Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Voor een half jaar naar Zweden

Voor een half jaar naar Zweden

Anouk

Michiel (18) deed afgelopen jaar eindexamen havo en zit nu een half jaartje in Zweden op school. In Västerås om precies te zijn, een stadje niet ver van Stockholm. De schoolregels zijn er allemaal een stuk soepeler dan in Nederland.

Je kan de les gewoon uitlopen als je naar de wc moet. Bellen of sms’en in het klaslokaal is geen probleem. En een slokje cola terwijl de docent iets uitlegt moet ook kunnen.  Michiel: "In Nederland zou dit niet werken denk ik, de leerlingen zouden het ernstig misbruiken. Hier zijn ze het gewend en weten ze dat ze hun vrijheden kwijt zullen raken indien ze het te bont maken."

Svenska som andraspråk

Den 18-årige Michiel.

Michiel kwam in augustus aan en gaat begin januari alweer terug. Toch spreekt ‘ie de taal al heel aardig. Dankzij extra lessen. "Visst ja, det är inte så svårt att förstår, bara att prata": het is niet zo moelijk om te verstaan, alleen wel om te praten. Als het in het Zweeds niet lukt, stapt hij over op Engels. "Svenska som andraspråk" vertelt hij me dan ook, "Zweeds als tweede taal."

Makkelijke vakken

Op Engels en Zweeds na vindt Michiel alles goed te doen op school. Wiskunde, webdesign en Duits liggen bijvoorbeeld echt op een stuk lager niveau. Alle toetsen zijn in het Zweeds, maar toch haalt hij z’n vakken redelijk. De lestijden zijn hetzelfde, alleen werken ze op Michiel z’n school met een puntensysteem. Voor een makkelijk vak krijg je 50 punten, voor moeilijke vakken 100. En zo moet je aan een bepaald aantal voldoen.

Terug naar Nederland

3 januari komt Michiel weer terug naar Nederland en dan zal het wel weer wennen zijn aan de strikte regels hier. Maar eerst komt zijn vriendin nog naar hem toe. Nog veel plezier in Zweden, Michiel!

En voor de leuk, nog wat standaard Zweeds:
Hej / Hejhej / Tjena - Hallo!
Hur är det med dig? - Hoe is het?
Jag heter Michiel - Ik heet Michiel
Jag kommer från Nederländerna - Ik kom uit Nederland
Hur gammal är du? - Hoe oud ben je?
Jag är 18 år gammal. - Ik ben 18 jaar oud
Varsågod - Alsjeblieft
Tack så mycket - Heel erg bedankt
Hejdå - Doei

Michiel houdt een weblog bij. Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 14 december 2009
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Leuke blog! Grappig om te lezen hoe het op een school in het buitenland eraan toe gaat. En heb meteen even me Zweeds geoefend ;-)

12 jaar geleden

N.

N.

Tijdje naar het buitenland, dat is echt cool! En de foto's op zijn weblog zien er ook echt heel mooi uit.

12 jaar geleden

G.

G.

Krijg je webdesign als schoolvak???

12 jaar geleden

S.

S.

ik ben zelf naar zweden op uitwisseling geweest, en ben dus oko op n zweedse school geweest. ik denk dat die school heel erg anders is in de regels, want waar ik ben geweest heb je wel meer vrijheid maar mag je niet sms'en of bellen, ook komen wij elke vakantie in zweden, dus kan n aardig woordje zweeds. je hebt gelijk, het is makkelijker te verstaan dan te spreken, want kan het nu helemaal verstaan maar heb nog er veel moeite met het spreken en schrijven ;)

12 jaar geleden