Voer de zwartepietendiscussie in de zomer

Door Jasper

Het voelt als een eeuwigheid geleden: de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Het bijzonderste was niet de intocht zelf, maar een snelwegblokkade van voorstanders van Zwarte Piet, om demonstranten die tegen Zwarte Piet zijn weg te houden van de intocht. Een actie die door veel mensen werd ondersteund: de zwartepietdiscussie voer je niet bij de kinderen en overigens ook niet als Sinterklaas in het land is. Dan is het tijd voor gezelligheid. Oké, is goed, maar wanneer voeren we de discussie wel?

Geen idee hoe het met jou zit, maar de afgelopen maanden heb ik het niet over de pietendiscussie gehad. Over het algemeen gebeurt dat namelijk in de periode dat Dieuwertje Blok op televisie is. Die timing is eigenlijk niet helemaal lekker, dus vind ik het tijd daar iets aan te doen.

Niet met kinderen

Zoals ik in een eerdere column al gezegd heb, moeten we altijd beseffen dat het een kinderfeest is. Cliché? Ja, maar ook een waarheid als een koe. Om dat feestje te verstieren met protesten moet je, vind ik, een bijzonder hoge eigen dunk hebben. Gezien de overgrote steun die de snelwegblokkade kreeg, ben ik niet de enige die de zwartepietendiscussie ver van de kinderen wil houden. Het Sinterklaasfeest is in de kern echt fantastisch en dat mag je daarom geen enkel kind afpakken. Elk Nederlands kind heeft recht op een Sinterklaasfeest, zonder protesten.

Juist om iedereen een fijne Sinterklaastijd te geven, moeten we de discussie wel voeren, maar dat is lastig. Meestal laait een discussie op als een BN'er er wat over zegt bij Eva Jinek of als er iets met de HEMA is, en rond de pietjes is dat vaak in november. Oftewel: het is erg moeilijk de discussie uit de Sinterklaastijd te houden. Tenzij...

Now or never

Toen ik het bedacht, verklaarde ik mezelf voor gek. Welke idioot gaat in de zomer over Zwarte Pieten praten? Dat is toch het breken met een jarenlange traditie. En precies daarom is het eigenlijk een goed idee. Elk jaar zeggen we dat we klaar zijn met de discussie, maar vervolgens doen we een jaar niks en komt 'ie terug. Daarom stel ik voor de discussie te verplaatsen naar de zomer, en het daarmee ver te houden van de kinderen. 

Deze discussie is namelijk wel belangrijk genoeg om het over te hebben. De Zwarte Piet, die nog steeds veel te zien is, is voor velen een bron van ergernis. Tegelijkertijd zit de traditie diep bij veel mensen, ook dat mag niet onderschat worden. Conclusie: de discussie is voor beide kanten van belang, want het zit aan beide kanten hoog. Daarom moet het gesprek hierover wel plaatsvinden, maar dus niet in november en december. Laten we er nu alvast mee beginnen, dan zijn we klaar als Dieuwertje er weer is.

Wat we gaan doen

Misschien vind je het niks, prima, maar begin dan niet met zeuren over de kleur van Pieten als het kinderfeest in volle gang is. Als je het wel belangrijk vindt, voer de discussie nu. Bekende Nederlanders: zeg nu alvast wat je vindt. Onbekende voor- en tegenstanders: zoek elkaar op, drink een glas wijn, praat, luister en probeer elkaar te begrijpen. We hebben maanden de tijd, dus alle ruimte om naar elkaar te luisteren en toch nog onze mening te kunnen geven. Op die manier kunnen alle kanten misschien eindelijk wat dichter bij elkaar komen. Niet zo'n gek idee toch?

Het enige wat we nog nodig hebben, is een bekende Nederlander die naar Eva Jinek wil.

 

Gepubliceerd op 25 juni 2018

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.