Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Volwassenen weten zo goed wat wij willen

Volwassenen weten zo goed wat wij willen

Vandaag is scheikundedag. Met een peloton naar-scheikunde-hunkerende jongeren (ahem) gaan we een dagje proefjes doen op de universiteit.

De leraar zit voor in de bus. Volkomen in de veronderstelling dat we zo'n dag Echt Heel Erg Leuk vinden.

Ik schreeuw door de bus of er misschien muziek aan mag. Een enthousiaste "Ja, tuurlijk!" van mijn normaal zo saaie leraar galmt terug. De rest van de anderhalf uur durende reis luisteren we naar klassieke opera's. Het zijn z'n eigen cd's en hij geniet zichtbaar.

Say pindakaas!

Eenmaal aangekomen loopt de leraar met een fotocamera alle proefjes voorbij, om daarna luid "Pindakaas, jongens!"- roepend een foto van onze naar-scheikunde-hunkerende groep te maken. De foto pronkt nu, helaas, op de schoolsite. En nee, ik publiceer 'm niet op Scholieren.com.

De scheikundedag is een van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat volwassenen absoluut geen jongeren meer zijn. Leuk trouwens tijdens saaie lessen: probeer je de naar koffie stinkende leraar voor te stellen als een jongere die met rotjes speelt, bier drinkt en met meisjes zoent. Lukt niet.

Zich in ons verplaatsen

Maar, en dat vind ik erger: volwassenen proberen zich tegenwoordig steeds meer te verplaatsen in jongeren.

En dat gaat natuurlijk mis.

Zo las ik laatst op de eerste bladzijde van een nieuw hoofdstuk in een van mijn schoolboeken: "Beste leerling! Voor je ligt het hoofdstuk over drinkwater, vanaf nu ben je de persoonlijke adviseur van de minister en jij moet voor hem beslissen wat we met het drinkwater gaan doen. Je hebt heel belangrijk werk te doen!"  Ik kreeg het er helemaal warm van.

Een 'lekkere lunch'

Laatst kregen we van school een brief: op die-en-die dag hoefden we geen eten mee te nemen. Uit pure liefde zou school voor ons een lekkere lunch bereiden.

Naïef dat ik was, had ik die dag inderdaad niets te eten meegenomen. Daar zat ik dan, in de pauze met een droge krentenbol met een plak kleffe kaas en een beker lauwe melk. Van school gekregen. Gelukkig had een klasgenoot nog wat chips en Red Bull over.

Like opgave 43B!

Het toppunt van falende volwassenen vind ik de makers van de schoolboekensites. Voor vakken als Frans, Engels en economie moeten wij vaak opdrachten maken op de site van de uitgever.

Laatst was ik op een van die sites op zoek naar de uitwerking van een werkboeksom, toen bleek dat ik die pagina kon liken op Facebook. Zodat al mijn vrienden kunnen zien hoe leuk ik de uitwerking van som 43B op bladzijde 189 uit werkboek X vind. Dat heb ik natuurlijk metéén gedaan.

Ze bedoelen het goed

Maar, en dat moeten we niet vergeten: die volwassenen bedoelen het zo goed. Dus de volgende keer dat de operastemmen je in de oren gillen, de droge krentenbol je de neus uit komt of je in scheikundejas op de schoolsite staat: haal diep adem en probeer maar gewoon te glimlachen. Krijg je nog een hoger cijfer van ook.

Gepubliceerd op 24 januari 2012
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

REACTIES

D.

D.

Ik moest lachen :D. Bij dat soort dingen vraag ik me altijd af of ik dat later zelf ook zo zou doen, en of ik alle sarcastische opmerkingen en rollende ogen ook niet zou opmerken...

13 jaar geleden

S.

S.

@Diamera: Ik denk dat de rolleyes wel opgemerkt, maar genegeerd worden.

13 jaar geleden

M.

M.

haha, je hebt helemaal gelijk.. echt een goeie :)

13 jaar geleden

E.

E.

Eerst merkte ik nog niets van de bezuinigingen. Behalve dan een stijlswitch in onze keuken naar smaakvol Euroshopper-rood. Maar who cares, mijn maag is groter dan mijn ogen. Het enige waar ik op let is dat het te vreten is. Goed, om terug te komen op mijn verhaal, van bezuinigingen had ik geen last. Die golden alleen in de big business. Tot begin september. Ook onze school moest er aan geloven. Ze besloten Studium Generale anders invullen en daarom waren de docenten eens in de scholierenhuid gekropen. Waarschijnlijk in de huid van een vervelde brugmug die School nog Leuk vindt en er iets voor wil Doen. (Wel gek trouwens, de leraren verplaatsen zich in hun leerlingen maar op ??n of andere manier blijft de hoeveelheid huiswerk toch gelijk?). Dus kregen we bij de eerste les Studium Generale een reader met de veelbelovende titel ?Battle of the Bands?. Hoera. Binnenin opwindende kreten als ?Postmodernistisch communiceren met plezier!? ?Cultuurbeleving!? ?Er komt waanzinnige muziek uit [naam school]!?. Gevolg dat Studium Generale zich ontpopte tot een ophokuur met de gebruikelijke activiteiten (muziek luisteren, chips eten, je kent het wel). Het resultaat was dan ook spetterend: een loepzuiver optreden van een groep chagrijnige scholieren en na afloop een staande ovatie (lees: uitlachsessie) van het wuppenpubliek. Heb ik toch liever een scheikundedag.

13 jaar geleden

A.

A.

Zodat al mijn vrienden kunnen zien hoe leuk ik de uitwerking van som 43B op bladzijde 189 uit werkboek X vind. Dat heb ik natuurlijk meteen gedaan.

Mag ik de link?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.