraag 11 wordt veel genoemd."

[poll:1180]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 18 mei 2018
ADVERTENTIE
Zo verlaag je jouw stress voor een toetsweek!

Deze week is natuurweek. Samen met hogeschool Van Hall Larenstein laten we zien wat jij kunt studeren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de natuur. Reporter Isa zocht uit hoe het beste kunt ontspannen als je stress hebt. Op de landingspagina lees je nog veel meer over natuurstudies.

Alles over natuur

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.