Vwo-examen natuurkunde was een lange zit
19.919 vwo'ers sloten de week af met het examen natuurkunde. De reacties over het examen zijn gemengd: voor de een liep het uit op een grote teleurstelling, de ander ging fluitend z'n weekend in.
Ian van de Wetering is positief over het examen. "Quantummechanica was een nieuw onderwerp, dus daar had ik wel goed op geoefend. Daar gingen ook zo'n vier tot vijf vragen over. Verder zaten er nog vragen in over elektriciteit, krachten en grafieken." Ian vond het examen wel iets moeilijker dan voorgaande examens; dat kwam door het nieuwe onderwerp.
"Ik had de volle drie uur nodig voor het examen, dat had bijna iedereen bij mij in de zaal. Dat was niet vanwege het aantal vragen, maar je moest alle berekeningen controleren. Als je één dingetje fout hebt, is je hele berekening natuurlijk al fout. Ik had ook wel wat tijd nodig om dingen op te zoeken in de Binas, die heb ik ook veel moeten gebruiken."
Teleurstelling
Examenkandidaat Martijn Zwanenburg denkt anders over het examen. "Het was een van de lastigste natuurkunde-toetsen die ik ooit gemaakt heb. Ik stond afgerond een 8, maar dit gaat mijn cijfergemiddelde wel een stuk naar benden halen denk ik. Vooral de laatste twee opgaven waren echt heel lastig."
Volgens Martijn zaten er weinig vragen over krachten in, terwijl hij dat juist een makkelijk onderwerp vindt. "En de vragen over quantummechanica vond ik juist lastig. Iedereen in mijn zaal moest de volle drie uur uitzitten. Veel tijd zat 'm in het begrijpen van de vraag en dan nadenken over wat je precies gaat doen. Vooral de laatste vraag over straling was erg lastig. Ik vond het echt een teleurstelling."
Severano Verhoef vond het examen helemaal geen teleurstelling. "Het ging supergoed! Het was een leuk examen, ik vond het leuke vragen. Qua onderwerpen vond ik het lijken op het examen van 2015." Vraag 12 snapte Severano niet helemaal. "Je moest iets met eenheden beredeneren, of zo."
De vragen over quantummechanica vond hij meevallen. "We hebben er veel mee geoefend, dus dat ging goed. Al met al heb ik niets te klagen."
Gemengd
Docent Arjan van der Meij vindt het begrijpelijk dat de leerlingen gemengd reageren. "Op een aantal plekken was het examen makkelijk, op andere plekken was het best moeilijker. Het werd ook steeds lastiger naarmate het examen vorderde. Dat betekent dat de leerlingen eerst even goed konden oefenen, maar dat ze wel een beetje chagrijnig de deur uit kwamen."
De leraar vond het een 'mooi examen'. "Er zat wat in over ruimtevaart, een biologische vraag en wat ingewikkeldere dingen zoals quantummechanica. Ook die vragen leken wel te doen. Daarvan was natuurlijk alleen wat oefenmateriaal beschikbaar, maar verder was dit de eerste keer dat dat onderwerp in het examen zat."
Ook in de examenzaal van Van der Meij zaten de leerlingen wel drie uur te zwoegen. "Ze zeiden tegen me dat ze dat hard nodig hadden. Sowieso zijn die drie uur meestal wel nodig voor het examen natuurkunde. Ik zeg altijd maar: 'Het is een kleine investering om het examen écht goed te maken'."
Klachten
Bij het LAKS zijn er inmiddels 493 klachten binnen over het examen. "De meeste klachten gingen over het feit dat sommige stof niet of weinig in de les was behandeld", vertelt klachtencoördinator Loran Hempenius. "Verder vonden een aantal klagers het examen moeilijker dan andere examens, omdat er nieuwe stof in voorkwam."
Sentimentmeter
[sentiment:86]
Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.
Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van subjectieve reacties. Beschouw ze als een leuk inkijkje in de reacties van mede-kandidaten, en word vooral niet bang als ons bericht iets anders zegt dan jouw gevoel. Lees hier meer over hoe onze examenberichten tot stand komen.
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden