Vwo Duits eerder lang dan moeilijk

Vwo Duits eerder lang dan moeilijk

Door Lisa

20.657 vwo-leerlingen gingen woensdagochtend aan de slag met Duitse leesteksten. Het examen bevatte enkele moeilijke teksten, maar was "goed te doen", hoewel het woordenboek veelvoudig gebruikt werd. 

Laura Hartog was vooral veel aan het twijfelen. "Bij sommige vragen vond ik het heel lastig om te bepalen wat er van me verwacht werd." Maar soms lag het volgens haar iets te veel voor de hand. "Bij één tekst moest je veel woorden invullen en eigenlijk paste er maar eentje." 

"Het ging heel goed", zegt blogger Oscar Pater. "Er zat een tekst in over een boek dat ik gelezen heb. Die was erg makkelijk in te vullen." De tekst over feminisme vond hij daarentegen lastig. "Ik begreep er helemaal niets van. Er zaten veel woorden in die ik niet kende en die heb ik moeten opzoeken. Erg vervelend, want je raakt er veel tijd mee kwijt. Ik had mijn tijd dan ook hard nodig."

Geen gekke verschillen

Daar is Samantha Lodovica het mee eens. "In de tekst over Google, die ik overigens heel moeilijk vond, zaten heel veel woorden die niet in het woordenboek stonden!" Samantha zag veel klasgenoten om haar heen die steeds met hun neus in het woordenboek zaten. "En verder was het examen eerder lang dan moeilijk. Behalve de vragen waar je iets moet relativeren of concluderen: daar ben ik niet zo goed in."

Docent Duits Jos Gulpen van het Mondriaan College in Oss vond het vooral een prima examen. Volgens hem waren er geen gekke verschillen met voorgaande jaren te bespeuren. "Er was een goede afwisseling tussen korte en lange teksten en de thema's waren interessant voor alle vwo-leerlingen, ongeacht het profiel. Ook leuk: er zaten wat actuele onderwerpen tussen, zoals doping en privacy op het internet." Opvallend was dat het laatstgenoemde onderwerp een groot aandeel had in het examen: maar liefst 9 van de 43 vragen gingen over deze tekst. 

Het LAKS heeft om 15:00 1.450 klachten over Duits binnengekregen.

Twitter

Sentimentmeter

[sentiment:26]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 20 mei 2015
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.