Voorspelbaar vmbo-examen biologie

Door Juliën

Vanmiddag doken 36.507 vmbo-kandidaten in de dieren- en plantenwereld voor het examen biologie. Noah Snoek vond het examen duidelijk en zegt dat er geen rare onderwerpen in het examen zaten. "Ik was een van de eersten die klaar was: ik ging met een paar anderen om half drie al weg."

Dolores Ockeloen viel het op dat heel veel woorden die ze op wilde zoeken niet in het woordenboek stonden. "Zelfs de simpelste biologische basiswoorden stonden er niet in." Een grote tegenvaller, maar dat was wel het enige nadeel van dit examen volgens Dolores. "Er was eigenlijk niets raars aan het examen. Ik was ook al om vijf voor drie klaar en voor mij waren er al wel wat mensen weggegaan", vervolgt ze. 

Goed lezen

"De vragen waren niet heel erg moeilijk en de antwoorden stonden vaak al in de tekst." vertelt Noah Snoek. "Als je gewoon goed las, kon je veel antwoorden gewoon vinden. Ik vond de vragen over biotische en abiotische factoren wel lastig. Ik heb dat onderwerp nooit gesnapt, ook niet in de lessen."

Dolores heeft wel veel geleerd. "Ik denk dat het examen daardoor wel goed ging. Aan het einde was er wel een moeilijke rekenvraag. Ik ben niet zo goed in rekenen dus daar moest ik wel goed over nadenken."

Ince Wright vond het examen wel lastiger: "Het ging niet zo goed: ik vond de vragen onduidelijk en de onderwerpen vond ik lastig. Op de vragen over repressieve genen, kruisingsschema's en het onderzoeksplan kon ik geen goed antwoord geven. Dit examen was moeilijker dan de examens waarmee ik geoefend heb. Ik was wel bijna een uur eerder klaar: de hele zaal was al leeg voor de tijd om was."

Veel vragen over gedrag

Docent Cees Mulder vond het examen qua niveau prima te doen: "Het examen was uitdagend, maar precies op het niveau van de scholieren. Ook qua tijd was het een goed examen. In het eerste uur waren er al best veel leerlingen klaar. Niemand had extra tijd nodig in de klas, waar ik surveilleerde." Wel stonden er een paar lastige vragen in het examen: “De erfelijkheidsvragen en de vragen over gedrag waren wel echte doordenkers”, zegt Mulder.

Het examen van dit jaar was heel biologisch volgens hem: "Voorgaande jaren waren er nog best veel opgaven waar de antwoorden uit de tekst of uit een grafiek te halen waren. Dit jaar werd echt de biologische kennis van de leerlingen getest, en ja daar moet je goed voor leren.”

Er is één vraag waar de docent wellicht nog wel wat klachten over verwacht: “Bij vraag 10 moest je een werkplan opstellen voor een onderzoek naar tomaten. Bij die vraag kon je wel snel de mist in gaan.”

Weinig klachten

Bij het LAKS zijn weinig klachten binnen gekomen over het examen biologie voor de vmbo'ers, meldt Sterre Teunissen: "Een paar klachten over dat het te moeilijk zou zijn, maar bijna twee uur na het examen hebben maar 404 van de 36.507 leerlingen geklaagd."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 22 mei 2017
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.