Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Voor je eindexamen leren doe je zo

Voor je eindexamen leren doe je zo

Het is bijna zover: de allerlaatste (en zwaarste) periode van de hele middelbare school begint over een paar dagen. Terwijl de meeste scholieren meivakantie vieren of alweer op school zitten, moeten eindexamenkandidaten blokken. Ook ik ben aan het leren voor het eindexamen. Maar hoe pak je dat aan? In deze blog vertel ik je mijn tips en tricks.

Twee weken van tevoren

Sommige onderwerpen ken je waarschijnlijk al goed, terwijl andere diep weggezakt zijn in de krochten van je geheugen. Het kan dan helpen om een oriëntatietoets te maken in op Examenbundel.nl. Zo krijg je een goed beeld hoe een examen eruit ziet en kun je controleren of je op de goede weg bent. 

Daarnaast vond ik het handig om per vak de syllabus op Examenblad.nl door te nemen. Daarin staat namelijk per domein genoteerd wat je moet weten, waardoor je het als een checklist kan gebruiken. Superhandig!

Eén week van tevoren

Het is tijd om echt aan de bak te gaan… Welke leermethode voor jou werkt, heb je in de voorgaande jaren waarschijnlijk al uitgevonden; de een maakt het liefst mindmaps, de ander gebruikt het boekje Samengevat, waarin alle examenstof overzichtelijk is gebundeld. Wat je voorkeuren ook zijn, uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is dat je actief leert. Dus niet alleen glazig naar een bladzijde staren (hoe verleidelijk dat ook is), maar daadwerkelijk aan de slag gaan met de stof, bijvoorbeeld door flashcards of oude examens.

Oefenen met oude examens is ook belangrijk. Vraagstellingen zijn vaak bijna ingewikkelder dan de antwoorden, vooral bij vakken als geschiedenis (megalange vragen) en Nederlands (what the hell zijn functiewoorden en argumentatieschema's?) Je hebt er dus zeker baat bij als je bekend bent met het examenjargon. 

Bovendien wordt er verwacht dat je op een vrij specifieke manier antwoordt. Op aanraden van mijn docent gebruik ik daarom de examenbundel Nederlands. Daarin staat niet alleen een lijst van termen die je moet weten, maar ook uitgebreide uitwerkingen, die de (voor mij) onnavolgbare redenatie achter het antwoordmodel uitlegt.

Eén dag van tevoren

Eindelijk is het moment daar: morgen heb je je examen. Neem nog even die moeilijke paragraaf door, oefen de laatste keer met flashcards of vraag een broer/zus/ouder/vriend(in) om je te overhoren. Het helpt mij om de stof te bespreken met mijn vader, niet alleen omdat ik kan testen of ik het daadwerkelijk onder de knie heb, maar ook omdat zijn flauwe grapjes me op een andere manier naar de stof laten kijken. 

Tot slot: probeer op tijd naar bed te gaan, zodat je fris je examen in kan gaan. Tja, het is een cliché, maar het zou zonde zijn van je harde werk als je halverwege de toets zit te knikkebollen 😉

Hopelijk heb je wat aan deze blog gehad. Wil je meer lezen? Hier vind je nog meer tips. Zelf vond ik de artikelen met advies over woordjes leren heel nuttig (hoewel mijn gezinsleden het minder waarderen dat ik sindsdien door het huis ijsbeer terwijl ik woordjes mompel – maar het werkt!). Voor nu: héél veel succes met leren. You got this!

Gepubliceerd op 13 mei 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.