Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! šŸ˜·šŸ¦ šŸ« We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Vooroordelen over veganisme

Nienke

Balanceren op de voedselpiramide met in hun ene hand een pak sojamelk en in de andere een banaan. Want als supergezonde, graatmagere dierenactivist werk je alleen rauwkost, water en droge crackers naar binnen. En o wee dat er iemand in de omgeving een broodje ei of biefstukje naar binnen werkt: zoiets gebeurt onder hun toezicht niet.

Dat is het beeld dat ik jarenlang had van veganisten. Totdat ik erachter kwam dat mijn vriendin Joanna (17) ook gestopt was met het nuttigen van dierlijke producten. Zij voldoet namelijk totaal niet aan dat stereotype. Zal ik me dan toch vergist hebben in mijn vooroordelen? Ik besluit haar eens aan een kruisverhoor te onderwerpen.

Dus jij eet alleen maar gezonde dingen?
"Nee, zeker niet. Ik lééf op koekjes en chips. Er zijn zelfs mensen die denken dat ik het doe om af te vallen, wat ik heel erg dom vind."

Als je met vrienden de stad in bent, kun je zeker nooit gezellig wat gaan eten?
"Tuurlijk wel. Er zijn veel meer veganistische opties dan mensen denken. Als we een ijsje gaan halen, kan ik bijvoorbeeld gewoon een sorbet nemen. Daar denken mensen vaak niet aan. En in een restaurant is er ook altijd wel iets dat ik kan eten. Er zijn zelfs veganistische groentenburgers bij de McDonalds! Man, wat zijn die dingen lekker."

Je houdt in ieder geval heel veel van dieren.
"Nee, helemaal niet zelfs! Het is echt heel stom dat iedereen dat altijd denkt. Ik vind het gewoon raar om dieren op te eten. Dat is net alsof mensen boven dieren staan, dat we hen voor ons eigen gemak slecht behandelen en opeten."

Maar je loopt allerlei tekorten op door geen dierlijke producten te eten.
"Het is waar dat bepaalde vitamines eigenlijk alleen voorkomen in dierlijke producten. Deze zitten echter wel in soyamelk en soyayoghurt, dus ik zorg gewoon dat ik dat regelmatig eet. Er zijn mensen die wel vlees eten die tekortkomen aan deze voedingsstoffen, terwijl ik me daar geen zorgen over hoef te maken."

Ik mag nu zeker ook geen eieren en vis meer eten waar je bij bent?
"Natuurlijk wel! Ik vind het echt heel storend als andere veganisten met het vingertje gaan wijzen naar mensen die wel dierlijke producten eten. Het is mijn keuze dat niet te doen, het maakt me niet uit wat de rest van de wereld doet."

In jouw ideale wereld is iedereen veganist.
"Misschien. Of toch niet. Hm, dat is eigenlijk een moeilijke. Nee, ik denk... Ik heb daar nooit echt over nagedacht, omdat ik weet dat dat toch nooit gebeurt. Ik denk dat ik het liefst een wereld zie waarin iedereen vrij is om die keuze zelf te maken. Het zou wel fijn zijn als dieren wat beter werden behandeld dan nu gebeurt in de bio-industrie, maar dat betekent niet dat iedereen moet stoppen ze te eten."

Geen gezondheidsfreak, geen hippie
Misschien dat de stereotypen voor sommige veganisten wel waar zijn. Joanna ergert zich in ieder geval groen en grijs aan de opmerkingen en vragen die zij naar haar hoofd geslingerd krijgt. Ze is geen gezondheidsfreak, geen hippie en niet eens een dierenliefhebber. Wat je eet of niet eet is gewoon een voorkeur, waar iedereen er wel een paar van heeft. Laten we van elkaar leren. Het is immers suf als zoiets als een dieet tussen mensen in komt te staan.

Gepubliceerd op 2 juni 2015
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Waarom werd Joanna eigenlijk veganist?

5 jaar geleden

J.

J.

"Ik vind het gewoon raar om dieren op te eten. Dat is net alsof mensen boven dieren staan, dat we hen voor ons eigen gemak slecht behandelen en opeten."waarom veganist ipv vegetariƫr weet ik niet, misschien omdat ze hetzelfde denkt over het consumeren van de producten van de dieren (kaas, eieren enz.) als over het eten van de dieren zelf.

5 jaar geleden

M.

M.

Je mist echt iets in je leven als je geen vlees eet...

5 jaar geleden

L.

L.

dat vind ik dus totaal niet. Ik ben inmiddels 5 jaar vegetariƫr en heb het vlees (en vis) geen moment gemist.

5 jaar geleden

A.

A.

Hoi! Ik weet niet zeker of je bedoelt 'missen' als in voedingstoffen of de smaak.

Ik ben inmiddels bijna twee jaar veganist, en daarvoor drie jaar vegetariƫr. Alle voedingsstoffen die in vlees en andere dierlijke producten zitten (bv. eieren en melk) kunnen gemakkelijk uit andere bronnen gehaald worden. Dit is dus totaal geen probleem. Ik laat elk half jaar mijn bloed testen, en ben 100% gezond, wat niet voor de hele bevolking die dierlijke producten eet gezegd kan worden.

Ik mis het allemaal niet, ook omdat ik niet wil dat ik iets eet waarvoor pijn is geleden door dieren. Ik vind het een afschuwelijk idee om iets te eten wat ooit heeft geleeft, en dat gevoel mis ik totaal niet. De smaak zelf miste ik soms (alleen in het begin), maar na al deze tijd al lang niet meer. Er zijn ook producten waar geen dierenleed in zit, die erg naar vlees smaken.

In kort: nee, je mist helemaal niks als je geen vlees eet! :)

5 jaar geleden

C.

C.

Ik zie een afbeelding van oreo's, maar oreo's zijn helemaal niet veganistisch? Ik zocht het laatst op en volgens de website zijn ze ongeschikt ( gewoon de normale originele oreo's ) of is dit een ander soort oreo?

5 jaar geleden

C.

C.Wat ik vond op de website: White and milk chocolate covered Oreo biscuits are not suitable for vegetarians. Oreo is not suitable for Vegans as they have the cross contact of Milk. Sorry, the Oreo recipe contains wheat so Oreo is not suitable for a gluten-free diet.

5 jaar geleden

V.

V.

oreos zijn koekjes voor als je het niet wist, als je hier een beetje slim wilt gaan doen, ga dan maar ergens anders naartoe. met je fetish voor oreo

5 jaar geleden